Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutulamayan adam: Newcastle United’ın yıldızı Allan Saint-Maximin’in kariyer yolcuğu

Newcastle United’ın İngiltere Premier Ligi’nde sezona harika bir giriş yapan yıldız forveti Allan Saint-Maximin‘in kariyer yolculuğunu Mustafa Murat Erdem kaleme aldı. 24 yaşındaki Fransız’ın futbol ile tanışmasını, transferlerini, oyununda öne çıkanları bu yazıda okuyabilirsiniz.

“Hızımı ve becerilerimi kendim keşfettim”

Fransız Guyanası kökenli Allan Saint-Maximin, Paris’in güneybatı banliyölerinde bir komün olan Châtenay-Malabry’de 12 Mart 1997’de doğar. Alışılmış futbolcu hikayelerinin aksine oldukça rahat bir çocukluk geçiren Allan, üç kardeşin en küçüğüdür. Ufak yaşlardan itibaren dans ve modaya ilgi duyan Saint-Maximin, okulda keşfedilen atletizm yeteneğini futbol becerileri ile birleştirir. Fransız futbolcu, meşin yuvarlakla tanışmasını şu sözlerle anlatıyor: “Yeteneğim doğal olarak bana verildi. Her yerde, okulda, evde top oynadım. Hızımı ve becerilerimi kendim keşfettim.”

Kariyerine, ufak yaşlarda formasını giydiği AC Boulogne-Billancourt Jugend’de başlayan Allan, Fransa Ligue 1 ekiplerinden Saint-Étienne altyapısına transfer olur. Genç oyuncu, Fransa Ligue 1’de ilk maçına 1 Eylül 2013’te Bordeaux karşısında 69. dakikada Romain Hamouma’nın yerine oyuna girerek çıkar.

Şöhrete uzanan yol

İlk profesyonel sezonunda Fransa Ligue 1’de 5 maçta 138 dakika forma bulan Saint-Maximin gol veya asist katkısında bulunamaz. Saint-Étienne ile 2014-2015 sezonunda daha çok forma giyen Saint-Maximin bu sezon 13 maçta 515 dakika süre alır ve takımına iki gol bir asistlik katkı sağlar. Oyun içinde topu ileriye taşımasını sağlayan üstün dripling yeteneği, ilk dokunuşu ve çalım atma becerisi ile dikkat çeker.

2015-2016 sezonunda Saint-Étienne ekibinden ayrılarak Monaco takımına transfer olur ve o dönemin Bundesliga ekiplerinden Hannover 96 takımına kiralık olarak gönderilir. Saint-Maximin, kariyerinin ilk lig düşme deneyimini de Almanya’da yaşar. Bundesliga’da 16 maçta süre aldığı 562 dakikada sadece bir golle oynar.

2016-2017 sezonunda Ligue 1 takımlarından Bastia’ya kiralanır ve yeniden Fransa’nın yolunu tutar. 2016-2017 sezonunda Bastia’da 31’i ilk on bir olmak üzere toplam 36 maça çıkan Allan, üç gol ve üç asist katkısının yanı sıra %73’lük başarılı çalım ile kendi adına zirveyi görür. Zaman zaman süpriz şutlar da çıkaran Maximin’in bu şutlardaki başarısı da azımsanmayacak derecede yüksektir. Fransız altyapılarında aldığı eğitim sayesinde, hücüm hattının birçok bölümünde görev alabilen Saint-Maximin, bu özellikleri sayesinde gittiği her takımda en önemli hücum opsiyonlarından birisi haline gelir.

Bastia’nın ileri uçtaki en tehlikeli hücum silahlarından birisi olmasına rağmen takımının ligden düşmesine engel olamaz ve iki sezon üst üste ligden düşme tecrübesi yaşar. Bastia ekibi ile göstermiş olduğu performans sayesinde Fransa alt yaş milli takımlarında forma giyme şansı bulur. Özellikle U20 Dünya Kupası’nda Yeni Zellanda ağlarına bıraktığı iki spektaküler gol ile Ligue 1 ekiplerinden Nice takımının dikkatini çekerek, 10 milyon euro karşılığında transfer olur. Kırmızı-siyahlılarla iki sezon boyunca sahaya çıkan Saint- Maximin, yüksek skor katkısı verememesine rağmen özel yetenekleri sayesinde dikkat çeker ve toplam 73 maçta 11 gol 10 asistlik performansı ile takımına katkı sağlar.

Newcastle gazeteleri transferi şöyle duyurur: “Yeni 10 numaramız başınızı döndürecek”

Ufak yaşlardan itibaren Thierry Henry hayranı olan Allan Saint-Maximin çocukluğunda Arsenal maçlarını ve Henry’yi yakından takip eder. Nice ekibinde Patrick Vieria (Arsenal’den ve Fransa Milli Takımı’ndan Henry’nin takım arkadaşı) yönetiminde takımın önemli isimlerinden birisi olur ve Newcastle United menajeri Steve Bruce’un dikkatini çekmeyi başarır. Saint-Maximin’in Premier Lig hayalleri 2 Ağustos 2019’da 18 milyon euro karşılığında gerçekleşir.  

