Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (5) – Baskonia Vitoria-Gasteiz, 2018’den sonra tekrar play-off’ta mücadele etmek istiyor

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 10.

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 10.

Baskonia’da gelenler ve gidenler

Koç: Dusko Ivanovic

Yeni transferler: Wade Baldwin (PG, Bayern Münih), Jayson Granger (PG, Alba Berlin), Vanja Marinkovic (SG, Valencia), Simone Fontecchio (SF, Alba Berlin), Steve Enoch (PF, Obradoiro), Landry Nnoko (C, Kızılyıldız), Matt Costello (C, Gran Canaria) 

Sözleşme uzatanlar: Tadas Sekerskis (SF-PF)

Takımdan ayrılanlar: Pierria Henry (PG, Fenerbahçe Beko), Luca Vildoza (PG-SG, New York Knicks), Quino Colom (PG, AEK), Zoran Dragic (SG, serbest), Achille Polonara (PF, Fenerbahçe Beko), Tonye Jekiri (C, UNICS Kazan), Youssoupha Fall (C, ASVEL), Ilimane Diop (C, Gran Canaria), Frantz Massenat (PG-SG, Niners Chemnitz)

Dusko Ivanovic’le yola devam

Kadrosunda köklü bir değişim yaşayan Baskonia, Dusko Ivanovic ile bir yıl daha sözleşme yeniledi. Avrupa basketbolunun en tecrübeli koçlarından biri olan Ivanovic, 2000-2005, 2008-2012 yıllarının ardından 2019’da Beşiktaş’tan ayrıldıktan sonra üçüncü Baskonia dönemine başladı.

64 yaşındaki antrenör üçüncü döneminde, 2019/2020 sezonunda sürprize imza atarak İspanya ligi ACB’de Barcelona’yı geçerek şampiyon oldu. Ancak bu süreçte Baskonia EuroLeague’de play-off oynayamadı. Hemen hemen her zaman bir planı olan kadro yapılanması ve gelişmeye açık oyuncularla ligin ilgi çekici takımlarından biri olan Baskonia, yine potansiyelli bir kadro kurdu.

Yenilenmiş bir kısa rotasyonu

Baskonia oyun kurucu rotasyonunda Pierria Henry’yi Fenerbahçe Beko’ya, Luca Vildoza’yı New York Knicks’e kaybetti. İki önemli ismi kaybeden Bask temsilcisi, yerlerini iyi bir yapılanma ile doldurdu: Wade Baldwin ve Jayson Granger

Wade Baldwin, geçen EuroLeague sezonunun en akılda kalıcı oyuncularından biri oldu. 2016 NBA Draftı’nda 17. sıra gibi yüksek bir yerden seçilen Baldwin, 2019’da Olympiakos’la Avrupa’ya geldi. Sessiz bir sezon geçiren ABD’li oyuncu, Bayern Münih’te normal sezona damga vurdu. Play-off’ta Olimpia Milano karşısında kritik anlarda gösterdiği performansla sınıfta kalsa da 25 yaşındaki oyun kurucu, EuroLeague pazarındaki en değerli isimlerden biri.

2020-21 sezonunda maç başına 15,3 sayı, 3 ribaund, 4 asist, 1,1 top çalma istatistikleri yakalayan Wade Baldwin, atletizmi ve skorer içgüdüleri ile parlayabileceği bir takıma gidiyor. Veteran EuroLeague oyuncusu Jayson Granger, Baldwin’in arkasına en uygun yedeklerden biri. Kariyerinde Malaga günlerinden beri düzenli EuroLeague’de oynayan Granger, 32 yaşında ikinci Baskonia dönemine başlıyor.

Vanja Marinkovic ve Simone Fontecchio transferleri

Potansiyelli oyuncuları parlatıp EuroLeague’deki daha yüksek bütçeli takımlara göndermesiyle ünlü olan, son ürünleri Pierria Henry ve Achille Polonara olan Baskonia, Baldwin’le birlikte bu bağlamda değerli Vanja Marinkovic ve Simone Fontecchio’yu kadrosuna kattı.

Vanja Marinkovic, Partizan’da kendini gösterdikten sonra iki sezon Valencia forması giydi. Dış şut tehdidi ile Wade Baldwin’le iyi bir ikili olabilecek 24 yaşındaki Sırp iki numara, kariyerindeki ikinci büyük sıçramayı yapabilir.

İtalya’nın önemli kulüpleri Virtus Bologna, Olimpia Milano ve Reggio Emilia’da forma giydikten sonra Simone Fontecchio, ilk kez ülke dışına çıkarak geçen sezonu Alba Berlin’de geçirdi. Rol oyuncusundan fazlası olabileceğini gösteren İtalyan oyuncu, Alba formasıyla EuroLeague’de 10,6 sayı, 3,4 ribaund, 1,6 asist ortalamalarıyla oynadı.

Baskonia’nın bir, iki ve üç numara pozisyonuna yaptığı Baldwin, Marinkovic ve Fontecchio transferleri sırasıyla 25, 24 ve 25 yaşlarında.

Beş numara pozisyonu

Baskonia’da beş numara rotasyonu tamamen değişti. Tonye Jekiri ve Ilimane Diop’la yolları ayrılan takım, Youssoupha Fall’ı ASVEL’e kiraladı. İspanyol ekibi pota altına Landry Nnoko ve Matt Costello transferlerini yaptı.

EuroLeague’de şans bulmadan önce kısa süre ülkemizde Sakarya Büyükşehir Belediyesi forması giyen Landry Nnoko, iki yıl Alba Berlin’de, bir yıl Kızılyıldız’da EuroLeague tecrübesi edindi. Tonye Jekiri’nin muadili olabilecek Nnoko, fiziğiyle Avrupa basketbolunun önemli çember savunucularından biri olabilecek potansiyelde ancak henüz pratikte böyle bir performans gösteremedi.

Nnoko’dan bambaşka bir oyuncu profili olan Matt Costello, EuroLeague’deki çaylak sezonunu yaşayacak. ABD asıllı olup Fildişi Sahilleri milli takımı forması giyen Costello, iki yıldır Gran Canaria’da dikkat çekiyor. Sırtı dönük oynama silahı bulunan 28 yaşındaki oyuncu, geçen sezon Gran Canaria formasıyla EuroCup’ta %45 üçlük yüzdesiyle 10,2 sayı, 6,5 ribaund, 1,7 asist gibi dikkat çeken ortalamalar yakaladı.

Kadrodaki Alec Peters gibi şutörlerin ve kulüp kültürünün potansiyelini tam olarak ortaya çıkarabileceği Wade Baldwin önderliğindeki Baskonia, bu sezon keyif vermenin yanı sıra, 2018’den beri gerçekleştiremedikleri play-off hedefine ulaşmak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler