Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ateşli Silahlar Yönetmeliği’ndeki değişiklikle silah almak kolaylaştırıldı

Ateşli Silahlar Yönetmeliği’ndeki son değişiklik ile silah alabilecek kişilerin kapsamı genişletilirken, bazı kuruluşlarda görevli personelin de kurumun demirbaşına kayıtlı silahları taşıyabilmesine olanak sağlandı. İzmir’de 25 Kasım 2007’de polis ekiplerinin “Dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 20 yaşındaki Baran Tursun’un babası ve Baran Tursun Vakfı Başkanı Mustafa Tursun, “İşin özü, halkın silahlandırılmasıdır. Bekçi sistemi de bunun bir parçasıdır” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik“teki değişiklik ile ruhsatlı silah alabileceklerin kapsamı genişletilirken, birçok kurumda çalışanlara da kurumların demirbaşına kayıtlı silahları taşıma hakkı tanındı.

Değişiklikle Devlet Denetleme Kurulu üyeleri, Sayıştay denetçileri gibi kamu kuruluşlarında görevli kişilere silah alma hakkı tanınırken, müteahhitlerden büyük inşaatlarda güvenlik görevlisi olarak çalıştırılacaklara kadar birçok kişiye ruhsatlı silah edinme hakkı getirildi.   

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu başkan ve üyelerinin yanı sıra, büyükşehir belediyelerinde görevli genel sekreterler, il özel idaresi genel sekreteri, özel güvenlik birimi kurmamış şirketlerde görevli bekçiler de silah alabilecek. 

Bireysel silahlanma yarışı başladı

Yönetmelik değişikliği hakkında Medyascope’a değerlendirmelerde bulunan Mustafa Tursun, oğlu Baran Tursun’un hiçbir suçu yokken polis tarafından vurulduğunu, polise, güvenlik güçlerine karşı koymadığı ve direnmediği halde 411 kişinin öldürüldüğünü vurguladı ve şunları söyledi:

“Oğlumun olayı polis tarafından, devletin silahlı organı tarafından yapılmış bir olay. Bu düzenlemeyle ise bireysel silahlanmanın önü açılıyor. Bu düzenlemenin altında halkın silahlandırılması yatmaktadır. Bu silahlandırma yapılırken de bir kılıf gerekiyordu ve yönetmelik değişikliği ile bu yapılmıştır. İşin özü, halkı silahlandırmaktır. Bekçi sistemi de bunun bir parçasıdır.”

Demirbaşa kayıtlı silahları taşıma hakkı tanındı

Yeni yönetmelikle, ruhsatlı silah edinebileceklerin kapsamının genişletilmesinin yanında birçok kişiye de kurumların demirbaşa kayıtlı silahlarını taşıma hakkı tanındı. Bunlardan bazıları şöyle:

“TRT’nin link ve verici istasyonlarında görevli personel, gümrüklerde görevli genel müdür, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, istihbarat müdürü görevlerini yürütenler, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün hava meydanlarına uzak link istasyonlarında görev yapanlar, ceza infaz kurumu başkontrolörü, kontrolörü, idare memurları, denetimli serbestlik müdür ve yardımcıları, Adalet Bakanlığı’na bağlı taşra adliye binaları ve cezaevinde görevli bekçiler ve şoförler, infaz koruma memurları da demirbaşa kayıtlı silahları taşıyabilecekler.”

Harç ödemeyecekler

Silah ruhsatları beş yılda bir yenileniyor. 2021 yılı için harç yenileme bedeli 7 bin 606 lira olarak belirlendi. Bu rakam her yıl Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı yeniden değerleme oranında artırılıyor. Yeni düzenlemeyle, bazı meslekler için silah ruhsatlarının yenilenmesi sırasında harç alınmaması kararlaştırıldı. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen haller ile ilgili maddede de önemli değişikler yapıldı. Yeniden silah verilmesi “sakıncalı” olanlardan uygun bulunanlara da taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecek. 

Silah ruhsatı sahibi olanların silahları, kadına karşı şiddetin önlenmesi bağlamında haklarında tedbir kararı verilenler de dahil olmak üzere, haklarında kovuşturma açılan kişilerin silahları dava sonuna kadar emanete alınacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.