Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de sporsever olmak (1): Çevrimiçi üyelikler ve aylık maliyetleri – UEFA Şampiyonlar Ligi, İngiltere Premier Lig, EuroLeague, NBA, Formula 1 ve daha niceleri için ödenmesi gereken tutarlar

En popüler sporun futbol olduğu Türkiye’de; NBA ve EuroLeague ile basketbolun da ciddi bir izleyici kitlesi var. Formula 1 ve kadın voleybolunun son yıllardaki yükselişin yanı sıra, bisiklet ve snooker gibi sporlara ilgi her geçen gün artıyor. Bu çerçevede Medyascope Spor Servisi olarak, dünyada rüştünü ispat eden, Türkiye’de ise gelişimini sürdüren çevrimiçi platform yayıncılığı perspektifinden 2021-2022 sezonunda Türkiye’deki spor yayıncılığının fotoğrafını çektik.

beIN Sports

Türkiye’de en çok izlenen spor organizasyonu, Süper Lig. Ülke futbolunun en üst seviyesi, 2016’da yapılan beş yıllık anlaşma çerçevesinde 2021-2022 sezonu sonuna kadar yalnızca beIN Sports’ta yayınlanıyor. beIN Medya Grubu, Süper Lig’in yanı sıra TFF 1. Ligi’nin de yayıncısı. Koronavirüs salgınının ekonomik etkileri ve 2016’dan bu yana döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle Süper Lig takımlarının elde ettiği yayın geliri her yıl düşerken bu konu giderek büyüyen bir tartışma konusu haline geldi.

beIN Sports sezon başında yaptığı açıklamada, geçen sezon S Sport’ta yayınlanan Almanya Bundesliga ve Bundesliga 2’yi 2025’e kadar yayınlayacağını açıkladı. beIN Sports Fransa Ligue 1 ve Ligue 2’yi yıllardır olduğu gibi ekranlara taşımaya devam ediyor. İngiltere Lig Kupası (EFL Cup / Carabao Cup), beIN’de yayınlanan son futbol organizasyonu.

beIN Sports, Türkiye’de en popüler ikinci spor olan basketbolun Avrupa’daki en büyük organizasyonu EuroLeague’i, yayın hakkı S Sport’a geçmeden önce son kez yayınlayacak. beIN’de yayınlanan futbol dışındaki ikinci spor organizasyonu, Kadınlar Tenis Birliği (WTA) Turu.

beIN Medya’nın çevrimiçi yayın platformu beIN Connect’te, sezonluk üye olarak yalnızca tuttuğun takımın maçlarını izleyebildiğin “Taraftar Paketi” aylık 39 TL, tüm Süper Lig maçlarını kapsayan “Süper Lig Paketi” 64 TL. Süper Lig dışındaki spor organizasyonlarını izleyebildiğin “Spor Extra Paketi” ise 14 TL. Tüm bu abonelik ücretlerine Smart TV ve web üzerinden izleme özelliği eklemek isteyen kullanıcılar, aylık artı 10 TL daha vermekle yükümlü. Toplam 88 TL ücreti var. (Editörün notu: Bein Connect, dekoder sahiplerine verilen bir hizmet olup, toplam ücretlendirme kullancının yılına veya pazarlık gücüne göre değişiklik gösteriyor. Bir sonraki bölümde bu konuyu dekoderli fiyatlar üzerinden değerlendireceğiz)

S Sport

Saran Grup bünyesindeki Sadettin Saran’ın girişimi S Sport, iki kanalıyla (S Sport 2) Türkiye’de en çeşitli yayın kütüphanesine sahip yayıncı. S Sport kanalları D-Smart, Tivibu, Turkcell TV+ ve Kablo TV’de yer alıyor. Futbolda ve basketbolda en çok izlenen yabancı ligler olan Premier League ve NBA ile birlikte Formula 1, S Sport bünyesinde bulunuyor. Dünya futbolunda güncel olarak Premier League’den sonraki en iyi lig kabul edilen İtalya Serie A ile birlikte LaLiga maçları, S Sport üzerinden izlenebiliyor.

