Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Habere erişim engelinde sahtecilik dönemi – Prof. Dr. Yaman Akdeniz: “Sahte kararlarla basın susturulmaya çalışılıyor”

Gazete Duvar ve Diken haber sitelerine gönderilen erişim engeli kararlarının sahte olduğu ortaya çıktı. Kararların sahte olduğunu ortaya çıkaran bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yaşananları Medyascope‘a değerlendirdi. “Gazete Duvar ve Diken’e gönderilen bu iki sahte kararda organize bir oluşum olduğunu düşünüyoruz” diyen Akdeniz, sahte kararlarla kaldırılmış çok sayıda içerik olabileceği uyarısında bulunarak ve sahte erişim engeli kararlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Akdeniz, “Sahte kararlarla basın susturulmaya çalışılıyor” değerlendirmesi yaptı.

Sahte erişim engeline takipsizlik

Gazete Duvar’da 4 Haziran 2021’de yayınlanan “Dayıdan yeğene dava: Süper asker ilacı ile dolandırıldık” başlıklı habere aynı gün, Diken haber sitesinde 9 Ağustos 2019’da yayınlanan “Keskin Holding’in 30 villası icra yoluyla satılacak” başlıklı habere de 3 Eylül 2021’de sahte erişim engeli kararı gönderildi.

Kararların sahte olduğunu ortaya çıkaran bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, her iki sahte kararın da Bakırköy 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nden gelmiş gibi gösterildiğini ancak her iki kararda adı kullanılan hakim Esra Canıbeyaz Şengül’ün Gaziosmanpaşa Sulh Ceza Hâkimliği’nde görevli olduğuna dikkat çekti.

Akdeniz, “Diken’e gönderilen sahte kararın sahte tebligat zarfı da var. Bu sahte zarfın üstündeki PTT takip numarası sorgulandığı zaman gönderenin Gaziosmanpaşa 3. Sulh Ceza Hâkimliği olduğu anlaşılıyor. Fakat sahte zarfın üstünde Bakırköy 2. Sulh Ceza Hâkimliği yazıyor” diye konuştu.

Gazete Duvar adına İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu’na suç duyurusunda bulunuldu. Ancak başsavcılık takipsizlik kararı verdi.

“Organize bir oluşum olduğunu düşünüyoruz”

Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yaşananları Medyascope‘a şöyle değerlendirdi: “Normalde kararlar sulh ceza hâkimlikleri tarafından alındıktan sonra Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından medya organlarına gönderiliyor. Bazen de avukatlar mahkeme kararlarını göndererek içeriğin kaldırılmasını istiyor. Duvar ve Diken’e gönderilen bu iki sahte kararda organize bir oluşum olduğunu düşünüyoruz. Gazete Duvar adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk ancak şaşırtıcı şekilde takipsizlikle sonuçlandı ve karara itiraz ettik. Diken için de suç duyurusunda bulunacağız.”

“Sahte kararlarla basın susturulmaya çalışılıyor”

“Sahte kararlarla kaldırılmış çok sayıda içerik olabilir” diyen Akdeniz, bu tür sahte erişim engeli kararlarıyla önümüzdeki dönemde de karşılaşılabileceğini belirterek dikkatli olunmasını istedi. Akdeniz, “Bu tür kararlar sulh ceza hâkimlikleri tarafından sıklıkla verilirken bu tür bir organizasyona neden ihtiyaç duyuldu? Sosyal medya yasasıyla ‘dezenformasyon’ ve ‘yalan haber’ ile mücadele edileceğini söyleyen hükümet önce sahte erişim engeli kararlarıyla mücadele etsin. Sahte kararlarla basın susturulmaya çalışılıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.