Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: BİP’lemeler yok artık “Sessiz BİP’lemeler” yürürlükte

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, televizyonlarda artık bütün argo sözcüklerin yok olmasını ve BİP’leme yerine “Sessiz BİP’leme” yönteminin yaygınlaşmasını ele aldı.

“Eşek”, “salak” vb. sözcüklerin televizyonlarda duyulmadığını aktaran Bildirici, “Çoğu yayıncı BİP sesi eklemeyi tercih etmiyor. Nedeni de RTÜK’ün hışmına uğramamak!” diye yazdı.

“BİP’lemeler, RTÜK’ün giderek yoğunlaşan sansür girişimlerini protesto etmek ve bütün bu baskılara rağmen yaratılan tiplemeleri doğal haliyle aktarabilmek için sık başvurulan bir yöntemdi” diyen Bildirici, RTÜK’ün baskıları nedeniyle BİP’lemelerin yok olmasının yanı sıra, sessiz BİP’lerin de az sayıda olduğuna ve bunun RTÜK’ün dayattığı “genel ahlak” anlayışından kaynaklandığını belirtti.

Konuya ilişkin oyuncu ve senarist Gülse Birsel ile konuşan ve Birsel’in dizilerini dijital platformlar için yazmasının nedenlerini aktaran Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.