Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevden alınan akademisyen Can Candan’ın belgeseli 21 yıl sonra Almanya’da yeniden gösterimde

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektörlük yönetimi tarafından görevden alınan akademisyen ve belgesel sinemacı Can Candan’ın 2000 yılında çektiği “Duvarlar / Mauern/ Walls” adlı belgesel, Almanya’nın birleşmesinin 31’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen iki farklı etkinlik kapsamında 21 yıl sonra Almanya’da tekrar gösterime giriyor.

Can Candan

Candan’ın ABD’de öğrenciyken, 1989 yılında bir gazetenin iç sayfalarında çıkan “Berlin’deki Türkiyeliler artan ırkçılıktan endişe duyuyor” haberinden hareketle çekmeye karar verdiği ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ikinci yılında Almanya’nın birleşmesinin Berlin’de yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin gündelik hayatları üzerindeki etkilerini anlatan “Duvarlar / Mauern / Walls” adlı ilk uzun metraj belgeseli, 3 Ekim Pazar günü Almanya’nın birleşmesinin 31’inci yıldönümünde, Berlin’deki Maxim Gorki Tiyatrosu’nda düzenlenen “Duvarlar 3.0” isimli etkinlikte gösterilecek. Film gösteriminin ardından Can Candan ile bir söyleşi de düzenlenecek.

“Duvarlar/ Mauern/ Walls” belgeseli, Almanya’nın birleşmesinin 31’inci yıldönümü etkinlikleri dahilinde, açılışı 16 Eylül’de gerçekleşen ve 7 Kasım’a dek sürecek “… oder kann das weg? Fallstudien zur Nachwende” (…yoksa bu geçebilir mi? Yeniden Birleşmeye Dair Vaka Çalışmaları) başlıklı sergi kapsamında ekim sonunda seyirci ile buluşacak.

Yurtdışı prömiyeri bundan yirmi bir yıl önce Almanya’da düzenlenen “Duvarlar / Mauern / Walls”, Almanya’daki tüm okulların filmlere erişimini sağlayan Bundeszentrale für politische Bildung/bpb (Federal Yurttaşlık Eğitimi Ajansı) koleksiyonuna, Köln’de bulunan DOMID (Almanya’da Göç Dokümantasyon Merkezi ve Müzesi) arşivine de dahil edildi.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından, vekâleten rektörlük koltuğuna atanan Naci İnci, öğretim görevlisi Can Candan’ın görevine son vermişti. İnci tarafından Candan’a bildirilen kararda, “kişileri aşağılama ve küçük düşürme amacı güden ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde paylaşımlarla amirlerine ve üniversite yöneticilerine hakarette bulunma” iddiası ile Candan’a açılan disiplin soruşturması, gerekçeler arasında gösterilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.