Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Eylül ayında 26 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), eylül ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, geçen ay 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 19 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü.

KCDP’nin eylül ayı raporuna göre 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 26 kadından 14’ü evli olduğu erkek, altısı birlikte olduğu erkek, ikisi babası, ikisi oğlu, biri eskiden evli olduğu erkek, biri de akrabası tarafından öldürüldü. 

16 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi

Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü. Raporda, “16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek yaşanmaya devam ediyor” denildi.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 18’i evinde, ikisi arazide, biri sokak ortasında, biri arabada, biri de otelde öldürüldü. Üç kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilmedi.

Kadınların dokuzu ateşli silahlarla, sekizi kesici aletlerle, dördü boğularak, ikisi yüksekten atılarak, ikisi darp edilerek ve biri yakılarak öldürüldü. 

KCDP: “Kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir”

KCDP’nin raporunda, İçişleri Bakanlığı’nın kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine “kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını” söyleyerek gerçekleri çarpıttığı belirtildi. Raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 11 yıldır devam ediyor. Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. İçişleri Bakanlığı ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.