Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiftçi, gübrenin bir yılda yüzde 250 zamlanmasına tepkili: “Fiyatlar yüzünden ilk kez buğday yerine mercimek ekeceğim”

Türkiye’de bu yıl yaşanan kuraklık ile gübreye gelen yaklaşık yüzde 250’lik zam, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Tarım yazarı, ziraat mühendisi ve çiftçi Faik Toy, gübre başta olmak üzere girdilere gelen zamların önümüzdeki yıl fiyatlara yansımasının ağır olacağını söyledi. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da kuraklığın ardından gelen gübre zammı ile çiftçinin tek başına bırakılacağını, bu nedenle fazla gübre gereksinimi olmayan mercimek ve nohut ekmek zorunda kalacaklarını belirtti.

“Türkiye’de tarımın üzerinde kara eller var”

Faik Toy, son bir yılda yüzde 250’ye varan gübre zammı ile karşı karşıya kalan çiftçinin perişan olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıl gübre kuraklığı yaşanacağı uyarısında bulunan Toy, bunun gıda fiyatlarına yansımasının ağır olacağını belirtti. Çiftçinin maliyetini düşürmeden gıda enflasyonunun düşürülemeyeceğini sözlerine ekleyen Toy, barajların sulama kanallarının inşa edilmemesinin de çiftçiyi zor durumda bıraktığını dile getirdi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu, iktidarın çiftçiyi kaderiyle baş başa bıraktığını belirterek, “Türkiye’de tarımın üzerinde kara eller var. Biz kuraklık için dekar başına 350 lira beklerken açıklanan rakam 100 lira oldu. Ziraat odalarının talepleri dinlenmiyor. Önümüzdeki yıl ciddi bir ürün planlanması yaşanacak. Ben gübre fiyatları, az gübre kullanımı nedeniyle bu yıl ilk kez buğday yerine nohut ve mercimek ekeceğim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.