Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Faroe Adaları’ndaki “festivalde” bin 400’den fazla yunus ve balina katledildi

Danimarka’ya bağlı Faroe Adaları’nda her yıl düzenlenen “Grindadrap” festivalinde bu yıl bin 428 balina ve yunus katledildi. Festival, hayvan hakları savunucuları tarafından “katliam” olarak nitelendirildi.

Faroe dilinde “Grindadrap” olarak bilinen festival, deniz memelilerinin avlanmasını içeren bir Faroe Adaları geleneği.

Av uygulamasını destekleyenler, balina avcılığının doğadan yiyecek toplamanın sürdürülebilir bir yolu olduğunu ve Faroe halkının kültürel kimliğinin önemli bir parçası olduğunu söylüyor. Hayvan hakları savunucuları ise festivali “katliam” olarak nitelendiriyor.

Skalabotnur sahilinde öldürülen balina sayısı, birçok yerliyi şoke ettiği gibi festivale destek veren gruplardan bile eleştiri aldı.

Faroe Adaları’ndan deniz biyoloğu Bjarni Mikkelsen, kayıtlara göre pazar (12 Eylül) günü yapılan avın, Faroe Adaları’nda bir günde öldürülen en fazla yunus sayısını içerdiğini söyledi. Faroe Balina Avcıları Derneği Başkanı Olavur Sjurdarberg, BBC’ye verdiği röportajda, avın “aşırıya” vardığını kabul etti.

Öldürülen balinaların sayısı herkesi şoke etti

Olayı “büyük bir hata” olarak nitelendiren ve av başladıktan sonra yunusların sayısını öğrendiklerini belirten Sjudarberg, birçok insanın hâlâ olayın şokunu yaşadığını, avcıların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ancak Sjudarberg’e göre av, yerel yetkililer tarafından onaylandı ve hiçbir yasa çiğnenmedi. Danimarka Faroe Adaları Milletvekili Sjurdur Skaale, “Beyaz yüzlü yunusları öldürmek yasal ama popüler değil” dedi. Pazartesi günü yerlilerle konuşmak için Skalabotnur sahilini ziyaret eden Skaale, “insanların çıldırdığını” ancak doğru yapıldığında avın “insancıl” olduğunu söyledi.

Skaale, balina veya yunusların öldürülmesinde kullanılan yöntemin, boyun kesilmeden önce balina veya yunusun omuriliğini kesmek için özel olarak tasarlanmış bir mızrak kullanıldığını ve bu yöntemle bir balinanın veya yunusun öldürülmesinin bir saniyeden az süreceğini belirtti.

Uluslararası deniz koruma organizasyonu Sea Shepherd, yunusların ve balinaların öldürülmesinin Faroe hükümetinin izin verdiği kadar hızlı olduğunu savunan Skaale’nin açıklamalarına itiraz etti. 

İnsanlar katliama tepki gösterdi

Anketler, çoğu insanın Faroe Adaları’ndaki yunusların toplu katliamına karşı olduğunu gösteriyor. Gazeteci Trondur Olsen, “Yunusları öldürmeye devam etmeli miyiz?” sorusunu soran hızlı bir anket çalışması yaptıklarını ve insanların yüzde 50’den fazlasının “hayır” dediğini aktardı. Oylamaya katılanların yüzde 30’dan biraz fazlası ise “Yunusları öldürmeye devam etmeliyiz” dedi.

Olsen bu sonuçları “Ava karşı uluslararası ilgi çok fazla. Benim şüphem, insanların kendilerini büyük bir tepkiye hazırladıkları yönünde. Öldürülen yunus sayısı çok fazla olduğu için tepkiler bu sefer çok farklı olacak” değerlendirdi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.