Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li senatörlerden Biden’a Türkiye mektubu: “HDP üyelerini gözaltına almak veya görevden uzaklaştırmak, Türkiye için olumsuz sonuçlar doğuracaktır”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) aralarında Senato Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin de bulunduğu 10 senatör, ABD Başkanı Joe Biden‘a Türkiye konulu bir mektup yazdı. Senatörler mektupta Biden’ı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı Türkiye’deki Kürt nüfusunu haklarından mahrum ettiği, antidemokratik yollardan iktidarını pekiştirmeye çalıştığı, ülkedeki siyasi çoğulculuğu ve demokrasiyi baskıladığı için sorumlu tutmaya çağırdı.

Senatörler mektuba, “Türkiye’nin, Anayasa Mahkemesi’nin Haziran 2021’de, ülkenin üçücü büyük siyasi partisini, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) feshetmek amacıyla hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etme kararına ilişkin derin endişe ile yazıyoruz” cümlesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sandıkta yenemediği HDP’nin haklarını kısıtlamak için sistematik bir kampanya yürüttüğünü belirten senatörler, Biden’a şöyle seslendi: “2015 yılından bu yana Ankara hükümeti, neredeyse tamamı asılsız suçlamalarla beş binden fazla HDP milletvekilini, yöneticisini ve parti üyesini gözaltına aldı. Ülkenin en büyük Kürt yanlısı siyasi partisini dağıtmaya ve yöneticilerini yargı yoluyla görevden uzaklaştırmaya yönelik artan çabaları şiddetle kınamanızı ve Türkiye’deki demokratik gerilemeyi önlemek için Avrupa Birliği’ndeki (AB) ortaklarımızla beraber çalışmanızı istiyoruz.”

ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinde demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmaya çağıran senatörler, “HDP’yi dağıtmak, üyelerini gözaltına almak veya görevden uzaklaştırmak Türkiye için olumsuz sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Mektuba imza atan senatörler arasında şu isimler bulunuyor: Chris Van Hollen, James Lankford, Ron Wyden, Thom Tillis, Jeff Merkley, Jeanne Shaheen, Angus King, Cory Booker, Ed Markey ve Sherrod Brown.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.