Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (22): Türkiye’de sona eren yaz transfer döneminin öne çıkan beş transferi – Pjanic, Berisha, Gervinho, Morutan ve Musa

Süper Lig’de 17 Haziran tarihinde başlayan 2021-2022 sezonu yaz transfer dönemi, 8 Eylül gecesi sona erdi. Türkiye’de lig şampiyonundan önce “transfer şampiyonunun” belirlendiği birinci transfer tescil döneminde ülkemizde 263 transfer gerçekleşti. Bu sayı Premier League’de 108, İtalya’da 211, Bundesliga’da 131, LaLiga’da 137 ve Ligue 1’de 137 oldu.

Süper Lig’de transfer gelirlerinin, transfer harcamalarının yalnızca yüzde 40’ını karşıladığı transfer döneminde Fenerbahçe ve Galatasaray benzer transfer politikaları izleyerek gençleşti. Beşiktaş, Vincent Aboubakar dışında şampiyon kadrosunu koruyup üzerine dikkat çeken eklemeler yaparken Trabzonspor, son dakikaya transfer bırakmayan yegâne kulüp oldu.

Transfermarkt verilerine göre geride bıraktığımız transfer dönemini Beşiktaş -7,05 milyon euro, Fenerbahçe -9,89 milyon euro, Galatasaray -23,25 milyon euro ve Trabzonspor -4,32 milyon euro bakiye ile kapattı. Bu veriler çerçevesinde Süper Lig’de öne çıkan beş transferi Medyascope Spor Servisi’nden Sedat Efekan Özener derledi.

5- Ahmed Musa, VavaCars Fatih Karagümrük

Anadolu kulüpleri arasında 2021-2022 sezonu yaz transfer döneminin en çok konuşulan takımı Adana Demirspor oldu. Güney temsilcisi Mario Balotelli, Youness Belhanda gibi isimlerin ötesinde David Akintola, Benjamin Stambouli, Jonas Svensson gibi Süper Lig’de çok başarılı olabilecek futbolcuları kadrolarına kattı. Ancak daha üçüncü haftada kulübün 26 yıllık Süper Lig hasretini sona erdiren Samet Aybaba’yla yolların ayrılması ve Balotelli ile Belhanda’nın sporcu karakterlerini göz önünde bulundurunca, Demirspor’un transferlerinin potansiyelini yansıtabilmesi için zamana ve istikrara ihtiyacı var.

Öte yandan VavaCars Fatih Karagümrük, ligin açık farkla en genç teknik direktörü Francesco Farioli’yle yola devam ediyor. 32 yaşındaki teknik direktör, dünya futbolunun dikkatle takip edilen teknik direktörlerinden biri olan Roberto De Zerbi ve geçen sezona damga vuran Çağdaş Atan’ın teknik kadrosunda yer aldıktan sonra, kendi birikimi ve vizyonunu sahaya yansıttığı bir oyun oynatmaya çalışıyor.

Kariyeri beklenen ivmede ilerlememesine rağmen 28 yaşındaki Ahmed Musa, Farioli’nin elinde etkili giriş yaptığı Süper Lig’de dikkatleri üzerine çekebilir. Karagümrük’ün geçen sezon parlattığı Alassane Ndao’yu 3 milyon euro karşılığında Al-Ahli’ye gönderdiğini de unutmamak gerek.

Hücumda forvet ve kanatlarda görev alabilen Ahmed Musa, 2011-2012’de kendini Avrupa futboluna gösterdiği VVV-Venlo’dan CSKA Moskova’ya 5 milyon euro bedelle transfer olarak ilk sıçramasını yaptı. Nijeryalı futbolcu yükselişini sürdürerek 19.5 milyon euroya Leicester City kadrosuna katıldı. 2018-2019 sezonunda 16.5 milyon euro bonservis bedeliyle Al-Nassr’a giden Musa, oradan altyapısından yetiştiği Kano Pillars’a döndü ve ardından bedelsiz şekilde Fatih Karagümrük kadrosuna katıldı. 10 yıllık futbol kariyerinde toplamda 41 milyon euro transfer bedeli ödenmiş, atletik özellikleri Süper Lig’in üstünde olan olgun bir yaştaki Ahmed Musa’yı, Francesco Farioli yönetiminde izlemek keyifli olacak.

Ahmet Musa’nın kariyerindeki en güzel gollerden bir kesit:

4- Olimpiu Morutan, Galatasaray

Son yıllarda Radamel Falcao, Steven Nzonzi gibi belirli bir yaş ve kariyerde oyunculardan beklediği performansı alamayan, Jean Michael Seri, Gedson Fernandes gibi genç oyunculardan yalnızca bir sene kiralık olarak faydalanabilen Galatasaray, Burak Elmas yönetimiyle transfer tarzında radikal bir değişikliğe gitti. Yaptığı 11 transferin yalnızca iki tanesi kiralık olan sarı-kırmızılılarda kadroya katılan isimlerin yaş ortalaması 22,7. Toplamda 23.60 milyon euro ile ciddi bir bonservis harcaması yapan Galatasaray’ın Victor Nelsson, Alexandru Cicaldau, Berkan Kutlu ve Olimpiu Morutan transferlerinden bu sene ve gelecek adına beklentileri yüksek.

