Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Esin Şenol: “Bu yıl çok büyük bir grip salgını bekleniyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayınladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 25’incisine enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol konuk oldu. Geçen yıl grip taramalarının koronavirüs nedeniyle göz ardı edildiğini vurgulayan Şenol, bu yıl çok büyük bir grip salgını beklendiğini belirtti. Grip virüsünün Aralık 2021 ortasından itibaren artarak Ocak 2022’de en yüksek noktasına ulaşacağını öngördüklerini aktaran Şenol, aşılama için ekim ayı ortası ya da sonunu önerdiklerini söyledi.

Grip virüsünün hafife alınmaması gerektiğinin altını çizen Şenol, “Virüsün ne kadar ölümcül olduğunu 1918’deki İspanyol Gribi salgını göstermişti. Sonra mevsimsel grip dediğimiz bir forma dönüşmüş olsa bile grip, üç-beş milyon kişiyi ağır hastalandırır ve hastalanan 500 bin ya da bir milyon kişinin ölümüne neden olur. Ölenler genel olarak, iki yaşın altındaki çocuklar, gebeliğinin son üç ayında bulunan kadınlar, kalp, akciğer hastaları, bağışıklığı baskılanmış kişiler, diyabet gibi metabolik hastalıkları olan ve 65 yaş üstü insanlar ve bu hastalıkla karşılaşma ihtimali yüksek olan sağlık çalışanlarıdır” dedi.

Altı aydan büyük herkes grip aşısı olmalı”

Aşı tedarik sorununun olmaması durumunda altı aydan büyük herkesin grip aşısı olması gerektiğini söyleyen Şenol, aşılı kişilerin enfeksiyonla karşılaşmalarının hatırlatıcı bir etki yaptığını ve dolayısıyla aşının bağışıklığı güçlendirdiğini belirtti.

Gribe karşı en önemli koruyucu önlemin aşı olduğunu vurgulayan Şenol, gribe yakalanılması durumunda doktor gözetiminde ve doktor reçetesiyle grip ilaçlarının kullanılabileceğini ve hastalık sürecinde evden çıkılmaması gerektiğini söyledi. Şenol, koronavirüs ile grip virüsünün bir araya geldiği kişilerde gribin çok daha ağır ve ölümcül bir seyir izlediğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Şenol, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • Bu yıl çok büyük bir grip salgını bekliyoruz.
  • Geçen yıl grip dolaşımının az olması, bu hastalığa karşı bağışıklığımızı düşürmüş olabilir.
  • Bu nedenle hastalıktan korunmak için aşı olmamız gerekir.
  • Aşı ile birlikte gribe karşı diğer önlemleri de almamız gerekiyor. Özellikle risk grupları ile aynı evde yaşanıyorsa, muhakkak aşı olunmalı.
  • Tedarik sorunu yoksa altı aydan büyük herkes aşı olmalı, şayet tedarik sorunları mevcutsa bu sorun hızla ortadan kaldırılarak öncelikli grupların aşılaması yapılmalı.
  • Koronavirüs ve gribi aynı anda geçiren kişilerde her iki hastalık da daha ağır ve ölümcül etkiler gösterir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.