Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teksas Valisi, sosyal medya şirketlerinin “siyasi sansürünü” yasakladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, perşembe (9 Eylül) günü, sosyal medya platformlarının siyasi görüşler nedeniyle kişilerin gönderileri kaldırmasını veya kısıtlamasını yasaklayan bir yasayı imzaladı.

Yeni yasaya göre, Facebook ve Twitter gibi büyük sosyal medya platformları, bir kullanıcının siyasi görüşleri nedeniyle gönderisini kaldıramayacak veya kullanıcının sosyal medya hesabını kapatamayacak. Şirketlerin aynı zamanda, içerik ile ilgili ne sıklıkla şikayet aldıklarını ve ne sıklıkla gönderileri kaldırdıklarını gösteren düzenli raporlar yayınlamaları gerekecek. 

Bu yasa ile vatandaşlar, sosyal medya şirketlerine, yasa ihlalleri nedeniyle dava açabilecek. Yasa, ABD’de aylık 50 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan şirketleri ve Teksas’ta yaşayan, iş yapan veya eyalette sosyal medya içeriği paylaşan herkesi kapsayacak. 

Muhafazakâr ve Cumhuriyetçi eyaletler, sosyal medya şirketlerinin, platformlarını denetleme yöntemlerini giderek daha fazla inceliyor. ABD’de bu yıl birçok eyalette, benzer yasa önerileri gündeme geldi.  

Teksas Valisi Greg Abbott

Çevrimiçi sansür yasağı

Teksas Valisi Greg Abbott tarafından imzalanan yasa tasarısı, “çevrimiçi sansürü” yasaklıyor. Eleştirmenler, yeni yasanın, şirketlerin hangi içeriği barındıracaklarına karar verme konusundaki anayasal hakkını ihlal ettiğini belirtiyor.

Vali Abbott, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Bu yasa, Teksaslılar’ı yanlış sosyal medya sansüründen koruyacak” dedi.

Sosyal medya şirketleri ise daha önce siyasi görüşleri kasten yasaklamadıklarını açıklamıştı. Facebook, Twitter ve Google, bu son gelişme üzerine yorum yapmaktan kaçındı.

Kaynak: The New York Times 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.