Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde CIA yetkililerinin Julian Assange’ı kaçırmayı ve öldürmeyi planladığı iddia edildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkililerinin, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’yi kaçırıp öldürmeyi planladığı ileri sürüldü.  

Julian Assange

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde CIA’in, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange‘ı kaçırmayı ve hatta öldürmeyi planladığı iddia edildi.

Yahoo News’un haberine göre CIA ve Trump yönetimi içindeki bazı üst düzey yetkililer, Assange’ı öldürmek için “seçenekler” planlayacak kadar ileri gitti. Eski bir üst düzey terörle mücadele yetkilisi, CIA’in Assange hakkındaki planlarıyla ilgili, “Herhangi bir sınır yok gibiydi” dedi. CIA ise iddialar hakkında açıklama yapmadı.

Dönemin CIA Direktörü Mike Pompeo ve üst düzey yetkililer, WikiLeaks’in CIA hackleme aracı “Vault 7”yi ifşa etmesi karşısında öfkelenmiş ve Pompeo, 2017 yılında Wikileaks’i “devlet dışı düşmanca bir istihbarat servisi” olarak nitelendirmişti. WikiLeaks’in yayınladığı belgeler, CIA tarihindeki en büyük veri kaybı olarak tarihe geçmişti. 

Mike Pompeo

Assange’ın ABD’li avukatı Barry Pollack, Yahoo News’e verdiği demeçte, “Bir ABD vatandaşı olarak hükümetimizin herhangi bir yargı süreci olmaksızın birini sırf doğru bilgiler yayınladığı için kaçırmayı veya öldürmeyi düşünmesini kesinlikle çok çirkin buluyorum. Beklentim, İngiltere mahkemelerinin bu bilgiyi dikkate alması ve Assange’ı ABD’ye iade etmeme kararını daha da güçlendireceğidir” diye konuştu.

Assange, cinsel saldırı iddiaları ile karşı karşıya kalacağı gerekçesi ile İsveç’e iade edilmemek için 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Ekvador hükümeti tarafından büyükelçilikten tahliye edildikten sonra 2019’da tutuklanan Assange, halen Londra’da bir hapishanede tutuluyor. ABD’li savcılar Assange’ı, Casusluk Yasası’nı ihlal eden gizli belgeleri yayınlamak ile suçluyor. 

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.