Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (25): Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in kariyerindeki en ağır beş mağlubiyet

Ülke futbolunun ve Galatasaray’ın efsane ismi Fatih Terim, şu günlerde teknik direktörlük kariyerinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Üst üste alınan kötü sonuçlar ile sarı-kırmızlı taraftarları hayal kırıklığına uğratan tecrübeli teknik direktörün kariyerinde almış olduğu en ağır beş mağlubiyeti, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik.

5) Galatasaray 0-5 Chelsea (20.10.1999) 

Fatih Terim teknik direktörlüğünde üst üste şampiyonluklar yaşayan Galatasaray, 1999-2000 sezonunda gözünü Avrupa’ya çevirdi. Terim’in öğrencilerine artık Süper Lig’i kazanmak yetmiyordu. Cimbom, o sezon Avrupa macerasına UEFA Şampiyonlar Ligi’nde başladı. Chelsea, Hertha Berlin ve Milan ile H Grubu’nda mücadele eden Galatasaray, grubuna kötü bir başlangıç yaptı. İlk üç maçında yalnızca bir puan toplayabilen temsilcimiz, grubun dördüncü maçında Chelsea’yi Ali Sami Yen’de konuk etti. İngiltere’de oynanan ilk maçı Claudio Taffarel’in kırmızı kart görmesi nedeniyle talihsiz bir şekilde 1-0 kaybeden Galatasaray, rövanş maçı öncesi oldukça iddialıydı. Öte yandan kaleyi Taffarel değil genç isim Mehmet Bölükbaşı koruyacaktı… Fatih Terim Mehmet’in, Stamford Bridge’de oynanan maçtaki performansına güveniyordu. Ancak genç kaleci, Ali Sami Yen’de alınan ağır mağlubiyeti önleyemedi. 

Gheorghe Hagi ve Hakan Şükür’ün yakaladığı fırsatlarda direkleri geçemeyen Galatasaray, ilk 45 dakikayı Tore Andre Flo’nun golü ile 1-0 yenik kapattı. İkinci yarı ise Galatasaray için kâbus gibi geçti. Sahada varlık gösteremeyen temsilcimiz;  Tore Andre Flo, Gianfranco Zola, Dennis Wise ve Gabriele Ambrosetti’nin attığı goller ile sahadan 5-0 mağlup ayrıldı. Ancak bu hezimetin Galatasaray’a UEFA Kupası yolunu açabileceğini kim bilebilirdi ki? Chelsea’ye karşı aldığı ağır mağlubiyetin ardından Hertha Berlin ve Milan’a sahayı dar eden Cimbom, UEFA Kupası’na katılmaya hak kazandı ve bir daha arkasına bakmadı. 

17 Mayıs 2000’de Arsenal’ı devirerek Avrupa’da kupa kazanan ilk ve tek Türk takımı olmayı başaran Galatasaray, Chelsea yenilgisinden sonra oynadığı 16 karşılaşmayı da kaybetmeyerek büyük bir başarının daha altına imza attı.

Galatasaray-Chelsea karşılaşmasının özet görüntüleri:

4) Atakaş Hatayspor 3-0 Galatasaray (03.04.2021) 

Galatasaray kariyerinde sekiz şampiyonluk yaşayarak Türk futbol tarihine geçen Fatih Terim, başarılarına bir yenisini eklemek için Beşiktaş ve Fenerbahçe ile 2020-2021 sezonunda kıyasıya bir rekabetin içerisine girdi. Sezon başında ise koronavirüs salgını sebep olarak gösterilerek küme düşme kaldırılmıştı. Bu durum, eşi benzeri görülmemiş bir maç yoğunluğuna sebebiyet verdi. İstanbul’un üç devi, şampiyonluk yarışındaki umutlarını son haftaya kadar korudu. 

Fatih Terim’in Galatasaray’ı, ligin bitimine 11 hafta kala sahasında Çaykur Rizespor’a 4-3 mağlup olarak büyük bir yara aldı. Tahmin bile edilemeyecek bu mağlubiyet sarı-kırmızılıları çok sarstı. Bir sonraki hafta ise rakip sezonun formda ekibi Atakaş Hatayspor’du. Ömer Erdoğan’ın öğrencileri, mutlak galibiyet parolası ile maça çıkan Galatasaray’ı adeta sahadan sildi. Atakaş Hatayspor, karşılaşmayı da 3-0 kazanarak Cimbom’a telafisi çok zor olan bir yara açtı. Galatasaray’da taraftarlar, Atakaş Hatayspor karşısında alınan 3-0’lık mağlubiyetten çok sahada varlık dahi gösterilememesi üzerine hayal kırıklığı yaşadı. 

Galatasaray, ligin sonlarına doğru üst üste galibiyetler alarak şampiyonluk yarışına tutundu. Ancak Fatih Terim’in öğrencileri, yalnızca iki gol fark ile şampiyonluğu Beşiktaş’a kaptırmak zorunda kaldı. 

