Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Franziska Giffey, Berlin’in ilk kadın belediye başkanı olacak

Almanya aynı gün iki ayrı seçime sahne oldu. İki seçim de farklı açılardan yeni bir çağ başlattı. Almanya Federal Meclisi (Bundestag) seçimleri ile aynı gün düzenlenen Berlin eyalet seçimlerini Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı. Böylece SPD’li Franziska Giffey, Berlin’in tarihindeki ilk kadın belediye başkanı olacak.

Franziska Giffey

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Franziska Giffey görevini, 2014 yılından bu yana belediye başkanlığı koltuğunda oturan SPD’li Michael Müller’den devralacak. Berlin’in ilk kadın belediye başkanı olacak Giffey, ekonomiye, eğitime ve sürdürülebilirliğe odaklanmayı planladığını açıklamıştı.

43 yaşındaki Giffey bu sabah (27 Eylül) destekçilerine teşekkür etti ve başkentin bir kadın tarafından yönetilmesinin “zamanının geldiğini” söyledi.

Daha önce doktora tezinde intihal nedeniyle bakanlıktan istifa etmişti

Berlin belediye başkanlığı Giffey’in ilk siyasi görevi değil. Giffey, Angela Merkel’in son kabinesinde aile bakanı olarak görev aldı. Doktora tezinde intihal yaptığı tartışmaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Giffey, istifasının hemen ardından Berlin belediye başkanı adaylığını kazandı.

Giffey istifası hakkında, “Hükümetin, partimin ve kamuoyunun bir berraklığa ihtiyacı var. Şansölyeden beni bakanlık görevinden almasını istemeye karar verdim” diye konuşmuştu. İntihal iddiaları üzerine Giffey, tezini “elinden geldiğince” yazdığını belirtmiş ve “Hata yaptıysam pişmanım” demişti.

Üniversitesi intihali tespit etmişti

Doktorasını yaptığı Berlin Özgür Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırmaya göre, Giffey’in tezinde belirtilen yazarlara doğru bir şekilde atıf yapmadığı ve içeriğinin bir kısmını diğer çalışmalardan atıf göstermeden aldığı tespit edilmişti. Üniversitenin yönetim kurulu haziran ayında Giffey’in doktora unvanının elinden alınacağını da açıklamıştı.

İntihal skandalının ardından Giffey, zamanını yaklaşan seçimlere odaklanmak için kullanacağını söylemiş ve Berlin için hedeflerinin istihdamı artırıp ekonomiyi geliştirmek, kapsayıcı eğitim ve iklimi korumak olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Washington Post

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.