Dünyadaki popüler dövüş sporlarından UFC’nin yanı sıra teniste Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) maçlarını, motorsporlarında MotoGP’yi, Amerikan futbolu ligi NFL’i, WNBA, EuroCup ve Portekiz futbol ligi Liga NOS S Sport’ta yayınlanıyor. Ek olarak Amerikan güreşi WWE, plaj voleybolu, Güney Amerika’nın Şampiyonlar Ligi Libertadores ve ralli, S Sport’un geniş yelpazesini tamamlıyor.

S Sport’un kolayca abone olunan çevrimiçi yayın platformu S Sport+’ın bedeli, senelik abone olunduğunda 179.9 TL. Yani aylık olarak 15 TL’ye izlenebiliyor.

Tivibu Spor

beIN Sports ile birlikte 2021-22 sezonundan itibaren Bundesliga ve Bundesliga 2 maçlarını yayınlayacak Tivibu Spor, Avrupa basketbolunun yükselen değeri FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin (BCL) yayın hakkını elinde bulunduruyor. 2021-2022 sezonu öncesi yayıncısının uzun süre belli olmadığı ING Basketbol Süper Ligi ve Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Ligi, Tivibu Spor ekranlarında olmaya devam edecek.

Belçika Pro Ligi ile birlikte İngiltere FA Cup, İspanya Kral Kupası; İngiltere, İspanya, Almanya süper kupa maçları (sırasıyla The FA Community Shield, Supercopa de Espana, DFL – Supercup) Tivibu’nun diğer futbol içerikleri.

Tivibu’nun çevrimiçi yayın platformu Tivibu Go’nun, Smart TV desteksiz aile paketi aylık 7,90 TL iken, Smart TV uygulamalı versiyonu 15,90 TL. 

Exxen

Acun Ilıcalı’nın “Türkiye’nin dijital platformu” sloganıyla piyasaya sürdüğü Exxen, ilk büyük spor yatırımını 2021-22 sezonu öncesi yaptı. Ülkemizi Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın temsil ettiği UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi, önümüzdeki üç yıl boyunda Exxen platformunda olacak.

Exxen’in “Konuşanlar” gibi diğer içerikleriyle beraber Avrupa kupası maçlarının olduğu paket, normal üyelik 9,90, spor içerikleri 24,90 olmak üzere reklamlı şekilde toplamda aylık 34,80 TL bedelinde. Reklam izlemek istemeyen kullanıcılar, 10 lira ilave ücret vererek 44,80 TL karşılığında aynı hizmetten reklamsız biçimde faydalanabiliyor.

D-Smart

İspanya LaLiga ile birlikte Asya Şampiyonlar Ligi (AFC Champions League) gibi Asya Futbol Federasyonu bünyesindeki beş organizasyon ve Almanya Kupası (DFB – Pokal) Sport Smart ve Spor Smart 2 ekranlarında izleyiciyle buluşuyor.

Basketbolda İspanya basketbol ligi Liga Endesa (ACB) D-Smart’tan izlenebilecek. D-Smart’ın çevrimiçi yayın platformu D-Smart GO’da, spor içerikleri film ve dizilerle birlikte paket olarak satılıyor. “Mega” paket ayda 29,90 TL.

Eurosport

Grand Slam tenis turnuvaları ve Fransa, İtalya, İspanya Bisiklet Turu (Tour de France, Giro d’Italia, La Vuelta) gibi önemli bisiklet organizasyonları, uzun süredir olduğu gibi Eurosport Türkiye ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor. Eurosport geride bıraktığımız 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nı da yayınlamıştı.

Eurosport 1 ve 2 kanalları Digiturk, D-Smart, Turkcell TV+ ve Kablo TV üzerinden izlenebiliyor.

TRT Spor ve A Spor

2021 yazında kadın ve erkek voleybol milli takımlarının uluslararası organizasyonlarına ev sahipliği yapan açık kanal TRT Spor’da önümüzdeki sezon, TVF Sultanlar Ligi, TVF Efeler Ligi ve kadınlar Türkiye kupası Axa Sigorta Kupa Volley ile voleybol heyecanı sürecek. ING Basketbol Süper Ligi, Tivibu Spor ile birlikte TRT Spor ekranlarında da yayınlanacak. TRT Spor Yıldız, Olimpik branşları yayınlamaya devam edecek.

