Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıllarca cinsel tacize uğrayan ABD’li jimnastikçiler geç gelen adalete isyan etti: “Fail kadar FBI da suçlu”

Olimpiyat şampiyonu ABD’li jimnastikçi Simone Biles, eski takım doktoru Larry Nassar tarafından uğradığı taciz hakkında ABD Senatosu’nda ifade verdi. Sistemin uğradığı tacizin yolunu açtığını söyleyen Biles, yaşadıkları için tacizci Larry Nassar kadar sistemi de suçladı.

BBC’nin haberine göre ABD’li jimnastikçi Simone Biles, eski takım doktoru Larry Nassar tarafından uğradığı taciz hakkında ABD Senatosu’nda ifade verdi. Biles, eski takım arkadaşları Aly Raisman ve McKayla Maroney ile birlikte komitenin karşısına çıktı. Senatoya ifade verenler arasında FBI Direktörü Christopher Wray de yer aldı.

Komite, cinsel istismar suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Nassar’ın davasında, FBI’ın yürüttüğü soruşturmadaki eksiklikleri inceledi.

“Larry Nasser’ı suçladığım kadar sistemi de suçluyorum”

Biles, “Larry Nasser’ı suçluyorum ve aynı zamanda onun tacizine yol açan tüm sistemi de suçluyorum” diye konuştu ve ekledi: “Birinin çocuklara zarar vermesine izin verirseniz, sonuçları hızlı ve şiddetli olacaktır.”

Biles, 15 Eylül Çarşamba günü Senato Yargı Komitesi’ne, Nassar’ın tacizine uğrayan dört kadının yaşadıklarını anlattı. Biles yaşadıklarından ve olayın beceriksizce ele alınmasından ötürü acı duyduğunu söyledi.

“Hâlâ en temel cevaplara ulaşmaya çalışmaktan tiksinti duyuyorum”

2012 ve 2016 ABD Olimpiyat Jimnastik Takımı’nın kaptanı Aly Raisman da uğradığı taciz hakkında bulunduğu ilk şikayetin üstünden altı yıldan fazla bir süre geçtiğini belirtti. Raisman, altı yıldan fazla bir süredir “hâlâ en temel cevaplara ulaşmak için” savaşıyor olmaktan ötürü tiksinti duyduğunu dile getirdi. 

Raisman, “Tacizden hayatta kalan birinin iyileşmesinin, olayın ele alınış şeklinden ne kadar etkilenebileceğini acı verici bir şekilde görmüş olduk” diye konuştu.

Raisman, olayla ilgili yürütülen FBI soruşturmasını varsayımlarla ilerlemekle suçladı. Raisman’a göre soruşturmanın eksiklerine odaklanmamak birçok kadına tekrar eden bir “kâbus” yaşattı. Diğer bir deyişle, Raisman’a göre soruşturmanın eksik yürütülmesi ve varsayımlarla ilerlenmesi sporcunun aynı acıları yeniden yaşamasına neden oldu.

“FBI’ın sessizliği ve umursamazlığı beni rahatsız etti”

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanan McKayla Maroney de yaşadıklarıyla ilgili FBI’ya ifade vermişti. Maroney, FBI çalışanlarının “sessiz kalmasından ve yaşadığı travmayı umursamamasından” rahatsızlık duyduğunu belirterek, “FBI, ifadem hakkında yalan söylemeyi ve bir tacizciyi korumayı seçti” dedi.

“FBI soruşturmayı geciktirdi ve bazı detayları örtbas etti”

Senato karşısında ifade veren dört sporcu, 2018 yılında eski ABD Kadın Jimnastik Milli Takım Doktoru Larry Nassar’ın taciz suçuyla yargılandığı davada konuşan 200 kadın arasındaydı. Nassar, ABD Jimnastik Komitesi’nden ve Michigan Eyalet Üniversitesi’nden 330’dan fazla kadın ve kız çocuğunu taciz etmekle suçlanmıştı.

Uzun bir gecikmenin ardından Temmuz 2021’de yayımlanan FBI’ın soruşturması hakkındaki rapor, soruşturma sırasında yanlış adımlar atıldığını, soruşturmanın geciktirildiğini ve bazı ayrıntıların örtbas edildiğini ortaya koydu. Soruşturmadaki eksikler ve gecikmenin, Nassar’ın davanın açılmasından sonra birkaç ay sonra da tacizlerine devam etmesinin yolunu açtığı belirtildi.

“FBI yetkilileri bazı mağdurların ifadelerini almayı reddetti”

Adalet Bakanlığı Genel Müfettişi tarafından hazırlanan 119 sayfalık rapor, Nassar aleyhindeki iddiaların ciddiyetine rağmen, Indianapolis’teki FBI ofisinin yanıt vermede geç kaldığını gösterdi. Rapora göre FBI önce yalnızca Maroney’in ifadesini almış, ardından diğer genç kadınlarla konuşmayı reddetti. Raporda, açığa çıkan detaylarla birlikte, iki FBI yetkilisinin mağdurların ifadeleriyle ilgili yalan söylediği belirtildi. FBI ise bu yetkililerden birinin geçen hafta görevden alındığını açıkladı.

Ne olmuştu?

ABD Jimnastik Milli Takımı’nın eski doktoru Larry Nassar yüzlerce sporcu tarafından açılan cinsel taciz davalarından suçlu bulunmuş, 175 yıl hapis cezasına mahkûm edilmişti. İşlediği diğer suçlar kapsamında da mağdurlar ve aileleri dinlenmiş ve Nassar’a 40 yıldan 125 yıla kadar ek hapis cezası verilmişti.

Larry Nassar

Nassar, 30 yıl boyunca ABD Jimnastik Milli Takımı’nın doktorluğunu yapmış, aralarında milli sporculardan Aly Raisman, McKayla Maroney ve Simone Biles’ın bulunduğu yüzlerce kadını yıllarca “tedavi” gerekçesiyle taciz etmişti. 2012 Londra Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Maroney, ilk kez 13 yaşında olmak üzere Nassar’ın kendisini yedi yıl boyunca taciz ettiğini söylemişti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.