1999 doğumlu Olimpiu Morutan, 3.5 milyon euro bedelle Romanya’nın FCSB takımından transfer oldu. Transfer olduktan hemen sonraki Kasımpaşa karşılaşmasında sahaya çıkıp ilk asistini yapan Rumen futbolcu, 2018’de transfer olduğu FCSB’de 19 yaşında oynamaya başladı ve üç sezonda tüm kulvarlarda 100 maça çıktı. İlk iki sezonunda toplamda beş gol, 15 asistlik skor katkısı sağlayan Morutan, 2020-21 sezonunda sekiz gol, 15 asistlik etkileyici bir performans gösterdi.

Galatasaray’ın yaratıcılık ve skoru değiştirme konusunda ayağına baktığı isim olan Sofiane Feghouli’nin her sezon yaş aldığı ve istikrarlı performans gösteremeyen bir futbolcu olduğunu göz önünde bulundurunca Olimpiu Morutan, diğer genç transferlerden biraz ayrılıyor. Morutan’ı Galatasaray scout ekibindeyken takip etmiş olan Vole yorumcusu Mustafa Demirtaş, solak futbolcuyu özetle “meziyetli, şut özelliği bulunan, sağdan topu içe çekerek kullanmayı seven, savunma arkasına sarkarak etkili olabilen ancak toy bir oyuncu” olarak anlatıyor.

FCSB’de 4-3-3 sisteminde orta üçlünün sağ sekiz numarası pozisyonunda oynayan Morutan’ın Galatasaray’da orta sahada mı, hücumda 10 numara veya sağ kanatta mı tercih edileceğini göreceğiz. Sağ kanatta oynaması halinde bir diğer genç yeni transfer Sacha Boey’le tehlikeli bir kanat oluşturabilirler.

Olimpiu Morutan’ın golleri, asistleri ve çalımlarından bir kesit:

3- Gervinho, Trabzonspor

Geride bıraktığımız sezonda Abdullah Avcı göreve geldiğinden beri 2021-22 sezonuna hazırlanan Trabzonspor, bu bağlamda yaz transfer döneminin en planlı hareket eden ve planını uygulayabilen takımı oldu. Bordo-mavililer, üç direkt 11 transferi Bruno Peres, Gervinho ve Marek Hamsik’i Türkiye’de alışık olmadığımız bir hızda resmiyete döktükten sonra, istedikleri profildeki kritik santrafor transferi Andreas Cornelius’u kadrolarına kattı. Ahmet Ağaoğlu yönetiminde önceki üç sezonda transferlerinin yaş ortalaması sırasıyla 21,9, 22,4, 22,1 olan Karadeniz temsilcisinin 2021 yazında tamamladığı dokuz transferin yaşları 33, 31, 34, 25, 30, 28, 32, 27 ve 28. Trabzonspor’un şu anda önceliği 2021-22 Süper Lig şampiyonluğu.

Trabzonspor’da Gervinho, Hamsik ve Cornelius ile birlikte öne çıkan üç transferden biri. Bordo-mavili ekipte Anthony Nwakaeme, yerini doldurması en zor oyuncu. Geçen sezon yedişer gol ve asistle yine çift haneli skor katkısı veren Nwakaeme, hem set oyunundaki yaratıcılığı hem de açık alandaki etkinliğiyle Trabzonspor’un en önemli hücum silahlarının başında geliyor. Benzer şekilde kontrataklarda büyük bir tehdit olmasının yanı sıra Gervinho’nun yerleşik hücumda yapacağı işlerle Nwakaeme’nin yükünü hafifletmesi, Trabzonspor için kritik öneme sahip.

Güncel formuyla beklentileri aşan 34 yaşındaki Fildişi Sahilli oyuncu, Le Mans’ta kendini gösterdikten sonra sırasıyla Lille, Arsenal ve Roma formaları giydi. Üç sezon Çin’de oynadıktan sonra 2018-19 sezonunda Avrupa’ya Parma formasıyla döndü. Gervinho Parma formasıyla üç sezonda Serie A’da toplamda 88 maçta 33 gol ve dokuz asistlik performans gösterdi.

Gervinho’nun golleri, asistleri ve çalımlarından kesitler:

2- Mergim Berisha, Fenerbahçe

Beş resmi maçta yalnızca iki gol yiyerek namağlup ilerleyen Fenerbahçe, kadrosunda büyük bir revizyona gitti. Sekiz oyuncu kadrosuna katarken 22 oyuncu ile yolları ayrılan sarı-lacivertli ekibin kadrosuna kattığı isimlerin yaş ortalaması 23,5 olurken takımın yaş ortalaması 25,5’a düştü.

Transferin son döneminde hücuma Mergim Berisha ve Diego Rossi, orta sahaya Max Meyer ve Miguel Crespo ile dört yabancı transferi gerçekleştiren Fenerbahçe, sol kanat bekine transfer yapamadı. Kadrosunda Rossi dışında kiralık futbolcu bulunmayan Fenerbahçe’de 20 yaşındaki Muhammed Gümüşkaya, rotasyonda kendine yer bulacak.

