Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Tayip Temel, Sezai Temelli’nin başlattığı “muhataplık” tartışmasını değerlendirdi: “Temelli’nin sözleri HDP’nin kurumsal görüşü değil”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununun çözümünde HDP’yi muhatap alırız” sözlerine, eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin “Muhatap İmralı’dır” yanıtını vermesiyle başlayan tartışmalara HDP’den ilk kez bir değerlendirme geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Temelli’nin sözlerinin HDP’nin resmi görüşü olmadığını ancak HDP’nin, Kürt meselesinin çözümü ve barışın sağlanmasında muhataplardan bazılarının gayri meşru gösterilmesini de doğru bulmadığını söyledi.

Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, HDP’nin kurullarının olduğunu, partinin görüş ve kararlarının kurullarında konuşulduktan sonra parti sözcüsü ya da eş genel başkanlar tarafından kamuoyu ile paylaşıldığını belirtti. Temel, “Arkadaşımız Sayın Temelli’nin sözleri öyle kıyamet koparacak gibi değil. Kürt sorununun çözümü ve barışın sağlanması için muhatapları göstermiş. Temelli’nin sözleri partimizin kurumsal görüşü değildir” dedi.

Kürt sorununun çözümü için bugüne kadar en büyük bedeli HDP’nin ödediğini belirten Temel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini ise şöyle değerlendirdi:

“Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Kürt sorunun çözümünde HDP etkili bir aktördür’ deseydi daha doğru olurdu. Sayın önceki eş başkanımız Demirtaş’ın bir demecinde söylediği gibi ‘tek muhatap HDP değildir’. Muhataplardan bazılarını gayri meşru göstermek ile sorunu çözemeyiz. Bu işi getirip tek başına HDP’nin üzerine yıkmak doğru değildir. HDP tabii ki bu sorunun çözümüne giden yolu taşlarla döşeyecek etkili bir partidir. Şimdi böyle davranılarak, HDP’nin Türkiye partisi değil, bölge ve Kürt partisi olduğu algısı yaratılmaya çalışılacaktır. Bu doğru değil, HDP Türkiye partisidir ve bütün sorunların çözümü için perspektifi olan bir partidir. Biz şimdi kalkıp, ‘HDP muhatap değil, başka yere gidin’ demeyiz, diyemeyiz. Sayın Öcalan da ısrarla bu sorunun Meclis’te yasal düzenlemelerle çözülmesi gerektiğini söylüyor. Temelli’nin sözleri HDP’de çatlak yaratmadı, HDP çok demokratik bir partidir ve tartışmalar tabii olacaktır, herkes görüşünü söyleyecektir.”

Tayip Temel, HDP’nin 27 Eylül’de açıklayacağı tutum belgesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Temel, birilerini kaybettirmek, birilerini desteklemek için değil herkesin kazanmasına yönelik bir tutum belgesi açıklayacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.