Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu-Ayman Yaylası’nda taşocağı için planlanan ağaç kesimini köylülerin direnişi durdurdu

Bolu sınırları içindeki Ayman Yaylası’nda, taşocağı açılması için ağaç kesimine başlandı. Yaklaşık bin 500 ağacın kesileceği alanda, kesilecek ağaçlar işaretlenerek numaralandı. Ağaçların kesildiğini öğrenen köylüler, ormanlık alana giderek ağaç kesimini durdurdu.

Bolu’nun Seben ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) barajının inşaatında kullanılması için, Karaköse mevkiinde bulunan merada yaklaşık bin 500 ağaç kesilerek taşocağı açılması yöre halkının direnişiyle karşılaştı. Yüz yllardır hayvanlarını bu merada otlattıklarını söyleyen köylüler, iş makineleri ile kesilecek ağaçların işaretlendiği Ayman Yaylası‘na çıkan ekipleri şimdilik durdurdu.

Köylüler, taşocağının inşa edileceği bölgeye 900 metre uzaklıkta, yakın zamana kadar kullanılan bir taşocağı olmasına rağmen yeni bir taşocağı açılmasına tepki gösterdi.

Yargı süreçleri tamamlanmadan asırlık çam ağaçlarını kesiyorlar”

500 yıldır bu dağlarda hayvancılıkla uğraştıklarını belirten Ayman Yaylası köylüleri, “Yaylanın birkaç dönümlük merasına, köylülerin başını soktuğu iki odalı evine göz koyuyorlar. Daha yargı süreçleri tamamlanmadan asırlık çam ağaçlarını kesiyorlar. Buraya özgü bitkilere zarar verecekler, hayvanlara zarar verecekler. Bu dağları evi bilen ceylanların barınacak yeri kalmayacak. İşte Ayman Yaylası halkı olarak bu kanunsuzluklara karşı direniyoruz” dedi.

Taşocağına karşı mücadelelerine devam edeceklerini belirten Ayman Yaylası köylüleri şöyle konuştu: “Bu dağları biz savunacağız, biz. Bu mücadele tüm Bolu halkının ve Bolu’nun tüm yaylalarının mücadelesidir. Bugün burada ağaç kesenler sesimizi çıkarmazsak, engel olmazsak yarın dağlarda orman bırakmazlar. Biz 500 yıldır bu dağlarda hayvancılık yapan, bu ormanın gerçek sahipleriyiz. Bu dağlarda büyüdük, karnımızı bu dağlar sayesinde, bu dağlarda doyurduk. Analarımız, babalarımız bu dağlardaki mezarlığımızda yatıyor. Onların gözü gibi koruduğu bu dağları, meralarımızı, ormanımızı onlardan nasıl teslim aldıysak, çocuklarımıza ve torunlarımıza da aynı şekilde bırakmak istiyoruz. Bir tek dalına zarar gelsin istemiyoruz. Biz dağdan bir tek odun dalı getirip yakmaya kıyamazken, ekmeğimizi beslediğimiz mandaların tezeğiyle pişirirken, elin oğlu şimdiden 150 ağacımızı kesti geçti bile ve bin 500 ağaç kesmek istiyorlar, taşocağı için. Ağaçlarımız, ormanımız katledilmesin, taşocağı istemiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.