Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ’de cinsel taciz soruşturması: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne gönderilen çalışanların 50’den fazla kadını taciz ettiği ortaya çıktı

Ebola salgını ile mücadele kapsamında 2018-2020 yılları arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görevli, aralarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çalışanlarının da bulunduğu 83 personelin, 50’den fazla kadını taciz ettiği ortaya çıktı. 2020’den beri yürütülen soruşturmanın raporunda, çalışanların Kongolu kadınlara seks karşılığında iş teklifinde bulunduğu belirtildi. DSÖ ve Birleşmiş Milletler (BM) özür dilerken, faillerin yargılanıp yargılanmayacağı belli değil.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki ebola salgını ile mücadele kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yardım kuruluşları tarafından ülkeye gönderilen 80’den fazla personelin cinsel istismar suçuna karıştığı açıklandı. 2020 yılından bu yana Thomson Reuters Vakfı ve The New Humanitarian tarafından yürütülen soruşturma, 2018-2020 yılları arasında Kongo’da ebola salgını ile mücadelede görev alan DSÖ personeli ve yardım çalışanlarının 50’den fazla kadına iş karşılığında cinsel ilişki talep etmekle suçlanmasıyla başlamıştı.

Soruşturmayı yürüten komisyonun raporunda, Kongo’daki taciz vakalarına 83 şüphelinin karıştığı ve bunların en az 21’inin DSÖ için çalıştığı belirtildi. Dokuz tecavüz iddiasının yer aldığı rapora göre, iş karşılığı cinsel ilişkiye zorlanan kadınlardan 29’u istenmeyen gebelikle karşılaştı ve failler tarafından kürtaja zorlandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaşananlarla ilgili özür diledi ve “Başınıza gelenler bir daha kesinlikle yaşanmamalı. Affedilemez. Faillerin mazur görülmemesini ve onlardan hesap sorulmasını sağlamak benim en büyük önceliğim” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in sözcüsü de skandal nedeniyle özür dilerken Kongolu kadınlara cesaretleri için teşekkür etti.

DSÖ yetkilileri, faillerin gelecekte örgüt ile çalışmaktan men edildiğini ve hâlâ kurumda görevli olan dört kişinin ise sözleşmelerinin feshedildiğini söyledi. Öte yandan, faillerin yargılanıp yargılanmayacağı ise henüz belli değil.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.