Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 ABD Açık: Daniil Medvedev ve Emma Raducanu’nun şampiyonluğu – Djokovic’in fiziksel ve zihinsel yorgunluğu – Sezonun son büyük turnuvasından öne çıkan notlar

Teniste sezonun son Grand Slam’i olan ABD Açık, hafta sonunda oynanan tek kadınlar ve erkekler finalleriyle sona erdi. 30 Ağustos’ta başlayan turnuvada kadınlarda, finalde 19 yaşındaki Leylah Fernandez’i 6-4, 6-3’lük set skorlarıyla 2-0 mağlup eden 18 yaşındaki Emma Raducanu tarih yazarak şampiyon oldu. Erkeklerde Daniil Medvedev, Novak Djokovic’in tarih yazmasına engel olarak rakibini 6-4, 6-4, 6-4’lük setlerle 3-0 mağlup etti ve ilk Grand Slam şampiyonluğunu kazandı.

Tek kadınlarda şampiyon dünya sıralamasında 150. sırada yer alan Raducanu oldu

1997 yılından beri Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams ve Venus Williams’ın hiçbirinin katılmadığı ilk Grand Slam olan ABD Açık, kendi hikayelerini oluşturdu ve unutulmayacak turnuvalardan biri oldu.

Kadınlar finalinde karşılaşan Emma Raducanu ve Leylah Fernandez, birçok açıdan tarihe geçerek akıllara kazınan bir turnuva serüveni yaşadı. ABD Açık öncesi kadınlar dünya sıralamasında 150. sırada yer alan Raducanu ve 73. sıradaki Fernandez’in finali, açık dönemde (1968 sonrası) seri başı olmayan iki tenisçinin karşılaştığı ilk final. Ayrıca 2002 doğumlu iki raket, 1999’da o zaman 17 yaşında olan Serena Williams ile 18 yaşındaki İsviçreli Martina Hingis finalinin ardından en genç final eşleşmesi oldu.

İlk kez 2018’de Wimbledon gençler turnuvasında rakip olan iki isim de zor yollardan geçerek finale ulaştı. Ekvadorlu babası ve Filipinli annesinin Kanada’da doğan çocuğu Leylah Fernandez, sırasıyla üçüncü turda dünya üç numarası Naomi Osaka, dördüncü turda kariyerinde üç Grand Slam şampiyonluğu bulunan 33 yaşındaki Angelique Kerber’i, çeyrek finalde beş numara Elina Svitolina ve yarı finalde dünya iki numarası Aryna Sabalenka’yı üçer sete giden zorlu maçlar sonucunda mağlup ederek finale yükseldi. Turnuva devam ederken 6 Eylül tarihinde 19 yaşına giren solak tenisçi, turnuva boyunca New York’taki seyircilerin yoğun sevgisiyle karşılaştı.

New York seyircisinin Leylah Fernandez’e olan yoğun desteği:

Çinli anne ve Rumen babanın Kanada’da dünyaya gelen, Britanyalı kızı Emma Raducanu, tarihte elemelerden gelerek şampiyon olan kadın/erkek ilk tenisçi olurken bunu, elemeler ve ana tabloda toplamda 10 maçta hiç set kaybetmeden başararak tekrarlanması oldukça güç bir performans sergiledi. 18 yaşındaki raket kariyerindeki (Wimbledon’dan sonra) yalnızca ikinci Grand Slam’inde şampiyonluğa uzanan yolda Petra Kvitova, geçen yılın şampiyonu Bianca Andreescu, dört numaralı seri başı Karolina Pliskova ve dünya 17 numarası Maria Sakkari’yi eleyerek finale ulaştı. 

Finalde Leylah Fernandez’i 2-0 mağlup eden Raducanu, 44 yıl sonra Virginia Wade’in ardından Grand Slam kazanan ilk Britanyalı kadın tenisçi oldu. Dünya 361’incisi olarak katıldığı Wimbledon’da son 16 turu görerek kariyer basamaklarını hızlı tırmanacağının sinyallerini vermişti. İki yaşından sonra Londra’da büyüyen Emma Raducanu tenisten önce bale, binicilik, yüzme, basketbol, hatta go-kart dahi yapmış. Teniste örnek aldığı isimler ise iki Grand Slam şampiyonluğu bulunan Rumen raket Simona Halep ve 2014 yılında emekli olan 39 yaşındaki Çinli tenisçi Li Na. 28 Haziran tarihinde başlayan Wimbledon öncesi 361’inci sırada yer alan Raducanu, yaklaşık 2,5 ayda gösterdiği performansla kadınlar dünya sıralamasında 23’üncü sıraya yükseldi.

