Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Litvanya Savunma Bakanlığı, Çin malı akıllı telefonların kullanılmamasını istedi

Litvanya Savunma Bakanlığı, sansür ve güvenlik endişesi nedeniyle vatandaşlarına yeni bir Çin malı telefon almamayı ve halihazırda bu telefonları kullananlara da “telefonlarından bir an önce kurtulmalarını” tavsiye etti. Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, “Bu rapor sadece Litvanya için değil, Xiaomi kullanan tüm ülkeler için önemli” dedi.

Litvanya Savunma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, Çin’de üretilen cihazların yerleşik sansür yeteneklerine sahip olduğu tespit edildi. Bunun ardından hükümet, tüketicilere Çin’de üretilen akıllı telefonları satın almamaları ve şu anda sahip oldukları Çin malı cep telefonlarını “çöpe atmaları” tavsiyesinde bulundu.

Ulusal Siber Güvenlik Merkezi salı günü (21 Eylül) yaptığı açıklamada, Çin’in akıllı telefon devi Xiaomi tarafından üretilen akıllı telefonların “Özgür Tibet”, “Çok yaşa Tayvan bağımsızlığı” veya “demokrasi hareketi” gibi terimleri tespit etme ve sansürleme yeteneğine sahip olduğunu belirtti. 

Raporda, Xiaomi’nin Mi 10T modelindeki yeteneğin Avrupa Birliği (AB) bölgesi için kapatıldığı ancak herhangi bir zamanda uzaktan açılabileceği aktarıldı.

Savunma Bakan Yardımcısı Margiris Abukevicius gazetecilere verdiği demeçte,“Tavsiyemiz, yeni Çin malı telefonları satın almamanız ve daha önce satın aldığınız telefonlardan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtulmanız” dedi.

Raporda ayrıca, Xiaomi’nin Singapur’daki bir sunucuya şifreli telefon verileri gönderdiği belirtildi. Çin menşeli Huawei tarafından üretilen P40 telefonunda da bir güvenlik açığı bulunurken, başka bir Çinli üretici OnePlus’ta ise hiçbir güvenlik açığına rastlanılmadı.

Çin ile Litvanya arasındaki ilişkiler son dönemde düşük seyrediyor. Çin geçen ay, Litvanya’dan Pekin büyükelçisini geri çekmesini talep etmiş, Tayvan’ın Litvanya’daki diplomatik misyonunun Tayvan Temsilciliği olarak adlandırılacağını açıklamasını takiben Vilnius büyükelçisini geri çağıracağını duyurmuştu.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.