Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Eylül 2021): Siyasette “muhatap” tartışmaları

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 16 derece. Ankara’da hava 13, Antalya’da 24, Diyarbakır’da 19, İzmir’de ise 21 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 338 yeni vaka tespit edildi, 260 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 106 milyon 119 bin 977’ye çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan, “Vaka sayılarında 20.000’i kritik eşik kabul ederken, şimdi neredeyse 30.000’e yaklaşmış durumdayız. Sosyal ortamlarda çok dikkatli olun. Maskenizi kullanın. Yaptırmadığınız aşılarınızı mutlaka yaptırın. Kritik bir dönemdeyiz” diye yazdı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 62 kuruş, avro kuru 10 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.385 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 492 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,72 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı tüketici güven endeksi ile ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziler Haftası kapsamında düzenlenecek Gaziler Buluşması’na katılacak.

Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da yeniden hâkim karşısına çıkacak. 

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu HDP ile çözeriz” sözleri üzerine HDP Van Milletvekili Sezai Temelli’nin “Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır” açıklamasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin Twitter’dan açıklamada bulundu. Demirtaş, “Muhatap HDP’dir, çözüm adresi TBMM’dir” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Demirtaş gibi, “Çözümün adresi Meclis’tir, hiçbir aktör göz ardı edilemez” diye konuştu. Sezai Temelli, tekrar bir açıklama yaparak, “O tweetteki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz” dedi.  

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmaları dün (21 Eylül) başladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15. sırada genel kurula hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Afganistan, Suriye, Libya, Filistin, Doğu Akdeniz, Kıbrıs sorunu ve iklim krizi gibi konulara değindi. Konuşmasının büyük bir kısmında Afganistan’dan gelecek olası bir göç dalgasına değinen Erdoğan, “Türkiye olarak artık ne imkanımız ne de tahammülümüz var. Adil yük temelinde, tüm paydaşlar üzerine düşen görevi yapmalı” dedi. Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nı gelecek ay Meclis’e sunacağını söyledi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyanni’nin resmi konuğu olarak Yunanistan’da. İmamoğlu, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile de görüştü. Yunanistan medyasında İmamoğlu için “Yeni bir İsmail Cem mi?” yorumunda bulunuldu.

Metin Lokumcu davasının ağır ceza mahkemesinde görülmesine itirazlar reddedildi. 13 emniyet görevlisinin yargılandığı dava, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu’na dün sabah saatlerinde kamyonlarla giren Üsküdar Belediyesi ekipleri, korunun farklı yerlerine moloz ve kum döktü. Validebağ gönüllülerinin ısrarı sonucu belediye geri adım attı ve koruya getirilen moloz ve kumlar götürüldü. Üsküdar Belediyesi’nin millet bahçesi projesine ilişkin üç kez yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ve 2 Eylül’de mahkeme, oybirliği ile belediyenin itirazını reddetmişti. 

Devlet yurtlarının yetersizliği, yüksek kira ve apart fiyatlarını protesto eden üniversite öğrencileri, üçüncü geceyi de sokakta geçirdi. Öğrenciler, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kentlerde, bulundukları yerlerde sabahlıyor. Üniversite öğrencilerinden oluşan grup, yurtların kapasitelerinin artırılmasını, öğrenci evlerine destek programı sağlanmasını, kiraların ve apart fiyatlarının denetlenmesini talep ediyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nda meslektaşları Mana Alkoy ve Nazife Aksoy’u taciz ettiği iddiasıyla yargılanan oyuncu Uğur Arda Aydın, “sarkıntılık” suçundan iki yıl altı ay hapisle cezalandırıldı. Aydın’a önce üç yıl hapis cezası veren mahkeme, “sanığın yargılama süresindeki davranışları” ve “cezanın geleceği üzerindeki etkisi” gerekçesiyle cezayı iki yıl altı aya indirdi.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında (21 Eylül 2021) yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle tutuklu ve hükümlülerin cenazeye katılma şartı değiştirildi. Buna göre tutuklu ve hükümlüler, birinci ve ikinci derece kan bağı olan yakınlarının cenazesine cezaevi amirinin önerisi, cumhuriyet savcısının onayıyla katılabilecek ve iki gün izinli sayılacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de altıncı hafta dün (21 Eylül) oynanan karşılaşmalar ile başladı. Beşiktaş, sahasında konuk ettiği Adana Demirspor karşısında 3-0 öne geçmesine rağmen üstünlüğünü korumayı başaramadı. Mario Balotelli önderliğinde harika bir geri dönüşe imza atan Adana Demirspor, İstanbul deplasmanından bir puan ile ayrılmasını bildi. Dün oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

VavaCars Fatih Karagümrük 0-0 Fraport-TAV Antalyaspor

Çaykur Rizespor 1-2 Altay

Beşiktaş 3-3 Adana Demirspor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 0-1 Demir Grup Sivasspor

Süper Lig’de altıncı hafta heyecanı bugün (22 Eylül) oynanacak karşılaşmalar ile devam edecek. Günün programı şöyle:

Gaziantep FK-Medipol Başakşehir

Yukatel Kayserispor-Galatasaray

Göztepe-Atakaş Hatayspor

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu, bugün de devam edecek.

Afganistan’da yönetimini ele geçiren Taliban, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılma ve hitapta bulunmak için yazılı talepte bulundu.

Sudan’ın başkenti Hartum’da bir grup askerin darbe girişiminin ordu ve emniyet güçleri tarafından engellendiği, darbecilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.