Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TMMOB, taciz ve cinsiyet ayrımcılığını disiplin soruşturması kapsamına aldı

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), “psikolojik yıldırma, baskı, her türlü taciz ve cinsiyet ayrımcılığı yapan meslektaşlarını disiplin soruşturması kapsamına aldı.

TMMOB, kamuoyunda çokça tartışılan taciz ve cinsiyet ayrımcılığı konusunda önemli bir adım atarak, bu tür uygulama içinde olan meslektaşlarını disiplin suçu kapsamına almak ve disiplin soruşturması yapabilmek için disiplin yönetmeliğinde değişikliğe gitti. 

TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nde yapılan ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında (16 Eylül 2021) yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre “Mesleki uygulama ve pratiklerde psikolojik yıldırma/baskı/taciz uygulamak ve cinsiyet ayrımcılığı yapmak” disiplin soruşturması kapsamına alındı.

Cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz bildirimlerinde oda kadın komisyonunun önereceği bir kadın oda üyesinin soruşturmacı olarak atanması da yeni düzenlemeyle “zorunlu” hale getirildi.

Cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz bildirimleri ile ilgili oluşturulan soruşturma komisyonları ve onur kurulları, TMMOB Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası’ndan konu hakkında görüş isteyeceve ve bu görüş değerlendirme kapsamında dikkate alınacak.

TMMOB yönetmeliği Türkiye sınırları içinde mesleki etkinlikte bulunan mühendis ve mimarlar ile, odaya bağlı ama yurtdışında görev yapan üyelerin yanında, Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu üyeleri de kapsıyor.

Disiplin soruşturması sonucunda yazılı uyarı cezası, para cezası, meslekten men ve odadan ihraç cezaları verilebiliyor. Meslekten men cezasının süresi 15 günden az, altı aydan fazla olamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.