Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de 12-15 yaş arası çocuklara bir doz aşı vurulması önerildi, Fransa’nın eski sağlık bakanı “başkalarının hayatını tehlikeye atmaktan” yargılanacak

Eski Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, “başkalarının hayatını tehlikeye atmak” suçundan soruşturuluyor. Güney Afrika’da bugünden (13 Eylül) itibaren salgın kısıtlamalarının kademe kademe azaltılması bekleniyor. İngiltere’de bar ve kalabalık mekanlara girmek için getirilmesi planlanan aşı pasaportu uygulamasından vazgeçildi. Almanya’da Başbakan Angela Merkel bütün vatandaşları aşılanmaya çağırdı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden yönetimi salgının önüne geçmek için yeni bir planın üzerine çalışıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Eski Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn’a soruşturma

Eski Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, koronavirüs salgınının ele alınması konusunda “başkalarının hayatını tehlikeye atmak” suçundan soruşturuluyor.

Agnes Buzyn

Buzyn, koronavirüsün düşük riskli olduğunu söyleyerek Şubat 2020’de Paris belediye başkanlığına aday olmak için görevinden istifa etmişti. Ancak daha sonraki açıklamasında “tsunaminin” yaklaşmakta olduğunu bildiğini söylemişti.

1993 yılında Fransa’da görevi kötüye kullanmakla suçlanan bakanları soruşturmak üzere kurulan özel bir mahkeme (Cumhuriyet Adalet Divanı), Agnes Buzyn hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verecek. Fransa’nın halihazırdaki Sağlık Bakanı Olivier Véran’ın da önümüzdeki haftalarda aynı yargıçların önüne çıkabileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet Adalet Divanı, görevi başında bulunan hâkim ve milletvekillerine, devlet görevlerinden kaynaklanan suçlardan dolayı bakanları soruşturma, yargılama ve mahkûm etme hakkı veren tartışmalı bir kurum olarak biliniyor.

Buzyn, Mayıs 2017’de Sağlık Bakanı olarak göreve başlamış ve Fransa’da ilk koronavirüs vakalarının görülmesinden sadece birkaç hafta sonra istifa etmişti. Ancak geçen yıl yapılan Paris belediye başkanlığı seçiminde Sosyalist Parti’den Anne Hidalgo’ya karşı kaybetmişti. Buzyn, Ocak 2021’de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un yönetimine katılmıştı.

“Aşısız olanlar, aşılı olanların yaptığı her şeyi yapmayı beklemesin”

Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde Başbakan Gladys Berejiklian, pazartesi (13 Eylül) günü yaptığı açıklamada, eyalette ilk doz aşı olanların toplam nüfusun yüzde 80’ine yaklaştığını ve koronavirüs aşılama hızının bir miktar düştüğünü belirtti. Yetkililer de aşılanmamış yurttaşları aşı olmaya çağırdı. Aksi takdirde aşı olmayanların kısıtlamalar hafiflediğinde özgürlüklerinden mahrum olma riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

Başbakan Berejiklian, önümüzdeki ayın ortalarında iki doz aşılama oranları nüfusun yüzde 70’ine ulaştığında eyaletin sekiz milyon sakini için bazı kısıtlamaları gevşeteceğinin sözünü verdi. Şimdiye kadar, eyaletin yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 46’sı tamamen aşılanmış durumda.

Sidney’de konuşan Berejiklian, “Aşı olmamayı seçmek sizin seçiminiz, ancak aşılanan insanlar yüzde 80’e ulaştığında bazı kısıtlamaları kaldıracağız. Dolayısıyla aşısız olanlar, aşılı olanların yaptığı her şeyi yapmayı beklemesin. Aşı oranlarımız artmaya devam ediyor ancak son günlerde aşılamada hafif bir yavaşlama oldu. Bu yüzden herkesi aşı olmaya davet ediyoruz” dedi.

İngiltere hükümeti, gece kulüplerine ve büyük etkinliklere giriş için aşı pasaportu getirmeyecek

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, İngiltere’deki gece kulüplerine ve büyük etkinliklere giriş için aşı pasaportu getirme planının uygulanmayacağını söyledi. Mekan işletmecileri ve bazı milletvekilleri tarafından eleştirilen planın bu ay sonunda açıklanacağı düşünülüyordu.

