Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

12 Eylül askeri darbesinin 41. yılında DİSK, KESK ve TMMOB’den açıklama: “41 yıllık karanlık bir dönemin başlangıcı”

12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 41 yıl geçti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yayımladıkları açıklamalarla 12 Eylül darbesini bir kez daha kınadı.

12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 41 yıl geçti. 12 Eylül darbesi ile 650 bin kişi gözaltına alındı. 230 bin kişi yargılandı. 50 kişi idam edildi. 171 kişinin “işkenceden öldüğü” belgelendi. Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi. 95 kişi yargısız infazlarda öldü. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 30 bin kişi “sakıncalı” olduğu için işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi “siyasi mülteci” olarak yurtdışına gitti. Gazetecilere toplam 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 39 ton gazete ve dergi imha edildi. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi işlerinden çıkarıldı.

DİSK: “12 Eylül kötü bir anı değil, işçi sınıfı için 41 yıllık karanlık bir dönemin başlangıcı

12 Eylül askeri darbesinin 41. yıldönümü nedeniyle yönetim kurulu adına yazılı açıklamada bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 12 Eylül darbesinin ardından her türlü demokratik hakkın gaspedildiğini, sendikal faaliyetlerin durdurulduğunu, grevlerin yasaklandığını ve toplu iş sözleşmesi hakkının askıya alındığını hatırlattı. Çerkezoğlu, “24 Ocak 1980 kararları ile başlayan iktisadi rota değişikliğinin, sosyal devleti ve sosyal hakları ortadan kaldırmak amacıyla kabul edilen neoliberal ekonomik politikaların bir dirençle karşılaşmadan uygulanabilmesi için 12 Eylül askeri darbesi yapıldı. Darbe ile uygulama imkânı bulan acımasız neoliberal iktisat politikaları Türkiye’nin son 41 yılına damgasını vurdu. ‘Bugüne kadar işçiler güldü, şimdi sıra bizde’ diyerek 12 Eylül’ü alkışlayan sermaye temsilcileri bugün grevleri yasaklamakla övünen bir iktidarı alkışlamaya devam ediyor. İşçi sınıfına karşı bir sermaye saldırısı olarak hayata geçirilen 12 Eylül darbesinin hedefleri birer birer hayata geçiriliyor” dedi.

TMMOB: “Tek adam rejimi 12 Eylül darbesinin mirasçısı”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da yazılı açıklamasında 12 Eylül darbesinin sorumlularıyla hesaplaşılmadığını vurguladı: “12 Eylül darbesi, ideolojisi ve uygulamalarıyla hayatlarımızdaki etkisini devam ettiren bir gerçeklik olarak varlığını hissettirmeye devam etmektedir. Bugün yaşadığımız tek adam rejimi, yönetim anlayışından ekonomi politikalarına, dünya görüşünden baskıcı uygulamalarına kadar her alanda 12 Eylül darbesinin mirasçısıdır.”

Türkiye’nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin temelinde, 12 Eylül darbesi sonrası uygulanan neoliberal politikaların yattığına dikkat çeken Koramaz, şöyle devam etti: “41 yıldan bu yana iktidarda bulunan siyasi partilerin birbiriyle yarışırcasına gerçekleştirdiği özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamaları, ülkemizi bitmek bilmeyen bir kriz döngüsüne sokmuştur.”

KESK: “12 Eylül tek adam rejiminin otoriter yönetim anlayışıyla devam ediyor”

KESK’in açıklamasında da “12 Eylül askeri darbesiyle yaratılan siyasal ve toplumsal iklimin bugün AKP-MHP iktidar blokunun tek adam rejimiyle sürdüğü” belirtildi. Açıklamada, “Ülkemizin siyasi, ekonomik ve askeri bakımından emperyalizme daha da bağımlı hale getirildiği, gericiliğin toplumsal yaşam alanı kuşattığı, Diyanet İşleri Başkanı aracılığı ile seküler yaşama dönük saldırıların arttığı bir ülkede yaşıyorsak, bu 12 Eylül ile birlikte kurulan ve bugün AKP iktidarıyla devam eden yeni sömürü baskı düzeninin bir  sonucudur” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.