Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbullu Roman kadınlar Kentsel Hizmetler Atölyesi’nde bir araya geldi: “Kadınlar ağır yoksullukla boğuşuyor”

İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı ile birlikte  “Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi”ni düzenledi. Atölyeye, İstanbul’un farklı ilçelerinden 25 Roman kadın katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’ndan Dr. Başak Akkan, Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Çetin Çelik ve Mekanda Adalet Derneği’nden Bahar Bayhan’ım moderatörlüğündeki atölyede, eğitim, istihdam, mekan, kültürel önyargılar ve ayrımcılık konuları üzerine tartışmalar yapıldı, belirlenen sorunlarla ilgili çözüm önerileri geliştirildi.

İstanbullu Roman kadınlar, 8 Eylül’de İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı’nın düzenlediği Kentsel Hizmetler Atölyesi’nde bir araya geldi. Atölyeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı birimlerinden yetkililer de katıldı. Atölyenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, “Roman kadınların sorunlarını doğrudan kendilerinden duyabilmek, bu sorunlara yönelik çözümler üzerinde beraber düşünebilmek ve politikalara dönük bir strateji belgesi hazırlayabilmek için bir araya geldik” dedi.

“Birlikte olmaktan güç alan Roman kadınlar aktivizm yolunda adımlar atıyor”

Atölyenin düzenleyicilerinden Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Roman kadınların ilk defa mahalle dışında büyük salonlarda söz söyleyebildiğini, birlikte olmaktan ve kendilerini büyük platformlarda ifade etmekten güç alan kadınların, aktivizm yolunda adımlar attığını dile getirdi. Arus, “Toplumda sözü olmayan ve karar verme mekanizmalarına erişemeyen kadınların söyledikleri sözün politikaya dönüşecek olması çok önemli” diye konuştu.

“Kadınlar ağır yoksullukla boğuşuyor”

Atölyenin düzenleyicilerinden Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği kurucusu Dr. Ece Öztan, şunları söyledi: “Mahallelerdeki sorunlar çok katmanlı. Kadınlar, ağır yoksullukla boğuşuyor. Öte yandan istihdam olanakları sınırlı. Örneğin kağıt toplamaya çıkan kadınların çekçeklerine son günlerde el konuluyor. Yine madde kullanımının hızla yaygınlaşması en büyük dertlerinden biri. Maddeye engel olmak için çok fazla mücadele etmeleri gerekiyor ve güçleri buna yetmiyor.”

Atölyede, eğitim, istihdam, mekân, kültürel önyargılar ve ayrımcılık üzerine üretilebilecek yerel sosyal politikaları ele aldıklarını söyleyen Öztan, öğretim üyesi Dr. Özgün Biçer ile birlikte atölyeden elde ettikleri verileri raporlaştırarak İBB’ye politika önerileri sunacaklarını belirtti.

“Çocuklarımız bari dışlanmasın”

Mahallelerdeki sorunları anlatmak için atölyeye geldiğini söyleyen Roman kadınlardan Feray Özlaf, Romanlar’ın her yerde dışlandığını, bu dışlanmanın kendilerini yorduğunu dile getirerek, “Çocuklarımız bari dışlanmasın” dedi.  

Roman çocuklarının eğitime erişiminin önündeki engellere dikkat çeken Roman kadınlardan Zeynep Tunç, üniversite okuma hikayesini anlattı. Politika üretenlerle, akademisyenlerle ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları anlatmanın hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Tunç, Roman kadınların hak arama yolunda koşmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.