Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 862. haftasında, 28 yıl önce kaybedilen İskender ve Hüseyin Sevim kardeşler için adalet istedi: “Bizim ne zararımız oldu onlara da bunu reva gördüler bize?”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 163. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. 862. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun yaptı. Cumartesi İnsanı Sevil Turgut’un okuduğu açıklamada, 1993’te Batman’da kaybedilen İskender ve Hüseyin Sevim kardeşler için adalet istendi.

“Bunu yapanların yanına kâr kalmasın”

1993 yılında kaybedilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Sevim’in oğlu Manav Sevim, “Amcam ve babam tarlada çalışırken silahlı ve yüzleri kapalı 10-15 kişi tarafından kaçırıldılar. Annem, amcamın eşi ve küçük amcam olayın görgü tanığı. O günden sonra kendilerinden bir daha haber alamadık. Biz bu olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Bunu yapanların yanına kâr kalmasın istiyoruz” dedi. 

Amcasının ve babasının kaybedilmesinden sorumlu olan kişilerin yargılanmasını istediklerini dile getiren Manav Sevim, “Bizim ne zararımız oldu onlara da bunu reva gördüler bize? Bir sorunu çözmek için önce sorunla yüzleşmek lazım” diye konuştu.  

“Kayıp yakınlarının hakikati bilme ve adalete erişme hakkı sistematik bir biçimde ihlal edildi”

862. haftanın açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanı Sevil Turgut, 1990’lardan bugüne gözaltında kaybetmelerle ilgili olarak her durumda, suçu ve suçluyu gizleyen yöntemler uygulandığını vurguladı: “90’lı yıllar yargısız infazların, faili meçhul cinayetlerin, gözaltında kayıpların sıkça yaşandığı bir dönemdi. 90’ların karanlığında işlenen bu insanlığa karşı suçlardan gözaltında kaybetmeler, bir yok etme yöntemi olarak uygulandı. Suça tanıklık edecek, yaşananları anlatacak kişiler susturulmak istendi. Geçmişi unutturarak yaşananlarla yüzleşme, hesaplaşma ihtimali yok edilmek istendi. Yalnız kaybedilen kişiyi değil, faili ve hakikati de gizleyen bu hukuk dışı, vicdan dışı yöntem, ilgili kurumların yaklaşım birliği halinde uygulandı. Kayıp yakınlarının hakikati bilme ve adalete erişme hakkı sistematik bir biçimde ihlal edildi.”  

“Sevim kardeşlerin akıbetlerinin açığa çıkartılması ve suçun faillerinin yargılanmasını sağlamak için harekete geçin”

Batman-Balpınar’da yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Sevim ailesinin 16 Ekim 1993’te aynı beldede bulunan tütün tarlasına çalışmak için gittiklerini söyleyen Turgut, şöyle devam etti:

“Saat 22:00 sularında kar maskeli, silahlı ve telsizli 15 kişi tarlaya baskın düzenledi. Hüseyin, İskender ve Vahdettin Sevim kardeşleri zorla uzaktan ışıkları görünen araçlara doğru götürdü. Eşleri engel olmaya çalışınca, ‘Merak etmeyin birkaç soru sorup bırakacağız’ dediler. Bir süre sonra Vahdettin Sevim’i serbest bıraktılar. Araçlara bindirilip götürülen 25 yaşındaki altı çocuk babası Hüseyin ve 32 yaşındaki dört çocuk babası İskender Sevim’den ise bir daha haber alınamadı.”

Ailenin durumu Batman Jandarma İl Komutanlığı’na bildirdiğini anlatan Turgut, “Jandarma olay yeri inceleme ekipleri tarlaya gelip incelemelerde bulundu. Vahdettin Sevim’in bilgisine de başvuran ekip bir tutanak düzenledi. Ancak sonra bir gelişme yaşanmadı. Ailenin yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. Etkin bir soruşturma yürütülmeden zamanaşımı devreye sokularak Sevim kardeşlerin akıbetleri karanlıkta bırakıldı” dedi. 

Anne Naile Sevim’in 2016 yılında, Hüseyin Sevim’in eşi Tenzile Sevim’in ise 1999 yılında hakikate ve adalete ulaşamadan hayata veda ettiklerini dile getiren Turgut, iktidara ve yargı makamlarına şöyle seslendi:  

“Yükümlülüklerinizi yerine getirin. Sevim kardeşlerin akıbetlerinin açığa çıkartılmasını ve suçun faillerinin yargılanmasını sağlamak için harekete geçin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.