Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Eylül 2021): Şiddetli yağış bekleniyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Senem Görür, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 22 derece. Ankara’da hava 28, Antalya 29, Diyarbakır 37, İzmir ise 26 derece olacak. 

AFAD İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da, sel, su baskını ve yıldırım gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması çağrısında bulundu. Şimdiden dikkatli olmanız dileğiyle.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 846 yeni vaka tespit edildi, 257 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 100 milyon 267 bin 925 çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ağrı’nın aşılamada “mavi” kategorideki iller arasına girdiğini açıkladı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ağrı, bugün yüzde 75’in üzerine çıkan ilk doz aşı oranıyla mavi illerimiz arasında. Turuncu ve sarı risk grubunda sadece 14 ilimiz kaldı. Kovid-19’a karşı, tüm illeriyle mavi bir Türkiye risk haritası için yapılması gerekeni yapalım. Yeni örneğimiz Ağrı olsun” dedi.

Salgınla mücadelede simge bir gün” paylaşımında bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün (9 Eylül) akşam saatlerinde bakanlık binasında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, aşılamada 100 milyon doza ulaşıldığını belirterek, “100 milyon doz ortak ve büyük bir başarının adıdır” diye konuştu. Yerli aşı Turkovac’ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini vurgulayan Koca, onay alması durumunda ekim ayında seri üretime geçileceğini duyurdu. Koca, tespit edilen iki “Mu varyantı” vakasının da İstanbul’da görüldüğünü söyledi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 44 kuruş, avro kuru 9 lira 99 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.457 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 487 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,59 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

TÜİK, temmuz ayı iş gücü istatistiklerini, inşaat maliyet ve dış ticaret endekslerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Gaziantep’te basın toplantısı düzenleyecek. 

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazilerini de kapsayan yol proje protokolünü ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ve Ankara Valisi Ercan Topaca’nın da gözlemci olarak katıldığı görüşmede imzalamıştı. Gökçek döneminde, 9 Eylül 2017 tarihinde yapımına başlanan Bilkent-İncek yol projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açıldı. Bilkent-İncek-Gölbaşı arasında yapılması planlanan 11 kilometrelik yeni yol ihalesinin duyurulmasının ardından, ODTÜ Bileşenleri ve Ankara Mimarlar Odası tepki gösterdi. 

İzmir’in Seferihisar İlçesi açıklarında, Ege Denizi’nde 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem Türkiye ve Yunanistan’da toplam 119 kişinin ölümüne ve bin 53 kişinin ise yaralanmasına neden olmuştu. İzmir depreminde 15 kişinin öldüğü Doğanlar Apartmanı davasında ilk duruşma dün (9 Eylül) yapıldı. Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

17-25 Aralık soruşturmalarına dair yaptığı “Dosyamda ne varsa doğrudur” açıklamaları ile gündem olan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Tarafsız bir savcı çıksın, bu dosyaları incelesin. Gerek görürlerse Yüce Divan’a gitmekten de korkmam” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 15 bin öğretmen ataması ile ilgili takvimini açıkladı. Başvurular 27 Eylül-8 Ekim 2021 tarihleri arasında alınacak, atama sonuçları ise 31 Ocak 2022’de açıklanacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray, yeni transferi Sacha Boey’un antrenmanda sakatlandığını açıkladı. Fransız futbolcunun sol üst arka adale grubunda ikinci derece zorlanma, kısmi yırtık ve kanama tespit edildi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Biden yönetimi, Teksas eyaletinde altı haftayı geçmiş gebeliklerde kürtajı yasaklayan düzenlemeye karşı kamu davası açtı. Adalet Bakanı Merrick Garland, Teksas’taki düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu söyledi ve başka eyaletlere de benzer davalar açabileceklerinin sinyalini verdi.

Afganistan’dan tahliye uçuşları yeniden başladı. 31 Ağustos’tan beri yapılan bu ilk uçuşla 100’den fazla kişi ülkeden ayrıldı. İkinci tahliye uçağının da bugün kalkması bekleniyor.  

ABD Başkanı Joe Biden, federal memurlar ve sözleşmeli çalışanlar için koronavirüs aşısı zorunluluğunu genişletti. Aşı zorunluluğuna ve aşı karşıtlarına yönelik açıklamalarda bulunan Biden, “Bu kişiler insanları aşıya teşvik etmek yerine mobil morg siparişi veriyorlar. Aşı olmak için neyi bekliyorsunuz? Artık doğru olanı yapın ve aşı olun” dedi. 

ABD’de Teksas Valisi Greg Abbott, büyük sosyal medya şirketlerinin görüşleri nedeniyle kullanıcıların hesaplarını kapatmasını ve kısıtlamasını yasaklayan bir yasayı imzaladı. Abbot, “Sosyal medya şirketlerinde muhafazakâr görüşleri ve fikirleri susturma eğilimi oluştu. Bu yanlışa Teksas’ta izin vermeyeceğiz” dedi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Haftaya yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.