Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kremlin’in “yeni normali”: Muhaliflere yönelik baskılar artarak devam edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, muhaliflere yönelik sert yaklaşımlarını sürdüreceklerini söyledi. 19 Eylül’de hile iddialarının gölgesinde yapılan seçimlerle iktidarlarını pekiştiren Putin ve partisi Birleşik Rusya, ülke içindeki ve dışındaki muhaliflere gözdağı verdi.

Reuters’ın haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ekibi, ülkenin istikrarı için “tehdit olarak” gördükleri iç ve dış muhaliflere yönelik sert yaklaşımlarını sürdüreceklerini ve hatta yoğunlaştıracaklarını açıkladı.

Rusya’da 17-19 Eylül günlerinde yapılan seçimlerin ardından Putin’in partisi Birleşik Rusya, parlamentoda oyların çoğunluğunu kazanmıştı. Öte yandan, sandığa gidilmeden kısa bir süre önce iktidardaki Birleşik Rusya’nın seçimlerde hile yaptığı iddiaları ortaya atıldı. Parlamento seçimleri öncesinde iktidarın muhalifler kişilerin oy vermelerini bazı yasal yollarla engellemeye çalıştığı belirtildi.

Kremlin’in, Birleşik Rusya ve Putin’nin muhaliflerine sert yaklaştığı biliniyor. Örneğin, haziran ayında iktidarı sık sık eleştirmesiyle bilinen aktivist Aleksey Navalni’nin evine “şartlı tahliye ihllaleri” bahanesiyle baskın düzenlenmiş ve Navalni’nin evden çıkması engellenmişti. Reuters’a konuşan Kremlin yetkilileri, Navalni’nin müttefiklerine karşı sert tavırlarını sürdüreceklerini söyledi. Ayrıca uluslararası sivil toplum kuruluşlarına yönelik kısıtlamaların hızlandırılmasının önerildiği belirtildi.

Aleksey Navalni

Rusya’daki bazı yetkililer muhalifete yönelik baskının, Vladimir Putin’in devlet başkanlığı görevinin sona ermesi ve belirlediği halefinin seçilmesi planlanan 2024’e kadar ülkede istikrarı sağlamak için yapıldığını belirtiyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.