Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya seçimleri: Yeşiller Partisi’nden iki trans kadın parlamentoya girdi

Almanya federal seçimlerinde Yeşiller üyesi iki trans kadın milletvekili olarak parlamentoya girdi. Trans kadın milletvekilleri Tessa Ganserer ve Nyke Slawik, kuir camianın yasal haklarını genişletmek ve homofobiyle mücadeleyi güçlendirmek için çalışacaklarını duyurdu.

Almanya’da geçen pazar günü (26 Eylül) yapılan federal seçimlerde Tessa Ganserer ve Nyke Slawik, parlamentoda sandalye kazanan ilk trans kadınlar olarak tarihe geçti. Ganserer ve Slawik, seçimde oyların yüzde 14,8’ini alan ve koalisyon hükümetinin kurulmasında kilit rol oynayacak olan Yeşiller Partisi’nden aday olmuştu.

44 yaşındaki Ganserer, Reuters‘a verdiği demeçte, “Bu başarı yalnızca yeşiller için değil, translar ve tüm kuir camia için de tarihi bir zafer” dedi. Ganserer’e göre, seçim sonuçları toplumun açık fikirli ve hoşgörülü olduğuna işaret ediyor.

Tessa Ganserer

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinden Yeşiller adayı olan 27 yaşındaki Nyke Slawik ise seçim sonuçlarını “inanılmaz” bulduğunu söyledi. Slawik, sosyal medya hesabından “Çılgınca! Hâlâ inanamıyorum, bu tarihi seçim sonucuyla kesinlikle Federal Meclis üyesi olacağım” mesajını paylaştı.

Nyke Slawik

Ganserer, lezbiyen çiftlerin evlat edinebilmesinin yolunu açacak yasal değişiklikler yapılmasını isterken Slawik, homofobi ve transfobiye karşı ülke çapında bir eylem planı çağrısında bulundu. Slawik, kuir camiasına kendi kaderini tayin hakkı tanınması ve federal ayrımcılıkla mücadele yasasında iyileştirme yapılması için çalışacağını belirtti.

Almanya’da eşcinsellik 1969’da suç olmaktan çıkarılmış ve eşcinsel evlilik 2017’de yasallaşmıştı. Öte yandan son yıllarda Alman toplumunda homofobinin arttığı biliniyor. Rakamlara göre Almanya’da LGBTQ+ topluluklara yönelik nefret suçlarında 2020’de yüzde 36’lık artış yaşandı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.