Bir diğer açık kanal A Spor, Türkiye Kupası maçlarının yanı sıra haftada bir tane Premier League maçını yayınlayacak.

Türkiye’de sporsever olmak bir lüks

Türkiye’de emekleme aşamasında olan çevrimiçi platform (OTT) yayıncılığı, Avrupa ve ABD’de giderek paydasını büyütüyor. Örneğin Almanya’da Şampiyonlar Ligi’ni iki OTT platform, DAZN ve Amazon Prime yayınlıyor. 2020’de Grabyo tarafından yayınlanan “The UK At Home Video Trends 2020” raporuna göre Amazon Prime’ın Premier League’i yayınladığı Birleşik Krallık’ta, sporseverlerin yüzde 59’u sporu çevrimiçi platformlardan izlemeyi tercih ediyor. Ayrıca yüzde 63’ü bu platformlara abone olmak için ayda 10 pound ve üzeri para harcayabileceğini belirtiyor. 

Türkiye’de Smart TV özelliğini dahil ederek çevrimiçi platformlardan beIN Connect, S Sport Plus, Exxen, Tivibu Go, D-Smart GO ile tüm spor içeriklerini izlemek isteyen bir sporseverin ayda 193,60 TL vermesi gerekiyor. Bu meblağ 2021 net asgari ücretin yaklaşık yüzde 7’sine tekabül ediyor. D-Smart GO’yu almayıp diğer dört platforma abone olmanın bedeli ise 163,70 TL.

Çevrimiçi yayın platformları sporla sınırlı değil, hatta spor sektörün yeni bir oyuncusu denebilir. Dünyada kendi alanlarında öncü Netflix, Spotify Premium ve YouTube Premium, Türkiye’de yaygın olarak kullanılıyor. Film ve dizi yayıncılığında yerli aktör BluTV, Türkiye’ye açılan Amazon Prime Video, MUBI ve Exxen ile birlikte 2021’de yayın hayatına başlayan Gain’i unutmamak gerek. Bu platformların farklı abonelik ücretleri en ucuzu ayda 7,90 TL’den (Amazon Prime), en pahalısı 54,99 TL’ye (Netflix) sıralanıyor.

Farklı farklı birçok aylık dijital aboneliğe para vermenin kümülatif olarak bakıldığında algısı kadar uygun fiyata gelmediğinin ve bir platform çılgınlığı yaşandığının farkında olmakla beraber yayıncılığın geleceğinin çevrimiçi platformlarda. Türkiye’de dijital spor yayıncılığının yaygınlaşmasının önünde iki engel bulunuyor: ekonomik kriz ve hizmet kalitesi. Türkiye’de paranın alım gücünün düşmesi ve her alandaki pahalılaşma, ayda verilebilecek abonelik ücretlerine doğal bir kota getiriyor ve belli bir noktadan sonrası lüks haline geliyor. Bununla birlikte ödenen ücret karşılığında alınan hizmet, belirleyici bir faktör haline geliyor. 

Türkiye’de beIN Connect üzerinden yalnızca Süper Lig izlemek için verilmesi gereken aylık bedel, yukarıda bahsi geçen tüm platformlar arasında en pahalısı, Netflix’in en yüksek paketinden 9 lira daha fazla. Buna karşılık yayın izleme tecrübesinin tatmin ediciliği tartışma konusu. Süper Lig üzerinden dönen korsan yayıncılık tartışmalarında verilen paraya karşılık alınan hizmet kalitesi yeterince göz önünde bulundurulmuyor. Yayın çeşitliliği, spiker kalitesi ve ücreti göz önünde bulundurulduğunda en başarılı örnek, S Sport+. Türkiye’de çevrimiçi platformlar, spor yayıncılığında yeni bir soluk getirecek mi göreceğiz. Yazının bir sonraki bölümünde uzmanlardan, OTT yayıncılığının gelişimini, dekoderlerin geleceğini ve dünyadaki akımları sizlere aktaracağız.

Yazan: Sedat Efekan Özener

İnfografik: Pirsu Can Ergen

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.