Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ülkeyi kararname ile yönetecek: Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said “tek adam yönetimini” pekiştirdi

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, ülkedeki siyasi sistemde yeni değişikliklere gidileceğini, kararların başkanlık kararnameleri ile alınacağını açıkladı. Değişiklikler, Said’in kararname ile “yasama metinleri” yayınlamasına, kabine üyelerini atamasına, kabinenin politikalarını ve temel kararlarını tek başına belirlemesine izin veriyor. Said muhalefetin tepkisine rağmen “diktatörlük emelleri olduğunu” reddetti.

Reuters’ın haberine göre Tunus Devlet Başkanı Kays Said 22 Eylül Çarşamba günkü açıklamasında, siyasi sistemde yeni değişikliklere gidileceğini söyledi. Said’in açıklamasına göre ülkede kararlar bundan sonra başkanın kararnamesi ile alınacak. Açıklama, anayasanın bazı maddelerini ihlal etmesi nedeniyle muhalefetin tepkisine yol açtı.

Said, 25 Temmuz’da başkanlık görevine geldiğinde parlamentonun askıya alındığını ve yürütme yetkisini kendisinin devraldığını açıklamıştı. Said’in “acil durum önlemi”, muhalefetinse “darbe” diye nitelendirdiği bu hareketle Said ülkede neredeyse tüm yetkiyi eline almıştı. Said’in bu müdahalesi, ülkede otokratik yönetimi sona erdiren ve Arap Baharı’nı tetikleyen 2011’deki Tunus devriminin demokratik kazanımlarını baltaladı. 

22 Eylül’de açıklanan yeni değişiklikler, Tunus’un siyasi sistemini devlet başkanına neredeyse sınırsız yetki verecek şekilde dönüştürdü. Resmi gazetede yayımlanan yeni kurallar, Said’in kararname ile “yasama metinleri” yayınlamasına, kabineyi atamasına, kabinenin politikalarını ve temel kararlarını tek başına belirlemesine izin veriyor.

Öte yandan Said, diktatörlük emelleri olduğunu reddederek, hamlelerinin anayasal olduğu konusunda ısrar etti ve Tunuslular’ın haklarını koruma sözü verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.