Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da kadınlar, doğum kontrol hapını 25 yaşına kadar ücretsiz alabilecek

Fransa’da kadınlar, doğum kontrol hapını 25 yaşına kadar ücretsiz alabilecek. Daha önce bu yaş sınırı 18’di. Ülkede genç kadınlar arasında doğum kontrol hapı kullanımının azaldığı tespit edilirken, bunun en önemli nedeninin ilaç fiyatlarının yüksekliği olduğu belirtildi.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran, 9 Eylül’deki açıklamasında, genç kadınlara ilaçların maliyeti konusunda yardımcı olmak için gelecek yıldan itibaren doğum kontrol haplarının 25 yaş altı kadınlara ücretsiz olarak verileceğini bildirdi.

Véran, France 2’ye verdiği demeçte, genç kadınların doğum kontrol haparına yüksek fiyatlar nedeniyle ulaşamamalarının “dayanılmaz” bir durum olduğunu söyledi. Véran, hükümet olarak, “belirli sayıda genç kadın” arasında doğum kontrol hapı kullanımının düştüğünü tespit ettiklerini de belirtti.

“25 yaş bireylerin maddi bağımsızlıklarını kazandıkları yaş”

Olivier Véran

Véran, rahim içi araçlar (RİA) da dahil olmak üzere her türlü doğum kontrol yöntemi ve bunların kullanımıyla ilgili teşvikler için yaklaşık 21 milyon euro ayrılacağını söyledi. 25 yaşının eşik olarak seçildiğini söyleyen Véran, “Çünkü 25 yaş sosyoekonomik ve maddi açıdan bireylerin daha bağımsız oldukları bir yaş” diye konuştu.

Öte yandan bu karar, dünyanın pek çok yerinde doğum kontrol yöntemleri konusunda alınan kararlarla çelişiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde geçen hafta kürtajı yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Polonya hükümeti de ocak ayında kürtajı yasaklamıştı ve bu karar protestolara yol açmıştı.

“Kapsamlı bir cinsel eğitim kampanyası şart”

Fransa’daki aile planlaması klinikleri ve kadınlar yeni uygulamayı memnuniyetle karşılarken, bazıları uygulamanın kapsamının daha da genişletilmesini umduklarını belirtti. Ulusal Aile Planlaması Konfederasyonu Direktörü Marianne Niosi, “Herkes için ücretsiz doğum kontrolü istiyoruz” dedi. Niosi ayrıca, insanların doğum kontrolü konusunda bilgilendirildikleri bir cinsel eğitim kampanyası çağrısında bulundu.

Yeni uygulamayla birlikte genç kadınların ikilemde kaldıklarını söyleyen Niosi’ye göre, genç kadınların seçimleri üzerinde yalnızca paranın rolü yok. Ebeveynlerinin sağlık sigortasından faydalanıyor olmaları bu konudaki iradelerini kısıtlayabilir. 

“Yeni uygulama maddi eşitsizliği azaltmış olabilir ancak cinsiyet eşitsizliği hâlâ yanıtsız”

20 yaşındaki öğrenci Céline Caron ise yeni uygulamayı bir başka açıdan değerlendirdi. Caron’a göre yeni uygulama neden yalnızca kadınların doğum kontrol ile ilgili yükü taşıdığı sorusuna bir yanıt vermiyor. Caron’a göre yeni uygulama, maddi eşitsizlikleri gidermiş olabilir ancak cinsiyet eşitsizliğini azaltacak gibi görünmüyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.