Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi binasını açtı: “Gururluyuz çünkü New York’un silüetine tarihi ve geleneksel mimarimizin güzelliklerini yansıtıyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 76. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmalarına katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dört günlük ziyaretinin ilk gününde “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” etkinliğinde konuşma yaptı ve akabinde sekiz yıl sonra yeniden faaliyete geçen Türkevi binasının açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında, “Gururluyuz çünkü New York’un silüetine tarihi ve geleneksel mimarimizin güzelliklerini ve zarafetini yansıtıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından binanın açılış duasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde sekiz yıl sonra yeniden faaliyet göstermeye başlayan Türkevi binasının açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temelini dört yıl önce attığımız binamız hayırlı olsun. Bugün haklı bir gurur yaşıyoruz. Gururluyuz çünkü devletimize ve milletimize kalıcı bir eser daha kazandırıyoruz. Gururluyuz çünkü New York’un silüetine, tarihi ve geleneksel mimarimizin güzelliklerini ve zarafetini yansıtıyoruz. Gururluyuz çünkü mimar, mühendis ve işçi kardeşlerimizin emeği ile muhteşem bir eseri tamamladık” dedi.

Türkevi binasının Süleyman Demirel ve İhsan Sabri Çağlayangil tarafından kazandırılan bir arsa üzerinde yükseldiğini hatırlatan Erdoğan, “Laleden ilham alarak, Selçuklu motiflerinden tasarlanan yeni mimarisiyle Türkevi’ne bugün tekrar kavuştuk. Türkevimiz BM Daimi Temsilciliğine, New York Başkonsolosluğuna ev sahipliği yapacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) New York Temsilciliği de burada olacak” diye konuştu.

“Binamız, BM’ye, çoktaraflılığa, adalete ve barışa olan inancımızın da bir sembolüdür”

Türkevi binasının BM’nin karşısında olmasının ayrı bir anlam taşıdığını belirten Erdoğan, “‘Dünya beşten büyüktür’ diyerek, çokkutuplu, çokmerkezli, çokkültürlü, daha kapsayıcı, daha adil bir küresel düzeni savunuyoruz. Girişimci ve insani dış politikalarımızla uluslararası alanda etkin rol üstlenerek, milyonlarca mazlum göçmene kapılarımızı açarak daha adil bir sistem için çaba harcıyoruz. Binamız BM’ye, çoktaraflılığa, adalete ve barışa olan inancımızın da bir sembolüdür” diye konuştu.

“Bir mekana şeref katan buradaki insanlardır”

Türkevi’nin cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümüne giden süreçte, Türkiye’nin uluslararası toplumdaki yerinin de bir parçası olacağını belirten Erdoğan, “Türkevi ABD’de yaşayan vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza, akraba ve dost topluluklara yeni bir çatı olacaktır. Bir mekana şeref katan buradaki insanlardır. Kapılarımız herkese açık” dedi.

Çavuşoğlu: “Türkevi, daha adil bir dünya arayışındaki herkesin umutla geleceği adres olacak”

Türkevi binasının açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 500 yıllık hariciye tarihinin en önemli anlarından birine şahit olduğunu belirtti. Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bundan tam dört yıl önce sayın cumhurbaşkanımız, bu binanın temeline, geleceğe dair bir mektup bırakmıştı. O mektupta, tarihimizden ve değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmanın mücadelesini veriyoruz diyorduk. Küresel diplomasinin merkezinde yükselen bu bina, hükümetimizin iftihar dolu hizmet geçmişinin ve bu mücadelenin bir eseridir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk diplomasisinin, Türk bayrağının dalgalandığı her yerde merkezde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “İşte burada çok taraflı diplomasinin kalbi BM, tam karşısında Türk hariciyesinin yeni merkezi Türkevi. BM’ye komşu olan Türkevimiz diğer 250 misyonumuz gibi her milletten ve her devletten insana kucak açacaktır. Daha adil bir dünya arayışındaki herkesin umutla geleceği adres olacak” dedi.

Türkevi’nin maliyeti 291 milyon dolar

Türkevi binası

25 Temmuz’da Sözcü gazetesinin Dışişleri Bakanlığı verilerinden elde ettiği bilgilere göre, binanın maliyeti 291 milyon 260 bin 400 dolar. İnşaatını İC İçtaş İnşaat ve ABD merkezli Tishman’ın birlikte üstlendiği proje, 20 bin metrekare alana sahip. Bugün açılışı yapılan Türkevi binası, bugüne kadar Türkiye’nin yurtdışında yaptığı en büyük gayrimenkul yatırımı listesine de dahil olmuş durumda.

Erdoğan-Johnson görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi binasının açılışından sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü. Türkevi binasında yapılan görüşme basına kapalı bir şekilde düzenlendi. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmeye Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da bulunmaktaydı.

Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’na hitabı yarın

Cumhurbaşknı Erdoğan yarın (21 Eylül), BM Genel Kurulu’nda konuşma yapacak. Erdoğan’ın konuşmasında, Afganistan, Suriye, Filistin, Kıbrıs, Ortadoğu, mülteciler ve koronavirüs salgını gibi konulara ağırlık vereceği belirtildi.

Erdoğan’ın İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in de aralarında bulunduğu çok sayıda liderle görüşmesi planlanıyor.

Dört günlük seyahati içinde Erdoğan’ın ABD’deki Müslüman ve Yahudi cemaatlerinin üyelerini kabul etmesi, iş insanları ile görüşmesi ve aralarında New York Times’ın da olduğu birçok gazeteye röportaj vermesi bekleniyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.