Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Instagram çocuk” uygulaması askıya alındı

Instagram da dahil olmak üzere pek çok sosyal medya platformunun sahibi olan Facebook, pazartesi günkü (27 Eylül) açıklamasında 13 yaş veya daha küçük çocukların kullanması için hazırlanan “Instagram Çocuk” uygulamasının askıya alındığını duyurdu. Facebook’ın şirket içi raporlarını yayımlayan The Wall Street Journal gazetesi, Instagram’ın gençler üzerindeki olumsuz etkisinin şirket tarafından bilindiğini ortaya çıkarmıştı. Facebook’un “Instagram Çocuk” uygulamasına ara verme kararı, bu konuda yapılacak ABD Kongresi oturumundan hemen önce geldi.

Adam Mosse

Instagram Başkanı Adam Mosseri, Bu karar bize ebeveynler, uzmanlar, politika yapıcılar ve hukuki düzenleyicilerle birlikte çalışmak, onların endişelerini dinlemek ve bu projenin gençler için değerini ve önemini anlamak için daha fazla zaman kazandıracak” dedi.

Facebook tarafından 2012 yılında satın alınan Instagram’ın 13 yaş altı için özel bir platformu olmasının çocuklar için daha iyi olacağına inandıklarını belirten Mosseri, YouTube ve TikTok gibi şirketlerin de yaş grubuna özel uygulamaları olduğunu hatırlattı.

Sosyal medya devi Facebook, son yıllarda, gizlilik suçlamaları, nefret söylemi, yanlış bilgilendirme ve rekabete aykırı iş uygulamalarına ilişkin iddialarla boğuşurken, belki de faaliyetleri dünyanın en yakından incelenen sosyal medya şirketi haline geldi. Dünyanın dört bir yanındaki karar alıcılar, milletvekilleri, gazeteciler ve sivil toplum grupları, Facebook ve ona bağlı diğer sosyal medya platformlarının toplum üzerindeki etkilerini eleştiriyor.

Facebook, Instagram’ın çocuk uygulamasının 10 ila 12 yaşları için tasarlandığını ve uygulamayı kullanabilmek, reklamlardan vazgeçmek ve yaşa uygun daha fazla içerik ve özellik taşımak için ebeveyn izni gerekeceğini açıklamıştı. Şirket ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının hangi hesapları takip ettiğini kontrol edebileceğini belirtmişti. Google’ın sahibi olduğu YouTube da daha önce uygulamanın bir çocuk sürümünü yayınlamıştı.

Facebook Küresel Güvenlik Başkanı Davis, ABD Senatosu’nda ifade verecek

Facebook’un Küresel Güvenlik Başkanı Antigone Davis, 30 Eylül’de ABD Senatosu Ticaret Alt Komitesi’nin “Çevrimiçi Çocukları Koruma: Facebook, Instagram ve Akıl Sağlığı Zararları” başlıklı oturumunda ifade verecek.

Oturum öncesi açıklamalarda bulunan milletvekilleri, daha güçlü bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Milletvekilleri, “Facebook kendi kendini düzenlemenin başarısızlıklarını defalarca gösterdi ve Kongre’nin devreye girmesi gerektiğini biliyoruz” dedi.

Geçen mayıs ayında, 44 eyalet ve yargı bölgesinden başsavcılar, Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg‘e, çocuklar için bir Instagram uygulaması geliştirmenin sona erdirilmesi için bir mektup yazmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.