Tek erkeklerde şampiyon Medvedev oldu

Tek erkekler finali sonucu bir ilk yaşanırken tarihi bir ana ise tanıklık edemedik. Dünya bir numarası Novak Djokovic’i Set vermeden 3-0 mağlup eden Daniil Medvedev, kariyerindeki ilk Grand Slam zaferini kazandı. 25 yaşındaki Rus raket, turnuva öncesi dünya iki numarası konumunda bulunuyordu. Djokovic rakibini mağlup edip ABD Açık’ı kazanabilseydi, 1969’da bu başarıyı gösteren tenis efsanesi Rod Laver’ın ardından takvim yılındaki dört Grand Slam’i de kazanan ilk tenisçi olarak tarihe geçecekti. Bu sonucun ve 2021 yılının ardından 40 yaşındaki Roger Federer, 35 yaşındaki Rafael Nadal ve 34 yaşındaki Djokovic arasında 20’şer ile Grand Slam zaferi sayısında eşitlik bulunuyor.

Daniil Medvedev’in zaferi getiren sayısı ve gündem olan komik sevinci: 

Turnuva boyunca yalnızca çeyrek finalde Botic van de Zandschulp’a set kaybeden Daniil Medvedev, 2019’daki ABD Açık’ta da finale kalmış ve taraftarla özel bir etkileşim kurmuştu. Turnuvanın finaline kadar taraftarların tepkisiyle karşılaşan Medvedev, bu duruma verdiği reaksiyonlarla keyifli bir etkileşimin doğmasını sağlamıştı. Finalde Rafael Nadal karşısında 2-0 geriye düştükten sonra maçı beşinci sete taşıyarak mağlup olunca, adeta taraftarlarla barışarak New York’tan ayrılmıştı. 2021 final maçında, bir diğer tenis efsanesiyle karşılaştığında 2019’la aynı tarzda olmasa da seyirciler Djokovic’in tarih yazmasını isterken Medvedev bir kez daha mental olarak soğukkanlı kaldı, kırılmadı. Federer, Nadal ve Djokovic’in ardından erkekler tenisinde bayrağı devralacak Dominic Thiem, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas gibi yetenekler arasında mental olarak en soğukkanlı ve sağlam tenisçi Daniil Medvedev olabilir.

Öte yandan Novak Djokovic, inanılmaz bir başarı ortaya koyduğu sezonun sonunda, taraftarlar tarafından en çok sahiplenildiği Grand Slam’i ikinci olarak tamamladı. Sırp raket 2021’de Avustralya Açık finalinde Medvedev’i 3-0, Fransa Açık finalinde 2-0’dan geri gelerek Tsitsipas’ı 3-2 ve Wimbledon finalinde Matteo Berrettini’yi 3-1 mağlup ederek üç Grand Slam’i arka arkaya kazandı. Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda tüm sporcuların ilgi odağı olan Djokovic, yarı finalde Zverev’e mağlup olarak altın madalya maçına çıkamamıştı. 

Arka arkaya büyük organizasyonlarda boy gösterek devamlılık örneği ortaya koyan 34 yaşındaki tenis efsanesi, “Hepinize teşekkür ederim. Daniil’i tebrik ederek başlamak istiyorum. Harika bir maç ve turnuva oynadı. Şu anda Grand Slam kazanmayı hak eden biri varsa, o kişi Medvedev’dir. Burada sizle konuştuğum anı kafamda canlandırmıştım, maçı kazanamasam da dünyadaki en mutlu insan gibi hissediyorum çünkü beni sahada çok özel hissettirdiniz. Desteğiniz ruhuma dokundu. Daha önce New York’ta hiç böyle hissetmemiştim, destekleriniz için çok teşekkür ederim. Yakında görüşmek üzere” sözleriyle turnuva boyunca kendisini destekleyen seyircilere teşekkür etti.

New York seyircilerinin Novak Djokovic’e saygı duruşu:

2021 ABD Açık’ı Anıl Araslı değerlendirdi:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.