Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin talebi kabul edildi: Genel sekreter atamasına yürütmeyi durdurma kararı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, önceki rektör Melih Bulu görevdeyken üniversitenin genel sekreterliğine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Nedim Malkoç’un getirilmesini yargıya taşımıştı. Davada yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

2 Ocak 2021 tarihinde cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan ve 15 Temmuz 2021 tarihinde yine cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınan Melih Bulu görevdeyken, 2 Haziran 2021’de üniversitenin genel sekreterlik görevine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Nedim Malkoç’un getirilmesini yargıya taşıyan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin, “yürütmenin durdurulması” talebi kabul edildi.

Malkoç’un görevlendirilmesine ilişkin, “Üniversite Yönetim Kurulu’nun görüşü/kararı alınmadan yetki gaspı suretiyle geçici görevlendirilmenin yapıldığı, haksız ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesi istenilmektedir” diyerek 13 Temmuz 2021 tarihinde 12. İdare Mahkemesi’ne başvuran Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yürütmenin durdurulmasına mahkeme heyetinin oybirliği ile karar verdiğini açıkladı.

Mahkemenin karar metninde, “Dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesi, tüm eylem ve işlemleri hukuka uygunluk karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacak, davacılar yönünden telafisi güç zarara neden olacaktır. Açıklanan nedenlerle: hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Dava sürecinin devam ettiğini bildiren akademisyenler, Malkoç’un bundan sonraki Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato toplantılarına katılmaması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.