Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (24): Devam eden salgına rağmen tüm kısıtlamaları kaldıran beş ülke

Koronavirüs salgını ile mücadelenin 18’inci ayına girdiğimiz bu günlerde, bazı ülkeler kısıtlamaları gevşetmeye ve “koronavirüs ile yaşama” adını verdikleri bir uyum modeli benimsemeye başladı. Danimarka ve Singapur koronavirüse karşı aşılanma oranlarıyla dünyaya örnek oluyor. Tayland ise kısıtlamaların ekonomik maliyetinin, salgın ile mücadeleye sağladığı faydaya ağır bastığını düşünüyor. “BeşiBirYerde” serimizin 24’üncü bölümünde, koronavirüs salgını gölgesinde hayata farklı stratejilerle devam eden beş ülkeyi derledik.

1 – Danimarka 

Danimarka hükümeti, artık koronavirüsün “toplum için tehdit oluşturan bir hastalık olmadığını” söyleyerek 10 Eylül’de ülkedeki tüm koronavirüs kısıtlamalarını kaldırdı.

Danimarka

Danimarkalı’lar artık gece kulüplerine ve restoranlara koronavirüs taşımadıklarına ya da aşı olduklarına dair bir belge göstermeden girebiliyor, toplu taşıma araçlarını maskesiz kullanabiliyor ve kısıtlamalar olmadan buluşabiliyor. Özetle ülke, salgın öncesi hayata geri dönüyor.

Danimarka’nın başarısının altında yatan nedenlerden biri, ülkedeki aşılanma oranını yüksek olması. Çevrimiçi veri platformu Our World in Data’ya göre, 13 Eylül itibarıyla Danimarka nüfusunun yüzde 74’ünden fazlası koronavirüse karşı tam olarak aşılanmış durumda.

Öte yandan ağustos ayında Danimarka hükümeti kısıtlamaların sona ereceği tarihi açıkladığı sırada, Sağlık Bakanı Magnus Heunicke halkı uyardı. Heunicke, “Salgınla mücadelede iyi bir yerde olsak da henüz salgının dışında değiliz. Salgın toplumumuzdaki önemli işlevleri tekrar tehdit ederse hükümet hızlıca önlem almaktan çekinmeyecektir” diye konuştu.

2 – Singapur

Singapur hükümeti Haziran 2021’de koronavirüs salgını ile ilgili yeni stratejisini açıkladı: “Virüsle birlikte yaşamak.” Ülke, vatandaşların hayatlarını kısıtlamak yerine salgını aşıyla kontrol altına almayı ve hastaneye yatış oranlarını düşürmeyi planlıyor.

Singapur

Singapurlu yetkililer, ağustos ayında bazı kısıtlamaları gevşetmeye başladı. Ülkede, koronavirüse karşı tam doz aşılananlar restoranlara girebiliyor ve en fazla beş kişiden oluşmak şartıyla gruplar halinde oturabiliyor.

Öte yandan koronavirüsün bulaşıcı Delta varyantının neden olduğu vaka artışı, bu stratejiyi oldukça zorladı. Delta varyantının neden olduğu endişe, vaat edilen “yeniden açılmayı” sekteye uğrattı. Yetkililer, salgının kontrol altına alınamaması durumunda koronavirüs kısıtlamalarını geri gelebileceğini belirtti.

Singapur, Delta varyanının neden olduğu vaka artışının önüne geçebilmek için “agresif temas izleme” stratejisi benimsedi. Bu şekilde yüksek riskli işlerde çalışan kişilerin daha sık test edilmesi zorunlu hale getirildi.Önlemlere rağmen, Singapur 14 Eylül Salı günü son yılın en yüksek günlük yeni vaka sayısına ulaştı.

Ülkede “sıfır-koronavirüs stratejisi” izlendi ve nüfusun yüzde 81’i tam olarak aşılanarak dünyadaki en yüksek aşılanma oranlarından birine ulaşıldı. Yetkililer, yüksek aşılanma oranı sayesinde ciddi şekilde hastalanan kişi sayısının düşük kaldığını belirtti.

