Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Barınamıyoruz” hareketine HDP desteği: Öğrenci yurtlarının ücretsiz olmasına ilişkin kanun teklifi Meclis’e sunuldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, üniversite öğrencilerinin “Barınamıyoruz” hareketine dikkat çekerek öğrenci yurtlarının ücretsiz olması için “Barınma Hakkının Sağlanması Kapsamında Üniversite Öğrencilerine Gerekli Desteklerin Verilmesine Dair Kanun Teklifi”ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. 

HDP grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından hazırlanan kanun teklifinde,  kamu yurtlarının tamamen ücretsiz olması gerektiği vurgulanarak, özel yurtlarda kalan öğrencilerin barınma ücretlerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanması, yurtlarda kalma imkânı olmayan öğrencilerin barınma ücretlerinin de valiliklerce karşılanması istendi. 

“Barınma Hakkının Sağlanması Kapsamında Üniversite Öğrencilerine Gerekli Desteklerin Verilmesine Dair Kanun Teklifi”nde , Anayasanın 5. maddesinde “kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmanın” devletin temel amaç ve görevi olduğu ve bu kapsamda devletin öğrencilerin konut ihtiyacını karşılaması gerektiği vurgulandı. 

HDP’nin kanun teklifinde kamuya ait yurtların öğrencilere ücretsiz hizmet sağlaması, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda boş kontenjan kalmasının önüne geçilmesi, özel yurtlarda kalan öğrencilerin desteklenerek masraflarının karşılanması, kamu veya özel yurtlarda barınma imkânı olmayan öğrencilerin kira, elektrik, su gibi temel barınma masraflarının ilgili valiliklerce sağlanması düzenlemesi yer aldı. 

Koronavirüs salgını döneminde oluşan ve normalleşme süreci ile birlikte yoksulluğun daha da arttığı vurgulanan kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi: 

“Geçim sorunu yaşayan, yoksullaşmayı en derinden hisseden ve geleceğini kazanmak isteyen üniversite öğrencilerinin eylemleri kısa süre içerisinde hem çok sayıda kente yayılmış hem de kamuoyundan büyük destek almıştır.”

“Üniversite öğrencilerinin sorunlarını çözmekle yükümlü olan iktidar ise barınma hakkını tesis etmek yerine öğrencileri kriminalize eden, vasat ve tehlikeli bir dile yaslanarak sorunları derinleştirmektedir. Oysa öğrencilerin somut sorunları ve bu sorunların gerçeklere tekabül ettiğini gösteren veriler tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Dolayısıyla iktidarın söz konusu tutumundan vazgeçmesi ve öğrencilerin barınma hakkını tanıması kaçınılmaz, anayasal ve siyasal bir sorumluluktur.”

“Elbette üniversite öğrencilerinin sorunları barınma ile sınırlı değildir. Üniversite öğrencilerinin sorunlarını çözmek için kapsamlı ve katılımcı gençlik politikalarına ihtiyaç vardır. Gençlere bütçeden daha fazla kaynak ayırmak, demokratik haklarına saygı duymak, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde davranmak bunlardan sadece birkaçıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.