3) Galatasaray 1-6 Real Madrid (17 Eylül 2013) 

Fatih Terim, Galatasaray’daki üçüncü dönemine fırtına gibi başladı. Üst üste iki şampiyonluk kazanan Galatasaray, kadrosunda bulunan Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Wesley Sneijder, Felipe Melo ve Didier Drogba gibi birçok yıldız futbolcu ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nde başarı hedefliyordu. 2013-2014 sezonunda “Ölüm Grubu”na düşen Sarı-kırmızılılar, grubunda Real Madrid, Juventus ve Kopenhag ile mücadele edecekti. Cimbom, ilk maçına ise 17 Eylül 2013 tarihinde Real Madrid karşısında çıktı. 2012-2013 sezonunda çeyrek finalde İspanyol devine talihsiz bir şekilde elenen Cimbom, rövanşı alabilmek için sabırsızlanıyordu…

Galatasaray, Real Madrid karşısında maça çok hızlı başladı. Seyircisinin de desteğini arkasına alan sarı-kırmızılılar, üst üste bulduğu pozisyonlar ile Real Madrid kalesini abluka altına aldı. UEFA Şampiyonlar Ligi’ne üç puan ile başlanılması içten bile değildi… Ancak Emmanuel Eboue’nin 33. dakikada yaptığı hata sonrası top ile buluşan Isco, meşin yuvarlağı ağlara yollayarak soğuk duş etkisi yarattı. İlk yarıda harikalar yaratan Cimbom, soyunma odasına 1-0 yenik durumda gitmek zorunda kalmıştı. İkinci yarıda ise büyük bir kırılma yaşandı. Albert Riera’nın sol kanattan ceza sahasına ortasında Burak Yılmaz’ın kafa vuruşu, direk dibinden auta çıktı. 48. dakikada yaşanan bu pozisyon, Galatasaray’da olumsuz etki yarattı. Bu dakikadan sonra dizginleri eline alan Real Madrid, Fernando Muslera’nın koruduğu kaleye gol olup yağdı. İspanya temsilcisi, Cristiano Ronaldo’nun üç gol atarak yıldızlaştığı karşılaşmada Galatasaray’ı 6-1 mağlup etti. Sarı-kırmızılıların teselli golünü ise Umut Bulut kaydetti. 

Real Madrid karşısında hezimet yaşayan Galatasaray, lige dönüş maçında Beşiktaş’ı farklı geçerek moral buldu. Ancak o günlerde Başkan Ünal Aysal ile sorunlar yaşayan Fatih Terim, Galatasaray’daki görevine daha fazla devam etmeyerek soluğu Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda aldı. Real Madrid maçındaki skor, Terim’in Cimbom’daki ikinci döneminin belki de sonunu getirdi…

Galatasaray-Real Madrid karşılaşmasının özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=ibt76MQAXMU

2) Yukatel Kayserispor 3-0 Galatasaray (22.09.2021) 

İki sezon üst üste şampiyonluk yaşayamayan Galatasaray, Fatih Terim teknik direktörlüğünde bu duruma hiç alışık değil. Bu başarısızlık tablo ise Galatasaray’da yaprak dökümüne neden oldu. Başkan Mustafa Cengiz’in yerine Burak Elmas gelirken futbol takımının kadrosu da baştan aşağı değişti. Terim ile üç senelik sözleşme imzalayan Burak Elmas, tecrübeli teknik direktör önderliğinde büyük bir gençleşme operasyonuna gitti. 

Galatasaray, yaz transfer döneminde kadrosunu Victor Nelsson, Alexandru Cicaldau, Berkan Kutlu, Olimpiu Morutan, Barış Alper Yılmaz, Sacha Boey, Gustavo Assunçao, Patrick van Aanholt, Alpaslan Öztürk, Aytaç Kara, Halil Dervişoğlu gibi isimler ile güçlendirdi. Sarı-kırmızlılarda gelen oyuncuların yaş ortalaması ise 22,7 oldu. Fatih Terim’in özellikle altını çizdiği üç senelik yapılanmanın ilk dönemine artık başlanmıştı… Galatasaray, lige de GZT Giresunspor ve Atakaş Hatayspor galibiyetleri ile başladı. Ancak sezonun henüz ilk haftasında Marcao’nun Kerem Aktürkoğlu’na yönelik saldırgan tutum, Galatasaray’ın canını her anlamda çok yaktı. Takımın belki de en potansiyelli ismi Marcao, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından sekiz maç ile cezalandırıldı. 

