Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: “Tutum Belgesi güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılının ilk grup toplantısında konuştu. Demokrasi vurgusu yapan Sancar “Tutum Belgesi güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır. Tutum Belgemiz Türkiye’nin deklarasyonudur” dedi. Sancar, milletvekili seçimleri için partisinin tutumu hakkında “Demokrasi İttifakı adı altında milletvekili seçimlerinde ülkenin kilitlenmiş bütün kapılarını açacak güce ulaşacağız. Hedefimiz budur, bunun dışında ne konuşulursa konuşulsun boştur, gereksizdir, anlamsızdır” diye konuştu. Sancar’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Demokrasi ittifakı dışında bir ittifak arayışımız yoktur”

HDP’nin, ülkenin bütün sorunlarını çözmede sorumluluk aldığını vurgulayan Mithat Sancar, “Demokrasiye en güçlü nefes olacağız. Amacımız ne birileri ile pazarlık hesabı ne de birilerine ayar vermektir. Her şeyden önce tüm toplum kesimlerine müzakere ve diyalog teklifidir. Ülkenin bütün sorunlarını çözmede sorumluluk alma iradesidir. İttifaklar ve seçim konusunda ne diyeceğimiz merak ediliyor. Aylardır tutumumuzu çeşitli vesilelerle zaten açıklıyorduk: Bir kez daha altını çizerek ilan ettik.”

“Madem Kürt sorununu çözdünüz neden panzerler hâlâ çocukları ezerek öldürüyor?“

Meclis’in Kürt sorununda inkâr sözleriyle açıldığına dikkat çeken Sancar, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’nin Yeni Yasama Yılı Açılış Töreni’ndeki “Kürt sorunu denilen meseleyi tüm boyutlarıyla çözdük” sözlerine şöyle tepki gösterdi: “Bundan bir yıl önce Meclis kürsüsünde ‘Kürt sorununu çözdük’ diye bir kelime kullanmamıştı AKP Genel Başkanı. Üstelik daha geçenlerde, Diyarbakır’da ‘Çözüm sürecini biz bitirmedik’ diyerek hem sorumluluğunu inkâr etti, hem de bitmemiş bir sürecin getirebileceği çözümü bizzat itiraf etmiş oldu. Bu bir yılda sorun nasıl çözüldü de kimsenin bundan haberi olmadı? Kürt sorunu çözüldüyse çözüm için mücadele eden siyasetçileri neden hâlâ rehin alıyorsunuz? Türkiye’nin üçte birinde  seçim sonuçlarını yok sayan anlayış Kürt sorununu çözmüş olabilir mi? Madem çözdünüz neden panzerler hâlâ çocukları ezerek öldürüyor? “

“HDP bütün denklemleri değiştirebilecek kurucu bir kudrete sahiptir”

Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından yürütülen kapatılma davası hakkında da değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “HDP’nin bir fikriyat, hareket, değişim gücü olduğunu bilmeyenler kapatma davası açarak, kumpas davaları ile bizi yıldıracaklarını sanarak baskı ve zor politikalarını artırarak bizi yolumuzdan alıkoymaya çalıştılar ama nafile. Bütün bu hesaplar halktan döner. Çünkü HDP halkın içinden çıkmıştır. HDP bütün denklemleri değiştirebilecek kurucu bir kudrete sahiptir” diye konuştu.

“Halk değişim istiyor”

Toplumsal kesimlerin değişim isteği içinde olduğunu belirten Sancar, şöyle devam etti: “Halk acil değişim istiyor. Bu soygun ve talan düzeninden usanmış, üç kuruşa muhtaç hale getirilmiş insanların ortak talebi, bu değişimin yolunu açmak, hep birlikte nefes almaktır. Halk adalet, refah, özgürlük, barış, demokrasi, iş, aş; eşitlik ve insanlık onuruna yaraşır bir yaşam istiyor. Toplumsal kesimler güvenle bakacağı ortak bir gelecek istiyor. Halklarımızın ve tüm toplumsal kesimlerin bu değişim talebi HDP’nin sorumluluğunu da artırmaktadır. Bunun bilincindeyiz.”

“HDP’ye olan inanç ve güven artıyor”

Değişimin, demokrasi ile barışın ancak HDP ile başarılacağını söyleyen Sancar, “HDP’ye olan inanç ve güven de Türkiye’nin dört bir yanında artıyor. Bu inanç ve destek büyüyor, güçleniyor. Biz onlara layık olmak için varız. Biz halk için, halkçı bir yönetim adına mücadele yürütüyoruz. Sadece halk için çalışmak, halk adına halkla birlikte mücadele etmek için varız. Bedel ödeyerek bu yolda devam ediyoruz, edeceğiz.” dedi.

“Siyasal muhalefetle müzakere ederek yol bulmaktan yanayız”

Sancar, süreçlerin demokratik biçimde ve diyalogla ilerletilmesi gerektiğine “Elbette siyasal muhalefetle de seçim güvenliğinden geçiş sürecine, demokrasinin yerelden başlayarak güçlü bir biçimde inşasından barışa varıncaya dek her alanda konuşmaktan, müzakere ederek yol bulmaktan yanayız” sözleriyle dikkat çekti. Türkiye’nin ihtiyacı ve halkın beklentisinin de aynı olduğunu söyleyen Mithat Sancar, “Mesele bu çürük düzeni değiştirme, halkı bu rezaletten ve sefaletten kurtarma meselesidir. Esas odaklanmamız gereken nokta bu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de isimler üzerinden değil, deklarasyonda da altını çizdiğimiz temel ilkeler ekseninde hareket edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bizim çağrımız bu ilkeler etrafında müzakeredir, diyalogdur, mutabakat arayışıdır” diye konuştu.

“Çözümsüzlük politikaları iktidarı çözer, çökertir”

HDP’nin, Türkiye’nin bütün sorunlarını çözmeye talip ve hazır olduğunu söyleyen Sancar “Çözümsüzlük politikaları iktidarı çözer, çökertir. Biz o çöküşün halkı boğmaması için mücadele ediyoruz. O çöküşün halkın altında kaldığı bir enkaz yaratmaması için uğraşıyoruz. Bunu hep söyleyeceğiz” diye ekledi. Sancar, HDP’nin ortak çözüm yolları arayan ve çözüm güçlerini buluşturmayı hedefleyen kurucu bir siyasi güç olduğunu ise şöyle vurguladı: “HDP muhataptır, çözümün öznesidir. Bunu ortaya koyduğumuzu Türkiye’nin çok farklı kesimleri gördü ve bu sese daha fazla kulaklarını açtılar. Bu yolda devam edeceğiz. Ülkeye mutlaka demokrasiyi ve barışı getireceğiz. Kazanmanın ilk şartı vazgeçmemek, kaybetmenin ilk şartı zafiyet, teslimiyet ve acziyet.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.