3 – Tayland 

Tayland’da, artan koronavirüs vakalarına rağmen turizm endüstrisini canlandırmak amacıyla başkent Bangkok ve diğer popüler turistik bölgelerin yabancı ziyaretçilere açılması planlanıyor. Bu kapsamda koronavirüse karşı tam aşılanan ve test yaptıran turistler Bangkok, Hua Hin, Pattaya ve Chiang Mai’ye girebilecek.

Phuket Adası

Gözde turistik bölgelerden Tayland’ın Phuket Adası karantina şartı olmaksızın 1 Temmuz’da koronavirüse karşı tam aşılanan yabancı ziyaretçilere kapılarını açmıştı. Uygulama, 15 Temmuz’da, Koh Samui, Koh Pha Ngan ve Koh Tao adalarını kapsayan “Samui Plus” bölgesinde de yürürlüğe girdi.

2020 yılında sıkı salgın önlemleri sayesinde Tayland, vaka sayılarını düşük tutabilmişti. Ancak ülke, 2021 yılında vakalar üzerindeki kontrolü elden kaçırdı. Ayrıca, ülkedeki aşılanma oranları komşu ülkelerin gerisinde kaldı. Our World in Data’ya göre, 13 Eylül itibarıyla Tayland nüfusunun yüzde 18’i tam, yüzde 21’i ise kısmen aşılanmış durumda.

4 – Güney Afrika 

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde koronavirüs vakaları azaldıkça kısıtlamaların gevşetilmesine karar verildi. Örneğin, ülke çapında gece sokağa çıkma yasağı kısaltılarak 23:00-04:00 saatleri arasına alındı. Kapalı alanda bir araya gelebilen kişi sayısı 250’ye, açık havada bir araya gelebilen kişi sayısı 500’e çıkarıldı. Ayrıca ülkede alkol satışına getirilen kısıtlamalar gevşetildi.

Cyril Ramaphosa

Alınan kararlar, Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa tarafından 12 Eylül Pazar günü duyuruldu. Güney Afrika, salgınla mücadele stratejisinin en katı olduğu ülkeler arasında anılıyordu. Ülkede son derece katı sosyal mesafe kuralları uygulanıyor, zaman zaman insanlar cenaze törenleri dışındaki etkinlikler için bir araya gelemiyordu.

Koronavirüse karşı aşılanma oranlarının oldukça düşük olduğu ülkede, Cumhurbaşkanı Ramaphosa, halkı Delta varyantının neden olduğu üçüncü dalganın sona ermediği konusunda uyardı. Ancak, ülkenin tüm yetişkin nüfusu aşılamaya yeterli doza sahip olduğunu söyleyen Başkan, yetişkinlerin dörtte birinden fazlasının en az bir doz aşı olduğunu da sözlerine ekledi. Ramaphosa, halkı normal hayata geri dönebilmek için aşı olmaya ve mevcut kısıtlamalara uymaya çağırdı.

5 – Şili 

Şili, başarılı aşı kampanyası nedeniyle uluslararası alanda övgü alan ülkelerden biri. Sağlık Bakanlığı’nın son raporlarına göre, Şili halkının yüzde 87’e yakını koronavirüse karşı tam olarak aşılanmış durumda. Ayrıca ülkede tam aşılı olanlara güçlendirilmiş üçüncü doz aşı verilmeye başlandı. 

Şili sağlık yetkilileri 16 Eylül Perşembe günü, altı yaş ve üstü çocuklar için Çin aşısı Sinovac’ın kullanımını onayladı. Delta varyantının yarattığı endişeye rağmen hükümet, güney yarım kürede yaz sezonunun başladığı 1 Ekim’de ülke sınırlarını yeniden uluslararası turizme açmayı planladığını duyurdu.

Yabancı turistler, beş gün karantinada kalmak gibi bazı koşulları yerine getirerek ülkeye girebilecek. Şili Turizm Müsteşarı José Luis Uriarte, “Yabancı turistlerin Şili’ye gelebilmesi turizmin canlanması için önemli bir adım. Bunun ilk adım olduğunu ve doğru koşulları sağladığımız sürece bu şekilde ilerleyebileceğimizi bilmem bizim için önemli” dedi.

Kaynak: CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.