Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Salgın yaşam süresini azaltıyor, Singapur’da vaka sayılarında rekor artış

Koronavirüs salgını nedeniyle beklenen yaşam süresinde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük düşüş yaşandı. İtalya’da üç bin yeni vaka bildirildi, 44 kişi hayatını kaybetti. Singapur’da vaka sayısında rekor artış kaydedildi. Sidney kademeli olarak yeniden açılıyor, aşılananlar için kısıtlamalar daha erken kalkacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Koronavirüs salgını yaşam süresini düşürüyor

Bilim insanları, aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Şili ve Avrupa ülkelerinin bulunduğu 29 ülkede yaptığı çalışmayla koronavirüs salgınının beklenen yaşam süresini düşürdüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre, Batı Avrupa’daki yaşam beklentisinde İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez bu kadar büyük bir düşüş yaşandı.

Araştırmaya dahil 29 ülkenin çoğunda erkeklerin yaşam beklentisinde kadınlara oranla daha büyük bir düşüş yaşandığı belirtildi. Araştırmaya göre, yaşam beklentisindeki düşüşün büyük bir kısmı koronavirüs salgınından kaynaklanıyor. Beklenen yaşam süresindeki en büyük değişim, 50 ay düşüşle ABD’de erkekler arasında yaşanırken ve onu 19 aylık düşüşle Litvanya’daki erkekler izledi.

Reuters’ın haberine göre koronavirüs salgını, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri dünyada beklenen yaşam süresinde kaydedilen ilerlemeyi baltaladı. ABD’de, koronavirüse bağlı ölüm oranındaki artış çalışan nüfus ve 60 yaş altındakiler arasındayken Avrupa’da 60 yaş üstü insanlar arasındaki can kayıpları, ölüm oranındaki artış üzerinde daha etkili oldu.

İtalya’da üç bin yeni koronavirüs vakası bildirildi, 44 kişi hayatını kaybetti

İtalya Sağlık Bakanlığı, 26 Eylül Pazar günü ülkede üç bin 99 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini ve 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakamlar, cumartesi günü (25 Eylül) kaydedilen üç bin 525 yeni vaka ve 50 ölüm sayısına oranla düşüşe işaret ediyor. Ayrıca cumartesi günü 357 bin 491 test yapılırken pazar günü 276 bin 221 test yapıldığı belirtildi.

Şubat 2020’den beri İtalya, koronavirüse bağlı 130 bin 697 ölüm kaydederek İngiltere’den sonra Avrupa’daki en yüksek ikinci ve dünyadaki en yüksek dokuzuncu ölüm oranına sahip ülke oldu.

Singapur’da koronavirüs vaka sayısında rekor artış kaydedildi

Reuters’ın haberine göre, Singapur Sağlık Bakanlığı 26 Eylül Pazar günü bin 939 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Bu rakam, salgının başından beri ülkede kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı.

Vaka sayısındaki rekor artışın bazı salgın önlemlerinin gevşetilmesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Yeni vakaların yarattığı endişe kısıtlamaları gevşeten Singapur’u geri adım atmaya zorladı. Öte yandan nüfusun yüzde 80’inden fazlası koronavirüse karşı aşılanmış durumda.

Sidney’de aşılananlar için kısıtlamalar daha erken kalkıyor

Avustralyalı yetkililer, 27 Eylül Pazartesi günü, tam kapanmanın yaşandığı Sidney’in kademeli olarak yeniden açılacağını duyurdu. Kısıtlamaların kaldırıldığı şehirde koronavirüse karşı aşılanmış kişilerin özgürlüklerine birkaç hafta daha erken kavuşacağı belirtildi. Sidney’in içinde yer aldığı, ülkenin en kalabalık eyaleti Yeni Güney Galler’deki kısıtlamalar, aşılama oranlarının kademeli olarak yüzde 70, 80 ve 90’ı bulacağı 11 Ekim ve 1 Aralık tarihleri arasında kaldırılacak.

Ancak, virüse karşı tam aşılanmamış kişiler önlemlerin kaldırılacağı son tarihe kadar kısıtlamalara tabi olacak. Bu süre zarfında, aşı dozları tamamlanmamış kişiler toplu spor etkinliklerine katılamayacak, restoranlara ve alışveriş merkezlerine giremeyecek.

İşletmeler ve turizm endüstrisi, Yeni Güney Galler’in yeniden açılma planını büyük ölçüde memnuniyetle karşıladı. Öte yandan, aşı olanlara tanınan ayrıcalıklar bazı grupların tepkisine yol açtı. Bu gruplar, yerli nüfus, engelliler ve aşıya ulaşımın zor olduğu bölgelerde yaşayan halk arasında aşılanma oranının düşük olmasına dikkat çekerek hükümetin yeniden açılma planını eleştirdi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.