Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Virüs şimdiden İspanyol gribi dönemindeki kadar Amerikalı’yı öldürdü, Vatikan’a girmek için “Yeşil Geçiş” adlı sağlık sertifikası gerekecek

Koronavirüs salgınında 1918-1919 yıllarındaki İspanyol gribi salgınındaki kadar Amerikalı hayatını kaybetti. ABD’de, 65 yaş ve üstü olanlar ile hastalık riski yüksek kimseler için ek Pfizer-BioNTech aşılaması gündemde. Vietnam hükümeti, başkenti Hanoi’de uygulanan kısıtlamaların bu haftadan itibaren hafifleteceğini söyledi. Vatikan’a girmek için 1 Ekim Cuma gününden itibaren koronavirüs bağışıklığının kanıtını gösteren bir sağlık sertifikası gerekli olacak. Almanya’da bir kasiyer, müşteriden maske takmasını istediği için öldürüldü. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Koronavirüs şimdiden İspanyol gribi dönemindeki kadar Amerikalı’yı öldürdü

Koronavirüs salgınında şimdiden 1918-1919 yıllarında yaşanan salgında olduğu kadar Amerikalı yaşamını yitirdi. Bir asır önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) nüfusu bugünkü nüfusunun sadece üçte biri kadardı. O günden bugüne bakıldığında ve bilimdeki inanılmaz ilerlemeler ve mevcut aşılardan maksimum düzeyde yararlanılmaması göz önüne alındığında, koronavirüs salgını devasa bir trajedi yaratmışa benziyor.

Bilim insanları, 1918-1919’daki grip gibi koronavirüsün de tamamen kaybolmayabileceğini düşünüyor. İnsan bağışıklığının aşılama ve tekrarlanan enfeksiyon yoluyla güçlenmesi sonucu zaman içinde koronavirüs mevsimsel bir gribal enfeksiyon halini alabileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar bunun zaman alacağını söylüyor.

Koronavirüsün birkaç yıl içinde enfeksiyona dönüşebileceğine dair iyimser bir senaryo ortaya koyan Emory Üniversitesi’nden biyolog Rustom Antia, “Bunun gribal bir enfeksiyon gibi olacağını umuyoruz ancak bunun garantisi yok” dedi.

1918-1919 gribi, dünya şu anki nüfusunun dörtte biri kadarken küresel çapta 50 milyon insanın ölümüne neden olmuştu. Koronavirüs ise dünya genelinde bugüne kadar 4,6 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 1918-1919 gribinin tahmini olarak 675 bin kişinin ölümüne sebep olduğunu düşünüyor.

Koronavirüsten önce 1918-19 gribi evrensel olarak insanlık tarihinin en kötü salgın hastalığı olarak kabul ediliyordu. 1918-19 gribi ilk kez İspanya’da haberlere konu olduğu için yanlış bir şekilde “İspanyol gribi” olarak da adlandırılıyor.

ABD’de 65 yaş ve üstü olanlar ile hastalık riski yüksek olanlar için ek Pfizer-BioNTech aşılaması gündemde

ABD’deki sağlık yetkilileri, bu haftanın başında Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısını yaşlı ve bazı yüksek riskli yurttaşlar için hatırlatma dozu olarak kullanmasına izin verebilir.

Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) danışmanlarının 22 Eylül Çarşamba günü bir araya gelmesinden önce en azından bu grup için hatırlatma dozuna onay vermesi bekleniyor. CDC panelinde aşının nasıl uygulanacağı konusunda daha kesin önerilerin tartışılması planlanıyor.

Geçen cuma günü (17 Eylül) bir FDA danışma komitesi, 65 yaş ve üstü olanlar ile hastalık riski yüksek olanlar için ek Pfizer-BioNTech aşılarının acil olarak onaylanmasını önermek için oy kullandı. İlk Pfizer aşıları iki dozdan oluşuyordu.

