Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Türkiye’de yaşayan beş kişiye El Kaide’ye yardım ettikleri gerekçesiyle yaptırım kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), “El Kaide örgütüne mali ve lojistik destek verdikleri” gerekçesiyle Türkiye’de yaşayan üçü Türk vatandaşı beş kişi hakkında yaptırım kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı’nın dünkü (16 Eylül) açıklamasında, El Kaide’ye mali ve lojistik destek sağladığından şüphelenilen beş kişiye yönelik yaptırım kararı alındığı duyuruldu.

Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi Direktörü (OFAC) Andrea Gacki, ABD’nin örgütün destek ağlarını açığa çıkarmak ve bozmak istediği için Türkiye ve diğer müttefikleriyle birlikte çalıştığını söyleyerek, “Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yabancı ortaklarımızla, El Kaide’nin mali örgütlenmesinin kesilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Söz konusu yaptırım kararının alındığı beş kişiden üçü Türk vatandaşı iken ikisi Mısır vatandaşı. Yaptırım listesinin başında Mısır İslami Cihat örgütünün eski emiri olduğu belirtilen Mısır doğumlu avukat Majdi Salim yer alıyor. Salim, Mısır İslami Cihat örgütü emirliğini El Kaide lideri Eymen ez-Zevairi’den devralmıştı.

Eymen ez-Zevahiri

Salim’in, Türkiye’deki El Kaide faaliyetlerinin baş yöneticilerinden biri olduğu belirtildi. Salim’in bu faaliyetler kapsamında kuryelik ve çeşitli görevler üstlendiği kaydedildi.

Yaptırım listesinin ikinci sırasında ise yine Mısır vatandaşı Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani var. Al-Ghazlani’nin örgütün faaliyetlerinde yer alan ve hapse düşen kişilerin ailelerine yardımda bulunduğu yazılıyor.

Yaptırım listesinde üç Türk vatandaşı da var

Yaptırım listesinde yer alan üç Türk vatandaşı, 47 yaşındaki Nurettin Müslihan, 28 yaşındaki Nurettin Güzel ve 33 yaşındaki Soner Gürleyen. Listede yer alan Türk vatandaşlarının da örgüte mali ve lojistik bakımdan destek sağlamak için faaliyet gösterdiği belirtildi.

Kaynak: AP

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.