Newcastle United’ı tanıyalım

Geordiler, İngiltere’nin kuzey doğusunda bulunan Newcastle ve çevresinde yaşayan yerel halka verilen isimdir. Kendilerine ait dilleri ve İngilizlerden birçok konuda farklılık gösteren bir kültürleri mevcuttur. Genel olarak sıcakkanlılıkları, eğlence hayatına düşkünlükleri, Newcastle United’a olan tutkunlukları ve oldukça belirgin aksanlarıyla İngilizlerden kolaylıkla ayrılırlar.

Newcastle United taraftarları kendilerine Toon Army, Geordies ya da The Magpies (Saksağanlar) der. Saksağan benzetmesi takımın siyah beyaz renklerinden gelir. Basında da genellikle bu isimle anılırlar. Takımın taraftarları İngiltere’nin en iyi taraftar gruplarından biridir. Newcastle Upon Tyne, İngiltere’nin en büyük 20. şehri olmasına rağmen St. James’ Park stadyumu, ortalama seyirci sayısı ile yıllarca ikinci sırada yer alır. Arsenal, Emirates Stadyumu’na taşındıktan sonra sıralamada üçüncü sıraya geriler. Takımın taraftarlarınca hazırlanan True Faith ve The Mag adlı iki dergi vardır. Takımın taraftarları arasında eski Başbakan Tony Blair (“Queen” filminde de Newcastle United forması ile görülür), Williams takımının kurucusu Sir Frank Williams, Iron Maiden’ın gitaristi Janick Gers ve AC/DC’nin vokalisti Brian Johnson yer alır. 2008-2009 sezonu sonunda Premier Lig’e veda eden Newcastle United, daha sonra EFL Championship’te gol ve puan rekoru kırıp şampiyon olarak tekrar Premier Lig’e yükselir.

İlk sezonunda adına şarkılar yazıldı

Premier Lig’deki ilk sezonundan itibaren Newcastle taraftarının en beğendiği isim olan Allan Saint-Maximin, ilk sezonunda takımında 26 maçta 1874 dakika alır ve üç gol, dört asistlik performansının yanı sıra maç başı 1,8 şut, 1,3 kilit pas, %79,1 pas isabeti, 4,7 adam geçme, üç kez maçın adamı seçilme ve maç başı iki top kaybı ortalamasıyla dikkat çeken bir performans ortaya koyar ve taraftarın gönlünde taht kurup adına şarkılar yazdırır.

Yeni 10 numaralarına hayran kalan Newcastle United taraftarı Saint-Maximin’nin hem tarzına hem futbol yetenekleri için bestelediği şarkı:

Newcastle ile yükselen performansına devam eden Saint-Maximin  ikinci sezonunda sakatlık sebebi ile çıkamadığı toplam 14 maça rağmen 19 ilk on bir olmak üzere toplam 28 maçta forma giyip 1568 dakika süre bulur. Forma giydiği sürede üç gol, dört asistlik katkı sağlar ve maç başına 1,2 şut, 1,2 kilit pas, %82 isabetli pas, 3,8 adam geçme, beş kez maçın adamı seçilme istatistiklerini yakalar. Newcastle United’da geçirdiği iki sezon boyunca sahada olduğu her an takımı için en büyük hücum tehditi olan Saint-Maximin sahada olmadığı zaman takımının ofansif açıdan kısır kaldığı ilk göze çarpan detaydır. Performansı ile dev kulüplerin dikkatini çeken Allan Saint-Maximin, 2020 yılında Newcastle ile altı yıllık yeni sözleşme imzalar ve taraftarın sevgisine karşılık verir. 

İçinde bulunduğumuz sezonda ise Newcastle ile üçüncü sezonunu geçiren Saint-Maximin, zor günler geçiren takımında, ayakta kalan tek isim olarak göze çarpıyor. Herkes tarafından eleştirilen Newcastle United’da, hücum seçenekleri arasında övgü ile bahsedilen tek isim olmayı başaran futbolcu, çıktığı beş karşılaşmada iki gol, iki asist,  maç başına 2,2 şut, 2,2 kilit pas, 4,4 adam geçme istatistiklerini yakalayarak beş karşılaşmada üç kez maçın adamı seçilme unvanının sahibi olur. 

Allan Saint-Maximin’in problemleri

Topla oynamayı çok seven Maximin, başarısız denemeleri sonrasında kaybettiği toplar rakibe kontratak fırsatı verir. Her ne kadar uzak mesafe şutlarda etkili biri isim olsa da Fransız oyuncu, kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonlarda meşin yuvarlığı filelerle buluşturmakta zorlanıyor.

Her şeye rağmen Newcastle United taraftarının gözdesi, harika saçları ve Gucci saç bantıyla Allan Saint-Maximin izleyenleri büyülemeye devam ediyor.

Allan Saint-Maximin’in çalımları ve gollerinden kesit:

Yazan: Mustafa Murat Erdem

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.