AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin sonunda New York’taki Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinden 29 Eylül’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeye, sosyal medya düzenlemesinden Kürt sorununun çözümünde muhatap tartışmasına gündeme dair pek çok konuda açıklamalarda bulundu.
“Biden ile iyi başladık diyemem”
Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri için “Bizim için bitmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarıldığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Şunu da bilmeleri gerekir ki artık eski Türkiye de yok. Bu Türkiye başka bir Türkiye. Savunma sanayiinde de biz her geçen gün daha ileri gidiyoruz, daha ileri gideceğiz. Ama yarın ‘Niçin F-35’i almıyorsun?’ diyemezler. Vermezsen almayız. O zaman biz daha başka kapılara da müracaat ederiz. Burada CBS ile yaptığım röportajda onlara da onu söyledim. ‘Yani başka yerlerden almayı mı düşünüyorsunuz?’ diye sordu. ‘Gerekirse alırız’ dedim. Sen bana şimdi Patriot vermeyeceksin, ondan sonra biz S-400’ü aldığımızda ‘Niye S-400’ü aldın?’ diyeceksin. Türkiye kendini savunmasına yönelik ne gerekiyorsa onu alır.”
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkilere değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temennim odur ki iki NATO ülkesi olarak birbirimizle hasmane değil, dostane davranalım. Ama iki NATO ülkesi olarak şu andaki gidiş pek hayra alamet değil. Benim başbakan, cumhurbaşkanı olarak yaklaşık 19 yıllık yöneticilik hayatımda Amerika ile olan münasebetlerimde geldiğimiz nokta maalesef iyi bir nokta değil. Ben oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem.”
“Amerika, ‘kapılar açılsın ve Afgan halkı Türkiye’ye girsin’ diyemez”
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından Türkiye’ye yönelik göçü değerlendiren Erdoğan, “20 yıl önce Amerika Afganistan’a niçin girdi? Afganistan’da ne işi vardı ve şimdi Afganistan’dan niye çıkıyor? Herhalde bunun bir bedelinin olması lazım. Ve bunca mülteci şu anda nereye gidecek? Türkiye’nin kapıları açması ve bunları kabul etmesi düşünülemez. Burası bizim için bir açık hava koridoru değil. Böyle bir şeyi kabullenmek öyle kolay da değil. Bunun bir maliyeti var, bir bedeli var. Amerika burada ‘kapılar açılsın ve Afgan halkı Türkiye’ye girsin’ diyemez. Nitekim böyle bir şeye biz açık da değiliz, müsaade de etmeyiz. Burada bu bedeli ödemesi gereken Amerika’dır. Amerika’nın bununla ilgili adımlar atması lazım” diye konuştu.
“Paris İklim Anlaşması‘nı Meclis’e taşıyarak, süreci Glasgow’da gündeme getireceğiz“
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris İklim Anlaşması hakkında ise “Meclis’e taşıyarak, bu süreci özellikle Glasgow’da gündeme getireceğiz ve Türkiye olarak iklim değişikliği noktasında düşüncemizi Glasgow’da vereceğimiz mesajlarla da ortaya koyacağız”dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir karara varacağız”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 29 Eylül’de Soçi’de yapacağı ikili görüşmeyle ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu tabii sadece İdlib’i içeren bir görüşme olmayacak. Aynı zamanda Türkiye-Rusya ikili ilişkilerini ve Suriye’deki durumu masaya yatıracağız. Suriye’de nereye geldiğimizi, bundan sonraki süreçte de nereye geleceğimizi kendileriyle konuşacağız. Kimseyi üçüncü bir şahıs olarak yanımıza almadan bu görüşmeyi yaparken orada tabii Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir karara da varacağız. Çünkü bölgede Türkiye ve Rusya önemli iki ülke.”
Sosyal medya düzenlemesi: “Artık bu tahribatı bitirmenin vaktinin geldiğine inanıyorum”
Meclis’e gelecek olan sosyal medya düzenlemesi hakkında da konuşan Erdoğan, “Sosyal medyanın maalesef tahribatı çok açık ve net ortada. Bu tahribatın artık bitmesinden yanayım. Artık bu tahribatı bitirmenin vaktinin geldiğine inanıyorum. Arkadaşlarımız da hazırlıklarını yaptılar ve Meclis’e bunu sunacaklar” dedi.
“Yok Kürt sorununu çözmektir, yok şudur, yok budur… Türkiye’de böyle bir sorun yok”
Kürt sorununda muhatap tartışmalarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Hayırlı olsun. Bu konuyla eğer biz meşgul olursak yazık olur. Yani İmralı mıdır, değil midir, onların sorunu. Varsın onlar bu şekilde yola devam etsinler; yani HDP midir, şu mudur, bu mudur… Biz diyoruz ki bu ülkede şu anda Cumhur İttifakı bu işin tek çözüm noktasıdır ve Cumhur İttifakı olarak da biz bu çözümün mücadelesini sürdürüyoruz. Çünkü bizim şu anda kitabımızda birlik var, beraberlik var, kardeşlik var ve bununla da bu yolda devam ediyoruz. ‘Yok Kürt sorununu çözmektir, yok şudur, yok budur…’ Türkiye’de böyle bir sorun yok. Biz bu işi çoktan çözdük, aştık, bitirdik. Eğer birliğe, beraberliğe, kardeşliğe inananlar varsa buyursunlar hep beraber yola devam edelim.”
“Diyanet İşleri Başkanımız yalnız değildir”
Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş’a yönelik eleştirilere de şöyle yanıt verdi: “Ali Erbaş hocamızla ilgili konuya gelince, bir defa ana muhalefetin Ali Erbaş hocamıza, Diyanet İşleri Başkanımıza bu denli hakaret etme ne hakkı ne yetkisi vardır. Bu densizliktir, terbiyesizliktir. Zaten CHP’nin cemaziyelevveli de hep bizim din adamlarımıza hakaretle geçmiştir. Şimdi de aynısını Diyanet İşleri Başkanımıza hakaretle yürütüyorlar. Ama şunu bilsinler ki Diyanet İşleri Başkanımız yalnız değildir. Diyanet İşleri Başkanımız, CHP’nin bu kendini bilmez tiplerinin hiçbir zaman muhatabı da olmamıştır, olmayacaktır. Bu makama hakaret edenler, bu ülkede dinini, diyanetini bilenlere hakaret etmiş olurlar. Yeni ortaya çıkmış olan birisi daha var; o da böyle sallayıp sallayıp duruyor. Dur bakalım daha parti olduğun bile belli değil. Ana muhalefet, beraber bir şeyler yapıyorlar.”
“Beş zincir marketin topladığı ürünle piyasalar altüst oluyor”
Gazetecilerin, fahiş fiyatlarla ilgili nasıl bir yol haritası izleneceğini sorması üzerine ise Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bu konuda kısmen özellikle bu zincir marketlerin sınırsız uygulamaları var. Bu sınırsız uygulamalar karşısında biz de Ticaret Bakanlığı olarak bunların üzerine üzerine gideceğiz. Ağırlıklı olarak iş orada toplanıyor. Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki yoğun ürünleri toparlaması… Bu da beş tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor. Bunlar eğer bu noktada daha adil davranırlarsa hem vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici şu an itibarıyla kazanımını, parasını zamanında alma şansına ulaşacaktır.”