Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Ekim 2021) – Pandora Belgeleri: Türkiye ve dünyadan binlerce kişinin vergi cennetleri ifşa oldu

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Başkent Ankara için yağış beklentisi yok. İzmir’de az bulutlu ve açık bir hava hâkim olacak, sıcaklık 26-27 derece civarında seyredecek. Hava sıcaklıkları Antalya’da 19, Diyarbakır’da 14 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 27 bin 351 yeni vaka tespit edildi, 194 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 110 milyon 384 bin 602’ye çıktı. 

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs temaslısı olup belirti göstermeyen aşısız veya eksik aşılılar ile ilköğretim ve lise öğrencilerinin karantina sürelerini kısalttı. Belirti göstermeyenlerin karantinaları beşinci günde yapılacak PCR testinin negatif çıkması durumunda sonlandırılacak.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 86 kuruş, avro kuru 10 lira 27 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.401 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 501 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79.02 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Dünya Yatırımcı Haftası’nın beşincisi Borsa İstanbul’daki gong töreniyle başlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

DW Türkçe’den Pelin Ünker ile Serdar Vardar’ın haberine göre, tüm dünyada eşzamanlı olarak yayımlanan Pandora Papers belgelerinde Türkiye’den 220’den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Türkiye’nin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin yanı sıra sanat ve spor dünyasından kamuya mal olmuş kişiler de bulunuyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge, vergi cennetleri sisteminin nasıl çalıştığını açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

CHP Merkez Yönetim Kurulu Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

DEVA Partisi, ”Demokrasiye Geçiş Eylem Planı”nı içeren Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını açıklayacak. Açıklama Ali Babacan ve Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu’nun katılımıyla yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 2 Ekim’de başlayan Abant kampı dün sona erdi. Kampta, yeni yasama yılı öncesinde partinin izleyeceği politik tutum, muhalefet partileriyle sürdürülen anayasa çalışmaları, erken seçimin bir an önce yapılmasının ekonomi ve toplumsal barış üzerindeki etkileri değerlendirildi. Bir grup gazeteciyle kahvaltıda bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, soruları yanıtladı. Soruların ana eksenini cumhurbaşkanlığı adaylığı ve anayasa değişikliği oluşturdu. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin soruya, “Millet İttifakı olarak bizim cumhurbaşkanlığı konusunda bir araya gelip konuşmuşluğuz yok, kim aday olacak o konuda alınan karar da yok” yanıtını verdi.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde yedi yıl önce hâkim ve savcılar için yaptırılan 130 dairelik lojmanlar kaderine terk edildi. Tamamlandıktan sonra hâkim ve savcıların güvenlik gerekçesiyle taşınmak istemediği lojmanlar önce Sağlık Bakanlığı’na, ardından da bu yılın başında Milli Emlak’a devredildi. Yaklaşık 50 milyon liraya mal olan lüks lojmanların kapı, pencere ve fayansları dahil birçok malzemesi çalındı. Ferit Aslan’ın haberini okuyabilirsiniz:

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de sekizinci hafta, dün (3 Ekim) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Fenerbahçe, sahasında Kasımpaşa’yı Mergim Berisha ve Luiz Gustavo’nun golleri ile 2-1 mağlup etti ve milli araya lider girdi. Galatasaray ise Çaykur Rizespor’u Mostafa Mohamed (2) ve Olimpiu Morutan’ın golleri ile 3-2 yenmeyi başardı.

Süper Lig’in sekizinci hafta karşılaşmalarında alınan skorlar ise şöyle: 

VavaCars Fatih Karagümrük 3-1 Medipol Başakşehir

Fraport-TAV Antalyaspor 1-2 Adana Demirspor

İttifak Holding Konyaspor 1-1 Aytemiz Alanyaspor

Yukatel Kayserispor 1-2 Trabzonspor

Göztepe 0-1 GZT Giresunspor

Beşiktaş 2-1 Demir Grup Sivasspor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 0-2 Atakaş Hatayspor

Gaziantep FK 4-1 Altay

Fenerbahçe 2-1 Kasımpaşa

Çaykur Rizespor 2-3 Galatasaray

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İtalya, yerel seçimler için sandık başında. Aralarında başkent Roma, Milano, Napoli, Torino, Bologna’nın da olduğu toplam bin 192 yerleşim yerinde sandığa gidecek olan halk, kendilerini beş yıl boyunca idare edecek yerel yöneticileri belirleyecek. Seçimin yapıldığı yerlerde, hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması durumunda 17-18 Ekim’de, ilk turda en yüksek oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçim için sandıklar yeniden kurulacak. 

Afganistan’ın başkenti Kabil’de, İdgah Camii yakınlarında bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Patlama, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’in geçen hafta ölen annesinin hatim merasimi yakınlarında yaşandı. Olaya ilişkin üç kişi gözaltına alındı ancak saldırıyı üstlenen henüz olmadı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde, başta Teksas olmak üzere 50 eyalette insanlar kürtaj hakkı için sokağa çıktı. 

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, altı yıl hapse mahkûm edilen eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin Ukrayna’ya gönderilmeyi talep ettiğini söyledi. Garibaşvili, Saakaşvili ve ekibinin Tiflis’te yapılacak mitingde birkaç muhalif ismi öldürtmeyi planladıklarını ileri sürdü.

İtalya’da uçak düştü. Milano Linate Havaalanı’ndan Sardinya Adası’ndaki Olbia kentine gitmek üzere havalanan özel uçak, kalkıştan kısa süre sonra bilinmeyen sebeple düştü. Olayda biri çocuk sekiz kişi öldü.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.