Mergim Berisha, Fenerbahçe’nin yaz boyu yapması beklenen forvet transferi oldu. 23 yaşında ve 1,88 boyundaki Alman futbolcu, dünya futbolunun öne çıkan sistem ve yetiştirici takımlarından biri olan RB Salzburg altyapısından yetişti. Almanya alt yaş milli takımlarında forma giyen Berisha, Avusturya’nın FC Liefering, LASK, SCR Altach takımları ve Alman FC Magdeburg ekibinde kiralık forma giydikten sonra 2019’dan itibaren iki sezon Salzburg’da oynadı. 2019-2020 sezonunda tüm kulvarlarda 30 maça çıkıp 10 gol, altı asistle oynayan Berisha, geçtiğimiz sezon 42 maçta 22 gol ve 14 asist ile toplamda 36 gole doğrudan katkı sağladı. Bu gollerin dördü Şampiyonlar Ligi’nde geldi.

HJK Helsinki eşleşmesi döneminde skorer ve bağlantı, pas oyununa katılabilen bir forvet istediğini paylaşan Vitor Pereira’nın, şampiyonluğa oynayan bir takımda düzenli forma giydiği iki sezonda 32 gol ve 20 asist yapmış bir forveti oldu. Bu veriler ve kariyer çizgisi ışığında Süper Lig’den ziyade Bundesliga’ya, oradan da Premier League’e transfer olduğunu görebileceğimiz bir futbolcu profilini, ligimizde seyredeceğiz.

Mergim Berisha’nın RB Salzburg formasıyla attığı en güzel goller:

1-     Miralem Pjanic, Beşiktaş

Şampiyon unvanını korumak için sezona başlayan ve Şampiyonlar Ligi gruplarında ülkemizi temsil edecek Beşiktaş, Vincent Aboubakar dışında şampiyon kadrosu ve teknik direktörünü korudu. Dünya futbolunda ismini duyurmuş Alex Teixeria, Miralem Pjanic ve Michy Bayshuayi’yi ile kadrosunu güçlendiren siyah-beyazlılar, Francisco Montero ile dördüncü yabancı transferini yaptı. Beşiktaş Salih Uçan, Kenan Karaman, Umut Meraş, Mert Günok, Can Bozdoğan ve Mehmet Topal ile altı yerli oyuncu takviyesi yaptı. 27,5 ortalama ile dört büyükler arasında en yaşlı kadroya sahip olan Beşiktaş, Domagoj Vida, Welinton, Valentin Rosier, Josef De Souza, Atiba Hutchinson, Pjanic, Teixeria, Rachid Ghezzal, Cyle Larin ve Batshuayi rotasyonu nedeniyle Süper Lig’de ilk 11’de sekiz yabancı oynatma yükümlüğünden en çok etkilenecek takımlardan biri.

Mirelam Pjanic, dünyada mevkisinde kendini kanıtlamış oyuncuların başında geliyor. Ligue 1, Serie A ve LaLiga’da üst seviye futbol oynayan, Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi’yle takım arkadaşı olmuş az isimden biri olan Pjanic, Barcelona’nın finansal sıkıntılarından doğan fırsat ile kiralık olarak Beşiktaş kadrosuna katıldı. (Editörün notu: Bosna-Hersekli oyuncunun, derin oyun kurucuda oluşturduğu hücum bağlantısı, Juventus’u harekete geçirdi. Hatta ondan yeni bir Pirlo diğer bir deyişle regista yaratmak istediler. Fransa Ligue 1’de ofansif oyun kurucu oynarken, Serie A takımı Roma’da oyununu, defansın önündeki maestro konumuna getirmesiyle İtalya’nın en büyük kulübü Juventus için aranan oyuncu oldu.)

31 yaşındaki futbolcu için kariyerinde toplamda 110.5 milyon euro bonservis bedeli ödendi, Bosna-Hersek milli takımıyla 102 maça çıktı. Geçen sezon Barcelona formasıyla hayal kırıklığı yaratan bir sezon geçirip gol veya asist yapamayan Pjanic, 2019-20 sezonunda Juventus formasıyla 43 maçta üç gol ve sekiz asistle oynamıştı.

Süper Lig’de Beşiktaş’ın dikkat çeken transferlerinden Batshuayi ve Teixeria’nın katkısı Miralem Pjanic’ten daha fazla olabilir ancak Şampiyonlar Ligi’ni göz önünde bulundurunca Pjanic’in ne kadar önemli bir futbolcu olduğunu unutmamak gerek. Geçen sezon kariyerinde beklenen noktaya gelemeden yine kiralık olarak Beşiktaş kadrosuna katılan Ghezzal başta olmak üzere yetenekli futbolculardan verim alan Sergen Yalçın’ın elinde Pjanic’i izleyecek olmak heyecan veriyor.

Miralem Pjanic’in golleri, asistleri ve çalımlarından kesitler:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.