Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basketbol ve salgın: NBA’de koronavirüs aşısı olmayan oyunculara yönelik kısıtlamalar artıyor – TBF’nin liglerinde mücadele eden oyuncularda, koronavirüs aşısı zorunluluğu yok

NBA’de lig ve Oyuncular Birliği (NBPA) arasında 2021-2022 sezonunda koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin, organizasyondaki paydaşların yükümlülüklerini belirleyecek kısmı imzalanmak üzere. Öncesinde ise NBA, koronavirüs aşısı olmayan oyunculara yönelik kısıtlamaları anlatan güncel planını takımlarla paylaştı.

Plana göre, 19 Ekim’de başlayacak yeni sezon öncesi aşı olmayan oyuncular, tam aşılı takım arkadaşları ve teknik ekiple aynı odada yemek yiyemeyecek, soyunma odasında mümkün olduğunca uzakta oturacak, herhangi bir toplantıda maskeli şekilde belirli bir mesafede oturabilecek.

Ayrıca aşısız oyuncular ev sahibi oldukları maçlarda evlerinden, deplasmanda oynadıkları maçlarda otelden, market alışverişi yapmak, çocuklarını okula götürmek gibi ihtiyaçlar dışında çıkamayacak. Restoran, bar, eğlence merkezi gibi riskli yerlere gidemeyecek.

Kuralları nihai hale getirmeden önce tartışılan konulardan biri, aşı olmayan oyuncuların antrenmanlar, maçlar gibi gündelik akışta nasıl test olacağı üzerine. Tam aşılı oyuncuların ise bazı özel durumlar dışında düzenli olarak test olması gerekmeyecek. NBA’de şu anda oyuncuların yüzde 90’ı tamamen aşılanmış durumda.

NBA sözcüsü Mike Bass, Oyuncular Birliği’yle yapılan anlaşmada aşı zorunluluğu olmayacağını, lig yönetiminin bunu teklif ettiğini ancak NBPA tarafından kabul edilmediğini açıkladı. NBPA’dan yapılan açıklamada, yakalanan yüzde 90’lık aşılanma oranının ABD’deki vatandaşların oranından daha yüksek olduğu ve doğru yöntemin oyuncuları aşı olmaya teşvik etmek olacağı vurgulandı.

Twitter’da 50 milyondan, Instagram’da 100 milyondan fazla takipçisi bulunan, dünyanın en popüler sporcularından LeBron James, insanlara aşı olup olmama konusunda bir telkini olmayacağını ancak aşı olduğunu belirtti. Giannis Antetokounmpo, Damien Lillard, Anthony Davis gibi ligin öne çıkan bazı oyuncuları da kendi ve ailelerinin güvenlikleri için aşı olduklarını açıkladı.

NBA’de bahsi geçen isimler gibi öne çıkan isimlerden Bradley Beal ve Andrew Wiggins ise aşı olmadıklarını paylaştı. Devin Booker ve NBPA Başkan Yardımcısı Kyrie Irving ise aşı olup olmadıklarıyla ilgili bilgi vermemeyi tercih ettiklerini söyledi. Ancak iki ismin de – özellikle Irving’in – aşı olmadığı konuşuluyor. NBA’in en tartışmalı isimlerinden biri olan Irving, takımı Brooklyn Nets’le antrenmana çıktı ancak medya gününe Zoom üzerinden katıldı.

Andrew Wiggins ve Kyrie Irving, San Francisco ve New York eyaletlerinin kapalı salonlarda eğlence etkinlikleri kuralları gereği eğer aşı olmazlarsa, iç saha maçlarında forma giyemeyecek. NBA Sözcüsü Mike Bass, yerel aşı kuralları gereği forma giyemeyen sporcuların ücret alamayacağını da belirtti. 

Irving’in kontratı gereği önümüzdeki sezon maaşı 35 milyon dolar iken, Andrew Wiggins’in ise 32 milyon dolar. Nets ve Golden State Warriors bu soruna çözüm bulmaya çalışırken New York Knicks Genel Menajeri Scott Perry, tüm takımın aşılandığını açıkladı.

NBA’de aşılı ve aşısız oyuncular arasında, koronavirüs testi pozitif çıkmış biriyle temas etmeleri halinde yapılacaklar ve temaslı takibi farklılık gösterecek. Lig yönetimi ve oyuncular, geçen sezon olduğu gibi ertelenen maçlar olmamasını, oyuncuların uzun süre sahalardan uzak kalmamasını istiyor.

Tamamen aşılanmış oyuncuların çoğu durumda karantinaya girmesi gerekmezken aşısız oyuncular, koronavirüs pozitif biriyle temaslı olması halinde yedi gün karantinaya girecek. Hâlâ uzlaşılamamış konulardan biri, aşılı oyuncuların hangi durumlarda test olması gerektiği.

Bazı kurallar geçen sezon olduğu gibi devam edecek. Örneğin tüm oyuncular ve teknik heyetin tesislerde, salonlarda, yolculukta ve maç esnasında kenarda otururken maske takması gerekiyor. Koçların ise maç esnasında maske takmasına gerek olmayacak.

NBA’de teknik heyetin, kulüp çalışanlarının ve hakemlerin aşılı olması ise zorunlu.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun bünyesindeki liglerde aşı zorunluluğu yok

ING Basketbol Süper Ligi’nde sezon geçen hafta başladı. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), aşı zorunluluğuyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Sosyal medyada yayılan Altyapı Basketbol Yerel Ligleri’nde aşısız gençlerin oynayamayacağıyla ilgili haber üzerine TBF, , “2021-2022 Sezonu Kovid-19 Tedbirleri Protokolü gereğince, TBF bünyesinde oynanan hiçbir ligde (süper ligler dahil) sporculara aşı zorunluluğu uygulanmamaktadır. Eleştirilerde bahsi geçen ve il müdürlükleri tarafından organize edilen 10-18 yaş grubunun spora dönüşü için uygulandığı söylenen aşı zorunluluğu gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasında bulundu.

TBF yaptığı açıklamada, bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine uygun olarak hareket ettiğini vurguladı.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun yaptığı açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.