Sajid Javid

Plana göre, insanlardan kulüplere ve diğer kalabalık etkinliklere girebilmek için bir aşı pasaportuna sahip olmaları ve bu pasaportta kişinin çift doz aşılandığını gösteren bir belge ya da negatif bir koronavirüs testi istenecekti.

Mekan işletmecileri hükümetin plandan vazgeçmesini olumlu karşıladı. Onlara göre pasaport uygulaması sektöre zarar verebilecek ve gece kulüplerinin ayrımcılık vakalarıyla karşı karşıya kalmasına yol açabilecekti.

Güney Afrika’da koronavirüs kısıtlamaları hafifletiliyor

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ülkede enfeksiyon sayısında yaşanan düşüşün ardından pazartesi (13 Eylül) gününden itibaren koronavirüs kısıtlamalarını hafifleteceğini ve ülke çapındaki sokağa çıkma yasağının kısaltılacağını söyledi.

Ramaphosa, yetkililerin alkol satış saatlerini uzatacağını ve Delta varyantının neden olduğu üçüncü bir vaka dalgasıyla mücadele etmek için haziran ayında getirilen kısıtlamaların bir miktar gevşetileceğini de belirtti. Güney Afrika lideri, “Üçüncü dalga henüz bitmemiş olsa da, son birkaç hafta içinde ülke genelinde enfeksiyonlarda sürekli bir düşüş görüldü”  dedi.

Yetkililer, temmuz ayı başlarında günde yaklaşık 26 bin 500 yeni vaka olarak kaydedildiğini, fakat bu sayının 12 Eylül Pazar günü itibarıyla üç bin 961 olarak bildirildiğini belirtti.

Merkel: “Sonbahar ve kışı atlatmak için daha fazla insanı aşı olmaya ikna etmeliyiz”

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, pazar (12 Eylül) günü yaptığı haftalık konuşmasında, halkı camilerde, mağazalarda ve futbol sahalarında bir hafta sürecek koronavirüs aşı kampanyasından yararlanmaya çağırdı.

Merkel, nüfusun yaklaşık yüzde 66’sının bir doz aşı olduğunu ve yüzde 62’sinin ise tam olarak aşılanmış olmasının iyi olduğunu belirtti fakat daha iyisinin mümkün olduğunu da söylemeden geçmedi. Merkel, “Sonbahar ve kışı atlatmak için daha fazla insanı aşı olmaya ikna etmeliyiz. Sizlerden rica ediyorum, kendinizi ve diğer insanları koruyun ve aşı olun” dedi.

Almanya’da vaka sayılarının arttığı ve hastaneye kaldırılanların çoğunun aşı olmayan kimselerden oluştuğu biliniyor.

ABD’den koronavirüs için yeni adımlar

Cerrah General Dr. Vivek Murthy, pazar (12 Eylül) günkü açıklamasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplanmadan önce koronavirüsün yayılımını yavaşlatmak için yeni adımları atacağını söyledi fakat ayrıntı vermedi. BM Genel Kurulu’nun oturumu yarın (14 Eylül) başlıyor.

Pazar günü CNN’e konuşan Murthy, Biden’ın ABD’de aşılamayı yaygınlaştırma çabalarını savundu. Murthy, “Özellikle küresel anlamda üzerinde çalışmamız gereken pek çok mesele var” dedi. ABD’nin diğer ülkelere 140 milyon doz aşı bağışladığını belirten Biden, “Bu, küresel sahnede Amerikan liderliği için sadece başlangıç” demişti.

İngiltere’de 12 ile 15 yaş arasındaki sağlıklı çocuklara bir doz koronavirüs aşısı yapılması önerildi

İngiltere’deki Baş Sağlık Görevlileri (CMO), 12 ile 15 yaş arasındaki sağlıklı çocuklara bir doz koronavirüs aşısı yapılmasını önerdi. CMO, bunun eğitimdeki kesintiyi azaltmaya yardımcı olacağını söyledi. Bu durum, bu yaş grubundaki üç milyon çocuktan yaklaşık 10’da birini oluşturuyor. CMO’nun tavsiyesini kabul edip etmemek bakanların inisiyatifinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.