Panel, geniş kullanımı destekleyecek kanıt eksikliğini öne sürdü ve özellikle aşılamanın ardından genç insanlarda herhangi bir kalp iltihabı riskiyle ilgili daha fazla güvenlik verisi görmek istediğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, çoğunlukla aşılanmamışlar arasında son derece bulaşıcı olan Delta varyantı nedeniyle artan hastaneye yatışların önüne geçmek ve ölümleri durdurmak için ek aşıların uygulanması gerektiğini sıklıkla dile getiriyor.

FDA, panelin tavsiyesine uymak zorunda değil fakat genellikle panelde alınan karar uygulanıyor. FDA, ek aşılamaların yapılmasına izin verir vermez aşılama başlayabilir.

Hanoi’de koronavirüs kısıtlamalarında gevşemeye gidiliyor

Vietnam hükümeti, başkent Hanoi’de uygulanan koronavirüs kısıtlamalarının bu haftadan itibaren hafifleteceğini açıkladı. Bu kararın alınmasında vakaların düşüşe geçmesi ve yetişkin nüfusunun çoğunluğunun aşılanmasının etkili olduğu söyleniyor.

Yetkililer geçen pazar (19 Eylül) geç saatlerde yaptığı açıklamada, inşaat projelerinin çoğunun çarşamba gününden (22 Eylül) itibaren devam edilebileceğini ve günlük ortalama yeni vaka sayısının sadece 20’ye düşmesiyle kısıtlamada gevşemeye gidilebileceğini belirtti.

Halk Komitesi Başkan Yardımcısı Duong Duc Tuan, Hanoi’nin 5,75 milyonluk yetişkin nüfusunun yüzde 94’ünün ikinci doz aşıyı kasım ayı sonuna kadar olacağını söyledi. Tuan, “Sosyal mesafe önlemlerini sonsuza kadar sürdüremezdik” dedi.

Vatikan’a girmek için “Yeşil Geçiş” zorunlu oldu

Vatikan’da, 1 Ekim Cuma gününden itibaren ülkeye girmek için koronavirüs bağışıklığının kanıtını gösteren bir sağlık sertifikası zorunlu olacak.

Vatikan’dan dün (20 Eylül) yapılan açıklamada, ülke sakinlerinin, işçilerin ve ziyaretçilerin İtalya’da zaten yaygın olarak uygulanan “Yeşil Geçiş” uygulamasını kullanmak zorunda kaldıkları belirtildi.

İlk etapta Avrupa Birliği ülkeleri arasında seyahati kolaylaştırmak için tasarlanan Yeşil Geçiş, herhangi bir kişinin aşılandığını, negatif test edildiğini veya yakın zamanda koronavirüsten iyileştiğini gösteriyor.

İtalya hükümeti de perşembe günü (23 Eylül), aşı kampanyasını hızlandırmak amacıyla tüm çalışanların 15 Ekim’den itibaren sertifika göstermelerini zorunlu hale getireceğini açıklayacak.

Almanya’da bir kasiyer, müşteriden maske takmasını istediği için öldürüldü

Almanya’daki bir yerel savcı, Almanya’nın güneybatısındaki bir benzin istasyonunda kasiyer olarak çalışan 20 yaşındaki bir öğrencinin, maskesiz bir müşteriye bira satmayı reddettiği için vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Davadan sorumlu bölge savcısı Kai Fuhrmann, 49 yaşındaki maskesiz bir erkeğin cumartesi (18 Eylül) gecesi benzin istasyonuna girip tezgahın üzerine iki adet altılı paket bira koyduğunu, ardından kasiyerin müşteriye maske takması konusunda ısrar ettiğini söyledi. Savcı, dükkandan ayrılan müşterinin bir saat sonra silahla benzin istasyonuna gelerek 20 yaşındaki kasiyeri öldürdüğünü belirtti. Silahın Almanya’nın katı silah yasalarına göre ruhsatsız olduğu öğrenildi.

Salgın başladıktan kısa bir süre sonra mağazalarda maske takmanın zorunlu hale getirildiği Almanya’da yetkililer, gizlilik yasalarına göre hem mağdurun hem de şüphelinin isimlerini kamuoyundan saklıyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.