Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk uzay turistleri yola çıkıyor: SpaceX roketiyle üç gün boyunca Dünya’nın etrafında dolaşacaklar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, ilk defa içinde astronot olmayan bir roketle, dört yolcuyu uzayda seyahate çıkaracak. Turistlerin yolculuğu bugün ABD saatiyle 8:00’de başlayacak. Inspiration4 (Esinlenme4) adı verilen dört kişilik uçuşun masraflarını karşılayan iş insanı Jared Isaacman, “Bu, sıradan insanların gidip yıldızlar arasında maceraya atılabileceği bir dünyaya doğru ilk adım dedi.

Dört amatör astronot, Dünya’nın yörüngesine çıkmak üzere. Bu uzay yolculuğu, Richard Branson ve Jeff Bezos’dan sonra yapılan en son uçuş olarak kayıtlara geçecek.

Jared Isaacman

Yolculuk, üç ekip arkadaşıyla seyahat edecek olan ABD’li milyarder iş insanı Jared Isaacman tarafından finanse edildi. Bir sağlık çalışanı, bir bilim eğitimcisi ve bir veri analisti, üç gün boyunca Isaacman ile Dünya’nın yörüngesinde dolaşacak.

Maceralarıyla başkalarına ilham vermeyi ve kanserli çocuklara gereken ilaç parasını toplamayı amaçlayan “amatör astronotlar”,  bu görevi “Inspiration4 (Esinlenme4)” olarak adlandırdı.

Uzayda deneyler yapılacak, Dünya izlenecek

Mürettebat, Elon Musk’ın şirketi SpaceX tarafından üretilen Dragon aracı ve bir Falcon-9 roketiyle uzaya çıkacak. Misyon, 15 Eylül Çarşamba günü Florida’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılarak başlayacak.

Uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) yaklaşık 150 kilometre daha yükseğe, yani 575 kilometreye ulaşacak. Dörtlü daha sonra uzaydaki zamanlarını deneyler yaparak ve panoramik manzaralar sunan büyük kubbeli bir pencereden Dünya’ya bakarak geçirecek. Görev tamamlandıktan sonra uzay aracı, Atlas Okyanusu’nda önceden belirlenen bir noktaya inecek.

“Gündelik insanların ilk kez uzaya gidebildiği zamandı

İlk uzay turistlerinden Isaacman, “Bu görev, bugünden geleceğe bir mesaj göndermek gibi. Biliyoruz ki, bundan 50 ila 100 yıl sonra, bir ay üssü olacak, muhtemelen bir çeşit Mars kolonisine sahip olacağız ve bütün bunlar bir yerden başlamalıydı. Bu görev tamamlandığında, insanlar yaptıklarımıza bakacak ve ‘gündelik insanların ilk kez uzaya gidebildiği zamandı’ diyecekler” diye konuştu.

Ayrıca Netflix’in SpaceX belgeselinde de konuşan Isaacman, “Kesinlikle sıfır risk diye bir şey söz konusu değil. Dünya’nın etrafından 28 bin kilometre yol katedeceğiz ve bu seyahat doğal olarak belli risk içeriyor” dedi.

Isaacman’in yol arkadaşları

Uzay görevinde Isaacman’e üç kişi eşlik edecek.

29 yaşındaki Hayley Arceneaux, Memphis’teki St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nde doktor asistanı.

51 yaşındaki Dr. Sian Proctor, yerbilimci. Proctor, 2009’da NASA’da astronot olmaya çok yaklaşmış ancak son elemelerde bu fırsatı kaçırmış.

42 yaşındaki Chris Sembroski ise ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli olmuş bir asker ve şimdilerde Lockheed Martin havacılık şirketinde mühendis olarak çalışıyor.

Uzay turizminin doğaya olan etkileri üzerine yeterince durulmuyor

Bazı uzmanlar, bunun gibi uzay uçuşlarının iklim üzerindeki toplu etkisi hakkında endişelerini çeşitli platformalarda dile getiriyor.

SpaceX’in Falcon-9 roketi, aynı zamanda ısınmaya katkıda bulunan nitrojen oksitlerle birlikte sera gazı karbondioksiti (CO2) üreten rafine gazyağı yakıtı kullanıyor. Roket fırlatmalarından kaynaklanan salımlar havacılık endüstrisine kıyasla çok küçük kalıyor olsa da uzay seyahatlerinin yaygınlaşması daha fazla karbon salımı anlamına geliyor.

Artık yalnızca devletler değil, şirketlerde uzay yarışında yer alıyor

Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’in ilk uzaya çıkışından bu yana geçen 60 yıl içinde 600’den az insan onun izinden gidebildi ve bu şanslı insanların çoğu, hükümet destekli görevlerde uçan askeri eğitimli personel olarak kayıtlara geçti. Inspiration4 ise tamamen farklı bir konumda yer alıyor. Bu, tamamen ticari olarak satın alınan ve işletilen bir yörünge uçuşu olacak.

Daha önce Virgin Galactic ve Blue Origin tarafından düzenlenen uzay turları çok kısa sürmüştü. Inspiration4, üç gün boyunca uzayda kalmayı planlıyor ve bu da yeni bir rekor anlamına geliyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.