Fatih Terim’in öğrencileri, üst üste çıktığı Kasımpaşa ve Trabzonspor maçlarında 2-0 öne geçmesine rağmen sahadan bir puan ile ayrıldı. Galatasaray, bu karşılaşmaların ilk yarılarında olumlu, ikinci yarılarında ise oldukça olumsuz bir tablo ortaya koydu. Terim’e göre bu durumun sebebi futbolcuların tecrübesizliğiydi. Ancak tecrübeli teknik direktörün Ryan Babel başta olmak üzere yaptığı oyuncu değişiklikleri, belli bir kesime göre yaşanan puan kayıplarının tek sebebiydi. Öte yandan Cimbom, UEFA Avrupa Ligi’nde güçlü rakibi Lazio’yu iyi bir oyun ile 1-0 mağlup ederek gelecek günler için umut verdi. Taraftarların çoğu, bu genç takıma güvenmeye başlamıştı. Ancak her şey bir anda tersine döndü…

Cimbom, Lazio maçının dönüşünde Türk Telekom Stadyumu’nda Aytemiz Alanyaspor’u konuk etti. Rakibine kötü bir oyun ile 1-0 mağlup olan Galatasaray, bu sezon ligdeki ilk mağlubiyetini tattı. Ancak taraftarların Ryan Babel, DeAndre Yedlin ve Ömer Bayram’ı yuhalaması, maç sonunda Fatih Terim’in tepkisine neden oldu. Terim, yaşananlar hakkında şunları söyledi: ”Ali Sami Yen’de taraftarlarımızı herhangi bir oyuncuya böyle tepki gösterirse biz bu işin üstesinden gelemeyiz. Her top ayağında geldiğinde tepki gösterilip yuh çekilecekse işler karışır. Bu bizim Ali Sami Yen’de hiç alıştığımız bir tablo değil. Bizim en büyük gücümüz ve destekçimiz seyircimiz. Yedlin iki-üç orta atamayabilir. Bunu hazırlayacak olan taraftar. Babel’e yuh çekmek… Seyirci beğenip beğenmediğini buralarda belli etmemeli. Zaten bunu ifade ediyor zaten. Burada çok üzgünüm. Bizim arkadaşlarımız da rejenerasyona çıktığında birtakım tepkiler olmuş. Bunlar hoş değil.”

Aytemiz Alanyaspor’a yenilen Galatasaray, ligin altıncı haftasında Yukatel Kayserispor deplasmanına konuk oldu. Sarı-kırmızılılar, rakibine Emrah Başsan ve Mame Thiam’ın (2) attığı goller ile 3-0 mağlup oldu. Fatih Terim’in öğrencileri, sahada ise hiçbir varlık gösteremedi. Ancak Terim’in maçın ardından yaptığı açıklamalar, taraftarların bir bölümünü daha da fazla hayal kırıklığına uğratmış durumda. 2019 yılının Kasım ve 2020 yılının Aralık ayında yapmış olduğu basın toplantılarında sürekli ocak ayını işaret eden tecrübeli teknik direktör, Yukatel Kayserispor maçının ardından bir kez daha ocak ayını işaret etti: ”Galatasaraylılar bilmelidir ki 1 Ocak’ta bambaşka bir Galatasaray olacak. Kusura bakmasınlar, bazen onları üzüyoruz.”

Fatih Terim’in Yukatel Kayserispor maçı sonrası düzenlediği basın toplantısına bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

1) Fenerbahçe 6-0 Galatasaray (6 Kasım 2002)

UEFA Kupası zaferinin ardından İtalya’nın yolunu tutan Fatih Terim, 2002-2003 sezonu ile birlikte yuvasına geri döndü. Terim’in Galatasaray’ı, Süper Lig’in altıncı haftasında ise ezeli rakibi Fenerbahçe’nin konuğu oldu. Cimbom’un ligdeki hegemonyasının yavaş yavaş sonuna geliniyordu. Fenerbahçe ise Werner Lorant yönetiminde rakibine gözdağı verme amacındaydı.

Dolu tribünler önünde oynanan karşılaşmaya Fenerbahçe, hızlı başladı ve henüz 9. dakikada Tuncay Şanlı’nın attığı gol ile 1-0 öne geçti. Arjantinli yıldız Ariel Ortega ise 37. dakikada skoru 2-0’a getirdi. İlk 45 dakika Fenerbahçe’nin 2-0 üstünlüğü ile sona ererken ikinci yarıda yaşanacaklardan kimsenin haberi yoktu…

Fenerbahçe; Serhat Akın (2), Ceyhun Eriş ve Ümit Özat’ın ikinci yarıdaki golleri ile Galatasaray’ı 6-0 mağlup etmeyi başardı. Süper Lig tarihinde ezeli rakibine karşı en farklı galibiyetini elde eden Sarı Kanarya’da sevinç Cimbom’da ise hüsran vardı. Gözler Fatih Terim’e çevrilmişti. Terim, karşılaşma sonunda sorumluluğu üstüne aldı ve şu açıklamaları yaptı: ”Bunda sorumlu varsa ne başkan, ne de yönetim kuruludur. Tek suçlu benim. Galatasaraylılar bunu hak etmedi. Onlara böyle bir şey yaşatmaya hakkımız yok. Futbolcularıma da bir şey diyemem. Transferinden, sisteminden, taktiğine kadar bu yenilginin faturası bana ait. Bunu birilerinin ödemesi gerekir. O kişi de benim. Başkan ve yönetim kurulunun haksız olmadıklarını söylemek adına faturayı ödemeye hazırım.” 

Öte yandan Galatasaray, Fatih Terim önderliğinde Fenerbahçe karşısında 6-0’lık hezimet yaşadığı 2002-2003 sezonunu Beşiktaş’ın ardından ikinci sırada noktaladı. 

Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasının özet görüntüleri:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.