Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumunun Kastamonu ve Bartın’da sel bölgesine gönderdiği 14 milyon 750 bin liralık yardım tartışma yarattı: “Başkale’de sel ve depremin yaraları henüz sarılmadı”

Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu ve Bartın’a 14 milyon 750 bin liralık nakdi yardımda bulunması tartışmalara yol açtı. Van Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, Başkale’deki sel ve deprem, Bahçesaray’daki çığ felaketinin ardından olağanüstü toplantı yapılmadığını vurgulayarak, “Yardıma karşı değiliz ama kayyumun tek başına bu kadar yüksek bir meblağ için karar vermesi ve buradaki bu kadar sorun varken nakdi yardım yapmasını doğru bulmuyorum” dedi. CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu da “Biz daha kendi ilçelerimizdeki sel ve depremin yaralarını bile saramadık” diye tepki gösterdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva ise “Biz yoksul bir bölgeyi temsil ediyoruz. Vali’nin çıkıp bu konu ile ilgili açıklama yapmasını bekliyorum” diye konuştu.

Olağanüstü toplantıyla Bartın ve Kastamonu’ya 14 milyon 750 bin liralık yardım

Kayyum ile yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi, 11 Ağustos’taki sel felaketinin ardından Bartın ve Kastamonu’ya yardım için önce 27 Ağustos’ta olağanüstü bir toplantı yaptı. Toplantıda, Kastamonu İl Özel İdaresi’ne 3 milyon lira nakdi yardım gönderilmesine karar verildi. Belediye Meclisi 3 Eylül’de bir kez daha olağanüstü toplanarak bu kez Bartın İl Özel İdaresi’ne 5 milyon lira, Kastamonu İl Özel İdaresi’ne 6 milyon 750 bin nakdi yardım gönderilmesini kararlaştırdı. Böylece, Kastamonu ve Bartın’a toplam 14 milyon 750 bin lira nakdi yardım yapılmasına karar verildi.

“Önce kendi yaralarımızı sarmamız kendi, sorunlarımızı çözmemiz gerekir”

Van’daki sel ve depremlerin yaraları sarılamadan, kayyumun sel felaketi yaşayan Bartın ve Kastamonu’ya 14 milyon liradan fazla yardım göndermesi tartışmaları beraberinde getirdi.

VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt, kentin bütün cadde ve sokaklarının köstebek yuvası halinde olduğunu söyledi. Kent Danışma Kurulu üyesi olduğunu hatırlatan Bozkurt, toplantılarda bazı işler için talepte bulunduklarında “Para yok” denilerek azarlandıklarını belirtti. Bozkurt şöyle konuştu: “Başkale’de sel ve deprem, Bahçesaray’da çığ oldu, hiçbir şekilde belediyeden olağanüstü toplantılar görmedik. Bu yapılan nakdi yardımdır. Van’da sivil toplum kuruluşları zaten gıda ve para yardımında bulundu. Öncelikle kendi yaralarımızı sarmamız ve kendi en yakınındaki yerleşim birimlerinin sorunlarını çözmeliyiz. Yardıma karşı değiliz ama kayyumun tek başına bu kadar yüksek bir meblağ için karar vermesi ve kentin bu kadar sorunu varken nakdi yardım yapılmasını doğru bulmuyorum.”

“Biz daha kendi ilçelerimizdeki sel ve depremin yaralarını bile saramadık”

CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu da “Yardım yapılmasını karşı değiliz, Van depremi başta olmak üzere batıdan belediyeler de geldi, yardım etti. Biz daha kendi ilçelerimizdeki sel ve depremin yaralarını bile saramadık. Evi yıkılanların evleri tamamıyla yapılmadı, koyunları telef olanların zararları giderilmedi. Bu paranın bölgede yoksullukla mücadelede kullanılması gerekir. Sonuçta belediyenin parasıdır ve kamu hizmeti için gönderilmiştir” dedi.

“Biz yoksul bir bölgeyi temsil ediyoruz, Vali’nin çıkıp açıklama yapmasını bekliyorum”

Van TSO Başkanı Necdet Takva ise Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandığında belediyenin 1 milyar liradan fazla borcu olduğunun açıklandığını, bu borcun şu anki miktarının ne olduğunun ise açıklanmadığını belirtti. Sel gibi doğal afetlerde toplumsal duyarlılığı önemsediğini söyleyen Takva, bu yaklaşımı Van depreminde gördüklerini, yardımlaşma ve destek konusunda belki bir kırılma noktası olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Şimdi geçenlerde biz bir toplantı yaptık. Karadeniz’deki sel felaketine karşı, TSO olarak yerel ve ulusal market zincir sahipleri ile bir araya geldik. Odanın kendi imkânları ile önemli ölçüde elimizden geldiğince gıda stoku sağladık. Batı Karadeniz’e gıda yardımı, Başkale’ye ise gıda ve topladığımız 35 bin lirayı gönderdik. TOBB bir kampanya yapmıştı, biz gıda olarak destek verdik, maddi yardımı Başkale’ye verdiğimizi söyledik. Belediyenin iki oturumda önemli ölçüde desteği sağlamasını nasıl okuyacağımı bilmiyorum. Biz yoksul bir bölgeyi temsil ediyoruz. Çok objektif ve rasyonel bir akılla değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Van’ın durumu bu iken, valinin çıkıp bu konu ile ilgili açıklama yapmasını bekliyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.