Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa basketbolunun efsane koçlarından Dusan Ivkoviç, 78 yaşında hayatını kaybetti

Avrupa basketbolu tarihinin kulüpler ve milli takımlar seviyesindeki efsane koçlarından Sırp antrenör Dusan Ivkovic, 78 yaşında akciğerindeki sıvı toplanması nedeniyle Belgrad’da yattığı hastanede hayatını kaybetti.

Anadolu Efes eski başantrenörünü saygıyla andı:

Ivkovic’in vedatının ardından Fenerbahçe açıklama yaptı:

Dusan Ivkovic, 1943 yılında Belgrad’da doğdu. 1958-68 yılları arasında Sırp takımı Radnicki’de basketbol oynadıktan sonra henüz 25 yaşındayken aynı takımın genç takımında antrenörlüğe başladı. 32 yaşında Yugoslav Milli Takımı yardımcı antrenörüyken çıkış yakalayan Ivkovic, 1978’de Partizan’da başantrenörlük kariyerine başladı.

Kulüplerde sırasıyla Partizan, Aris (Yunanistan), Radnicki, Sibenka (Hırvatistan), Vojvodina (Sırbistan), PAOK, Panionios (Yunanistan), Olympiakos, AEK, CSKA Moskova, Dinamo Moskova ve Anadolu Efes’i çalıştırdı. Kulüp kariyerinde Olympiakos ile iki EuroLeague, Partizan ile bir Koraç Kupası, PAOK ve AEK ile birer Saporta Kupası ve Dinamo Moskova ile ULEB Kupası kazandı.

Dusan Ivkovic milli takımlarda 1987-1995 yılları arasında Yugoslavya, 2008-2013 yıllarında Sırbistan Milli Takımı’nın koçu olarak görev aldı. Milli takımlarda 1988 Seul Olimpiyat Oyunları’nda Yugoslavya, 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları’nda Sırbistan’ın başında gümüş madalya kazandı. Yugoslavya ile iki Avrupa Şampiyonluğu, bir dünya şampiyonluğu; Sırbistan ile bir Avrupa şampiyonluğu yaşadı.

25 yaşından 73 yaşına kadar süren antrenörlük kariyerinde farklı kulüp ve milli takım seviyelerinde toplamda 27 kupa kazanan Dusan Ivkovic, 2014-2016 yılları arasında ülkemizde Anadolu Efes’i çalıştırdı. İki kupasını – Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası – Anadolu Efes’te kazanan Ivkovic, EuroLeague’de çeyrek finale yükseldiği ve Real Madrid’e elenerek Final-Four’a kalamadığı sezonda büyük heyecan yaratmıştı.

2016’da emeklilik kararı alan Dusan Ivkovic, 2008 yılında EuroLeague tarihinin en önemli 50 üyesinden biri seçildikten sonra 2017’de FIBA tarafından Hall of Fame seçildi. Kariyeri ve kazandığı kupaların yanı sıra duruşu, açıklamalarıyla da Dusan Ivkovic, Avrupa basketbolunun en ikonik ve unutulmayacak isimlerinden biri olarak aramızdan ayrıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.