Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’un bilgilerini sızdıran Frances Haugen’den önemli açıklamalar: “Şirket, kârı güvenlikten daha ön plana koyuyor”

Facebook’un eski çalışanı Frances Haugen, Wall Street Journal’a Facebook hakkında önemli bilgileri sızdıran kişi olarak ortaya çıkmıştı. 60 Dakika isimli programa katılan Haugen, Facebook hakkındaki bilgileri sızdırmaya nasıl karar verdiğini anlattı.  

Frances Haugen

Şirketin güvenlikten önce kazanacağı parayı ön plana koyması yüzünden şikayetçi olduğunu belirten Haugen, “Facebook’un güvenlik ve kâr arasında kaldığı birçok durum oldu. Bu durumların hepsinde şirket, hiç düşünmeden kendi önceliği olan daha çok para kazanmayı toplum önceliğine tercih etti” dedi.  

10 seneye yakın bir süre boyunca Google ve Pinterest gibi farklı sosyal medya platformlarında çalışma fırsatı bulan Haugen, 2019 yılında Facebook’ta çalışmayı şirketin dezenformasyon ile mücadele etme koşuluyla kabul ettiğini söyledi. Haugen’e göre Facebook’un dezenformasyon ile mücadele edebilecek kaynakları olmasına rağmen şirket bu mücadeleye girmekten her fırsatta kaçındı.  

“Facebook 2020 yılında düzenlenen ABD seçimlerinde potansiyelini gösterdi.” 

Facebook’un 2020 yılının Kasım ayında düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinden sonra birkaç hafta boyunca politikalarını değiştirdiğini ve siyaset hakkındaki haberleri ana sayfada öncelik olmaktan çıkardığını belirten Haugen, “Facebook, 2020 ABD seçimlerinde güvenliği ön plana koyabilecek potansiyelini gösterdi ancak çok kısa bir süre sonra etkileşimi yine her şeyden ön plana koymaya başladı ve eski algoritmaya geri döndü” diye konuştu. Haugen aynı zamanda, şirketin eski algoritmasına dönmesinin ABD’de 6 Ocak’ta yaşanan Kongre baskınına da zemin hazırladığını dile getirdi.  

Derleyen: Ali Deniz Çakır

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.